Можливість призначення допомоги малозабезпеченим сімям особам з числа ВПО та українцям, які повертаються з за кордону

 

 

Державна соціальна допомога малозабезпеченим сім`ям

 

Закон України “Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім`ям” спрямований на реалізацію конституційних гарантій права громадян на соціальний захист – забезпечення рівня життя не нижче прожиткового мінімуму шляхом надання грошової допомоги найменш соціально захищеним сім`ям.

Державна соціальна допомога малозабезпеченим сім`ям призначається і виплачується у грошовій формі малозабезпеченим сім`ям, які постійно проживають на території України, мають середньомісячний сукупний доход, нижчий від прожиткового мінімуму для сім`ї.

Малозабезпечена сім`я – це сім`я, яка з поважних або незалежних причин має середньомісячний сукупний доход, нижчий від прожиткового мінімуму для сім`ї.

Право сім`ї на цю допомогу залежить не лише від доходів, але і від її майнового стану, зайнятості працездатних членів сім`ї та інших факторів.

Розмір допомоги визначається як різниця між рівнем забезпечення прожиткового мінімуму для сім`ї та її середньомісячним сукупним доходом.      Розмір державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям не може бути більшим ніж 75% від рівня забезпечення прожиткового мінімуму для сім`ї.

Відповідно до статті 5 зазначеного Закону для кожної дитини, яка входить до складу малозабезпеченої сім`ї, рівень забезпечення прожиткового мінімуму збільшується на 10%, а для кожної дитини, яка утримується матір`ю(батьком, усиновителем), що не перебуває у шлюбі, і запис про батька (матір) цієї дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться і установленому порядку за вказівкою матері (батька), та для кожної дитини, в якої один або обоє батьків є особами з інвалідністю І або ІІ групи – на 20 %.

Разом з цим діюче законодавство передбачає випадки обмеження права на державну соціальну допомогу, які зазначені в статті 7 цього Закону та пункті 10 Порядку призначення та виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям.

До стабілізації економічного становища в Україні, розмір державної соціальної допомоги визначається з урахуванням рівня забезпечення прожиткового мінімуму.

У сукупному доході сім`ї при визначенні її права на отримання державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям враховується грошовий еквівалент за спожиті житлово-комунальні послуги.