Соціальні послуги


 

Відповідно до Закону України “Про соціальні послуги” непрацюючим особам, які постійно надають соціальні послуги особам з інвалідністю всіх груп, громадянам похилого віку, дітям з інвалідністю, хворим, які нездатні до самообслуговування і потребують сторонньої допомоги, призначаються компенсаційні виплати.

Відповідно до Порядку призначення та виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги, компенсація призначається як фізичним особам працездатного віку, так і фізичним особам, які втратили працездатність. Особи з інвалідністю, які за станом здоров`я можуть доглядати та здійснюють догляд за іншою особою, теж мають право на компенсаційні виплати.

Фізична особа, яка надає соціальні послуги, має право одержувати тільки одну компенсацію незалежно від кількості осіб, за якими вона доглядає.

Розмір компенсаційних виплат встановлено Порядком призначення та виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги виходячи з прожиткового мінімуму для працездатних та непрацездатних осіб встановлених Законом України “Про Державний бюджет України” на відповідний рік.