back

Візьміть дитину у родину

17 червня 2010

В нашій країні багато дітей, позбавлених батьківської турботи та уваги, і дуже прикро, що ці діти – сироти при живих батьках, тобто дітей залишили свідомо і потім ніхто не цікавиться, що з дитиною сталося.

Покинуті діти – справді наче проліски, які так легко зламати. У дитячих будинках вони мають усе, але очі їхні – сумні, дорослі, бо немає найдорожчого – матері, батька.

Але кожна дитина повинна отримати родинне тепло, любов і захист. Хто має захистити дітей, які опинилися без батьків? Держава, суспільство… А суспільство – це всі ми разом!

Однією з таких форм сімейного виховання є прийомна сім`я та дитячий будинок сімейного типу.

Прийомна сім`я – це сім`я або особа, яка взяла на виховання та спільне проживання від однієї до чотирьох дітей, позбавлених батьківського піклування.

Дитячий будинок сімейного типу (далі - ДБСТ) – це окрема сім`я, яка створюється за бажанням подружжя або окремої особи, що не перебуває у шлюбі, які беруть на спільне виховання та проживання не менше, як 5 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (постанова Кабінету Міністрів України № 107 від 06 лютого 2006 року).

Крім того, держава бере на себе фінансові зобов`язання по утриманню прийомної сім`ї чи ДБСТ. Згідно встановленого Порядку, матеріальне забезпечення дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та батьків-вихователів здійснюється за рахунок державного бюджету. Щомісячна виплата дітям становить 2 прожиткових мінімуми на місяць, батькам-вихователям та прийомним батькам - 35 % розміру соціальної допомоги на кожну дитину, причому вони є головними розпорядниками коштів дітей, взятих на виховання в прийомну сім`ю та ДБСТ. Нарахування здійснюються управліннями (відділами) праці та соціального захисту населення. Сума виплат може коливатися в залежності від віку дитини, прожиткового мінімуму та інших виплат (аліментів, стипендій та інших державних допомог).

Прийомні діти виховуються у прийомній сім`ї до досягнення 18-річного віку, або ж до закінчення ними навчання, але не пізніше 23 років. За вихованцями зберігається статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування. Це передбачає збереження за дитиною раніше призначених аліментів, пенсій та інших державних виплат.

Для створення прийомної сім`ї необхідно подати заяву про бажання створити прийомну сім`ю до Центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді, пройти спеціальне навчання, отримати довідку про це і відповідну рекомендацію.

Допомогу в підборі дітей та налагодженні контактів з ними надає служба у справах дітей. Дітей можна брати на виховання з державних закладів для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського виховання, - з дитячих будинків, будинків дитини, шкіл-інтернатів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, притулків для дітей, лікарень, центрів соціально-психологічної реабілітації. Для цього необхідно відвідати установу, в якій перебуває дитина, встановити з нею контакт.

Кожна дитина, особливо меншого віку, хоче в сім`ю, кожен з них чекає на своїх тата і маму. Не будьмо байдужими до чужої біди. Сім`я – єдиний шанс на нормальне життя для цих дітей. Пам`ятаймо – чужих дітей не буває!

Якщо ви готові віддати частину свого серця таким дітям, звертайтесь до служби у справах дітей Чернігівської райдержадміністрації (тел. 953335) та центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді (тел.952069), м.Чернігів, вул..Шевченка,48, каб.№420-424.


За інформацією служби у справах дітей Чернігівської райдержадміністрації, Чернігівського районного центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді