24 жовтня 2019

 

"Доступні ліки" в Чернігівському районі

 

В 2020 році продовжує свою дію Урядова програма “Доступні ліки”, завдяки якій практично безкоштовно ліками забезпечуються хворі із серцево-судинною патологією, цукровим діабетом ІІ типу та бронхіальною астмою.

Урядова програма «Доступні ліки» з квітня 2019 року перейшла в адміністрування  Національної служби здоров’я України. Це дозволило пацієнтам отримувати ліки за рецептом у будь-якій аптеці в Україні, яка має договір з НСЗУ,  без прив'язки до місцевості, де цей рецепт був виданий.

Ліки за урядовою програмою реімбурсації «Доступні ліки» пацієнти отримують за електронним рецептом, виписаним сімейними лікарями, терапевтами та педіатрами через електронну систему охорони здоров’я.

На сьогодні всі сімейні лікарі центру виписують тільки електронні рецепти за Урядовою програмою “Доступні ліки” пацієнтам, які мають укладену декларацію з лікарями первинної ланки. В разі потреби виписати рецепти без укладеної декларації пацієнту пропонується обрати собі лікаря, укласти з ним декларацію та безперешкодно отримувати пільгові електронні рецепти.

Медичними працівниками первинної ланки проводиться активна роз’яснювальна робота серед жителів району, які мають право на отримання пільгових рецептів. В лікувальних закладах, сільських та селищних радах, в адміністративних будівлях в населених пунктах розміщені інформаційні листки щодо Урядової програми, переліку пільгових лікарських засобів та змін в отриманні пільгових ліків, які відбулись з 1 квітня 2019 року після початку процесу укладання договорів між аптечними закладами та Національною службою здоров’я.

Станом на 22.07.2020 року лікарями первинної ланки виписано 38343 електронні пільгові рецепти, з них відпущено аптечними закладами – 37657.