КНП "Чернігівський районний центр первинної медико-санітарної допомоги"

 

Генеральний директор: Логвинчук Оксана Олександрівна

Адреса: 14030, м. Чернігів, вул. Шевченка, 114

Телефон: (04622) 3-06-29

Електронна адреса: [email protected]

Сайт: http://www.chernigiv-crl.com/

Сторінка в мережі Фейсбук

 

 

Підсумки роботи КНП Чернігівський районний центр ПМСД

за 6 місяців 2020 року

 

 

 

Характеристика демографічної ситуації

За даними статистики населення Чернігівського району станом на 01.01.2020 року складає 51970 осіб, з них

  • сільського населення - 42709 (82,2%) осіб,

  • дітей у віці до 18 років - 7080 осіб (13,6%).

- населення працездатного віку - 25860 (49,8%),

- населення пенсійного віку –18397 (35,4%).

Станом на 30.06.2020 року показник загальної смертності населення складає 9,4‰, народжуваності – 2,2‰, приріст населення від’ємний (-7,1). Немовляча смертність – 0‰.

 

Мережа закладів та установ

Первинну медичну допомогу населенню Чернігівського району надає КНП «Чернігівський районний центр первинної медико-санітарної допомоги», до складу якого входять 9 сільських лікарських амбулаторій ЗПСМ (с.Дніпровське, с.Іванівка, с.Мохнатин, с. Халявин, с.Ковпита, с.Редьківка, с.Киїнка, с.Анисів, с.Ст.Білоус), 5 міських лікарських амбулаторій ЗПСМ (м.Чернігів, смт.М.Коцюбинське, смт.Олишівка, смт.Седнів, смт.Гончарівське), 49 фельдшерських та 7 фельдшерсько-акушерських пунктів.

 

Забезпеченість кадрами та рівень кваліфікації

КНП «Чернігівський районний центр ПМСД»

Штат працівників (бюджет):

Всього – 227,75 посад

Зайнято – 192,25 посад

Фізичних осіб – 196, з них пенсіонерів 35 осіб (17,9%)

Лікарів – 30 осіб, з них – 8 пенсіонери

Середнього медичного персоналу – 97 осіб, з них – 12 пенсіонери

Молодшого медичного персоналу – 43 особи, з них – 6 пенсіонери

Інші – 26 осіб, з них – 9 пенсіонери

Генеральний директор Куниця Віктор Михайлович, вища категорія по організації та управління охороною здоров’я, 1958 р.н.

Медичний директор Логвинчук Оксана Олександрівна, організатор, вища категорія лікаря – загальної практики сімейної медицини, перша категорія по організації та управління охороною здоров’я, 1977 р.н.

Головна медична сестра Боярова Сільвія Віталіївна, вища категорія, 1977 р.н.

Станом на 30.06.2020 року без жодного медичного працівника залишаються 17 фельдшерських пунктів (Золотинський, Жеведьський, Клочківський, Боромиківський, Шестовицький, Пльохівський, Петрушинський, Слобідській, Юр’ївський, Смолянський, Льгівський, Серединський, Сіль.Слобідський, Рябцівський, Деснянський, Боровиківський, Павлівський). Без лікарів – Ковпитська та Киїнська сімейні амбулаторії.

За І півріччя на курсах підвищення кваліфікації підготовлено 10 лікарів та 22 середніх медпрацівників.

 

Матеріально-технічне забезпечення

В КНП «Чернігівський районний центр ПМСД» для Гончарівської сімейної амбулаторії за кошти, виділені Гончарівською ОТГ, придбаний гематологічний аналізатор крові (170,0 тис.грн.) та автоматичний зовнішній дефібрилятор на суму 67,7 тис.грн.

За кошти НСЗУ придбані:

- 2 дерматоскопи на загальну суму 19,0 тис.грн. (для Чернігівської та Седнівської амбулаторій),

- 2 холестерометри на загальну суму 79,0 тис.грн. (для Редьківської та Олишівської амбулаторій);

- 1 автоматичний зовнішній дефібрилятор на суму 58,4 тис.грн. (для Чернігівської амбулаторії);

- 30 ліхтариків оглядових, 28 молоточків неврологічних та 28 стрічок медичних на загальну суму 14,1 тис.грн. (для всіх лікарів первинної ланки);

- 15 аптечок в кабінети сімейних лікарів (5,5 тис.грн.).

У вигляді благодійної допомоги отримані 9 холестерометрів на загальну суму 31,5 тис.грн.

