СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ

 

За останні роки в Україні багато зроблено для того, щоб особи з інвалідністю відчували себе повноцінними членами суспільства. Зокрема, суттєво розширено мережу реабілітаційних установ, здійснено практичні заходи щодо реалізації осіб з інвалідністю конституційного права на трудову зайнятість, отримання достойних пенсій, на санаторно-курортне лікування. Започатковано формування безбар”єрного доступу – пристосування інфраструктури населених пунктів, житла, громадського транспорту, засобів комунікації та зв`язку.

Продовжується й послідовна робота з гармонізації норм національного законодавства до міжнародних стандартів. Розробляються та приймаються нові законодавчо-нормативні акти, що регулюють питання соціального захисту осіб з обмеженими можливостями та покликані забезпечити системну роботу з їх інтеграції у суспільне життя.

Зокрема, набули чинності закони “Про реабілітацію осіб з інваліднісю в Україні”, “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реалізації особами з інвалідністю права на трудову зайнятість”, укази Президента “Про вдосконалення державного регулювання у сфері зайнятості населення на ринку праці в Україні”, “Про першочергові заходи щодо створення сприятливих умов життєдіяльності осіб з обмеженими фізичними можливостями”, “Про заходи щодо створення сприятливих умов для забезпечення соціальної, медичної та трудової реабілітації інвалідів”.

Урядовими постановами затверджені розроблені Мінсоцполітики порядки: забезпечення осіб з інвалідністю автомобілями, технічними та іншими засобами реабілітації, забезпечення санаторно курортними путівками деяким категоріям громадян, виплати грошової компенсації вартості санаторно-курортного лікування деяким категоріям громадян.

Зазначена нормативно-правова база дозволяє людям з обмеженими фізичними можливостями скористатися своїми правами, дає можливість адаптуватися до нормальних умов проживання, навчання, роботи та відчути себе повноправними членами суспільства.

Працівниками відділу надаються також детальні консультації з питань забезпечення осіб з інвалідністю автотранспортом, технічними засобами реабілітації, протезно-ортопедичними виробами, умови направлення осіб з інвалідністю 2 та 3 груп на навчання для отримання професії (до Житомирського вищого професійного училища–інтернату, Подільського спеціального навчального реабілітаційного соціально-економічного коледжу, Харківського обліково-економічного технікуму-інтернату, Всеукраїнського центру професійної реабілітації для осіб з інвалідністю, Центру комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю «Галичина» м. Львів та ін.), також призначення державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства та призначення державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю.