Звіт за результатами роботи за І півріччя 2020 року

Головною метою та ключовим завданням Чернігівського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді на 2020 рік є вчасне надання соціальних послуг сім’ям та особам, які перебувають у складних життєвих обставинах та не можуть їх самостійно подолати.

Категорії сімей (осіб), які в звітному періоді охоплені соціальними послугами:

  • одинока матір (батько);
  • постраждалі від збройних конфліктів та тимчасової окупації:

у т.ч. внутрішньо переміщені сім'ї;

  • сім'ї  учасників АТО;
  • сім'ї, в яких є ризик соціального сирітства;
  • матері, які мали намір відмовитися від новонародженої дитини;
  • сім'ї, члени яких перебувають / перебували у конфлікті з законом;
  • сім'ї, яких торкнулася проблема ВІЛ;
  • сім'ї, де є алко/наркозалежні члени родини;
  • сім'ї, де один чи кілька членів мають інвалідність;
  • сім'ї опікунів / піклувальників;
  • особи з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;
  • сім'ї, яким призначена державна допомога при народженні дитини.
  • сім'ї, діти в яких перебувають в інтернатних закладах;
  •  сім'ї, в які повернулись діти із закладів інституційного догляду після запровадження карантину.

На обліку в Центрі соціальних служб  перебувало 64 сім'ї (155 дітей), що опинились в складних життєвих обставинах та не можуть їх самостійно подолати. Фахівці із соціальної роботи Центру систематично відвідують родини даної категорії з метою з'ясування умов утримання дітей та складають оцінку потреб дитини та її сім'ї (57 актів за звітний період), перевіряють умови утримання, забезпечення сезонним одягом, наявність продуктів харчування, стан виконання батьками своїх обов'язків та цільового використання коштів (42 акти перевірки) і т.д.

З травня 2019 року діє мобільна бригада соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та /або насильства за ознакою статі - це спеціалізована служба підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства. Мобільна бригада заснована Центром і діє на території Чернігівського району, в першому півріччі здійснено 10 виїздів мобільної бригади (згідно окремого плану), якими охоплено 25 населених пунктів. Відвідано 147 родин, що опинились в складних життєвих обставинах та перебувають в групі ризику щодо вчинення насильства в родині внаслідок зловживання алкогольними напоями та ухилення від виконання батьківських обов'язків.

         З метою зменшення кількості кризових родин та недопущення порушення прав дітей, випадків насильства над ними, здійснюються профілактичні виїзди спільно з суб’єктами соціальної роботи: службою у справах дітей, представниками поліції, медицини, освіти та місцевої влади в населені пункти району. За результатами проведеної роботи виявляються проблемні родини, в звітному періоді виявлено 8 родин (14 дітей), так як раннє виявлення родин – це робота на випередження кризи в сім'ї.

         В результаті проведеної роботи надаються рекомендації органам місцевого самоврядування  посилити контроль за кризовими родинами, поставити на профілактичний облік вищевказані родини, винести на розгляд засідань виконкомів питання ухилення від виконання батьківських обов'язків та винесення чітких термінів на виконання виявлених недоліків, контроль та сприяння у вирішенні кризових обставин. За потребою пропонуються клієнтам влаштування на тимчасове проживання до соціальних закладів.

     Дієвими партнерами Центру у наданні допомоги родинам, які перебувають в складних життєвих обставинах є громадські організації, зокрема: Міжнародна благодійна організація «Лайф Інтернешнл», Чернігівське обласне відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа ЛЖВ», Чернігівська обласна благодійна організація  «АРАТТА» м. Чернігів.

          Надаються соціальні послуги особам з числа дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування – це особи, які можуть проживати в прийомних сім'ях (до завершення навчання) чи опікунських родинах, навчатися на повному державному забезпеченні в навчальних закладах чи проживати в інших районах але рахуються по первинному обліку Чернігівського району. 

Окрема категорія клієнтів, це сім'ї, в які повернулись діти із закладів інституційного догляду після запровадження карантину: 9 сімей (11 дітей). В кожній родині проведена оцінка потреб дитини та її сім'ї, визначені потреби та проблеми родин. Залучена благодійна організація, яка надала продуктові набори. Дані сім'ї перебувають під постійним контролем Центру та місцевої влади. Вивчається можливість залишення дітей після закінчення карантинних заходів в родині.

 

Працівники Центру взяли участь в 9 засіданнях виконавчих комітетів сільських/селищних рад з питань неналежного виконання батьківських обов'язків.

У звітному періоді відбулося 2 засідання координаційної ради з питань соціального супроводу сімей та осіб, які опинились в складних життєвих обставинах, розглянуто 38 справ сімей.

Соціальною роботою охоплено 22 родини, члени яких беруть участь в антитерористичній операції з метою визначення основних потреб та проблеми родин та надання спектру необхідних соціальних послуг.

Центром проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота серед внутрішньо переміщених сімей питань надання  статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, відповідно до Постанову Кабінету Міністрів України від 05 квітня 2017 року № 268 (із змінами, внесеними згідно з Постановою КМУ від 11.04.2018 № 301) «Про затвердження Порядку надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів».

          На території Чернігівського району на кінець звітного періоду функціонує 7 прийомних сімей в яких виховується 13 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та 2 дитячих будинків сімейного типу - виховується 16 дітей даної категорії.  

Проводяться просвітницько-інформаційні заходи щодо заохочення громадян до створення сімейних форм влаштування дітей та запровадження нової соціальної послуги – сімейний патронат. В районі функціє одна патронатна родина в яку за потреби влаштовуються діти.

До Чернігівського обласного центру соціально-психологічної допомоги влаштовано 1 кризова родина (1 дитина) для подолання складних життєвих обставин.

При пологовому відділенні Чернігівської ЦРЛікарні діє Консультаційний пункт, що здійснює соціальну роботу, спрямовану на запобігання відмовам від новонароджених дітей, соціальну підтримку вагітних жінок та жінок з новонародженими дітьми. Протягом поточного року жінок, які мали намір відмовитись від новонародженої дитини не було.

За звітний період соціальними послугами охоплено 84 сім'ї, в яких виховується 187 дітей. Всього надано 185 послуг.