Чернігівська РДА виділила кошти в сумі 77,7 тис.грн., які використані на придбання засобів індивідуального захисту (захисні костюми, рукавички та серветки, бинти, респіратори) для медичних працівників первинної ланки району.

Загальна сума коштів, отриманих від ОТГ, сільських та селищних рад на придбання засобів індивідуального захисту (захисних костюмів, респіраторів, екранів, окулярів, масок медичних, рукавичок) центру та дезінфікуючих засобів - 155,93 тис.грн., на вказані кошти придбано респіратори (32,0 тис.грн.), бинти, рукавички та серветки (56,899 тис.грн.), захисні костюми (74,25 тис.грн.), тести на грип (8,4 тис.грн.), захисні шапочки та бахіли (1,55 тис.грн.), деззасоби (45,003 тис.грн.).

За кошти НСЗУ придбано захисні костюми (40,0 тис.грн.), респіратори (117,9 тис.грн.), окуляри захисні (0,9 тис.грн.), маски медичні одноразові (15,0 тис.грн.), дезінфікуючі засоби (42,1 тис.грн.), захисні екрани (18,3 тис.грн.), рукавички (26,5 тис.грн.), пробірки стерильні для взяття мазків на коронавірус (19,05 тис.грн.).

 

Транспорт

В лікувально-профілактичних закладах центру налічується 23 одиниці санітарного автотранспорту, 10 автомобілів експлуатуються понад 12 років.

 

Економіка та фінанси

На утримання структурних підрозділів КНП «Чернігівський районний центр ПМСД» за І квартал 2020 року від НСЗУ надійшло 12,4 млн. грн., які використані на виплату заробітної плати працівникам центру, забезпечення лікувальних закладів медичним обладнанням, медикаментами та деззасобами, страхування медичних працівників центру, придбання засобів індивідуального захисту для медичних працівників на період епідемічної ситуації з коронавірусної хвороби, обслуговування комп'ютерної техніки та мережі INTERNET, ремонт та повірку медичної апаратури, придбання розхідних матеріалів, обслуговування та технічний огляд газопроводів, ремонт санітарного автотранспорту та придбання пального.

Крім того, по програмі співфінансування отримано 2,2 млн. грн. від ОТГ, сільських, селищних рад та підприємств району, які використовувались на оплату енергоносіїв (газопостачання, теплопостачання, електроенергії), придбання паливно-мастильних матеріалів для санітарного автотранспорту, ремонт санітарного автотранспорту, виплату заробітної плати, придбання засобів індивідуального захисту для медичних працівників на період епідемічної ситуації з коронавірусної хвороби, тестів на грип, туберкуліну, дезінфікуючих засобів.

Залучено позабюджетних коштів в сумі 120,1 тис грн.

Сімейна медицина

Станом на 30.06.2020 р. в районі зареєстровано 26,5 штатних посад лікарів сімейної медицини, працює 23 лікарі загальної практики-сімейної медицини, укомплектованість лікарських амбулаторій 86,8%. За принципом лікаря ЗПСМ обслуговуються 50557 жителів району (95,9%). Забезпеченість лікарями загальної практики-сімейної медицини (фізособами) складає 4,4 на 10 тис. населення.

 

 

Проблемні питання:

  • забезпечення введення в дію електронного бланку листка непрацездатності;

  • закінчення будівництва сучасних амбулаторій в населених пунктах Іванівка, Киїнка, початок будівництва амбулаторії в с.Халявин та капітальний ремонт Олишівської амбулаторії із застосуванням енергозберігаючих технологій у відповідності з планом формування спроможної мережі надання первинної медичної допомоги (орієнтовна вартість проведення робіт, придбання медичного обладнання та санітарного автотранспорту – 29,0 млн. грн.);

  • сприяння реалізації Урядової програми «Доступні ліки» шляхом безвідмовного виписування рецептів профільним пацієнтам, що дає змогу отримувати медикаменти за вказаною програмою (хворі на цукровий діабет ІІ типу, бронхіальну астму, з серцево-судинною патологією);

  • отримання та введення в дію централізовано закуплених комплектів обладнання для надання телемедичних послуг на первинному рівні;

  • здійснення передачі на баланс ОТГ, сільських та селищних рад приміщень лікувальних закладів первинної ланки;

  • працевлаштування лікарів та середніх медичних працівників на фельдшерських пунктах із забезпеченням житлом;

  • реорганізація малопотужних фельдшерських пунктів, розташованих в населених пунктах з невеликою кількістю населення, в медичні пункти тимчасового базування.