back

Програма економічних реформ Президента України Віктора Януковича

01 липня 2010

Як відомо, 2 червня Президент України Віктор Янукович, виступаючи на засіданні Комітету з економічних реформ при Президентові України, оголосив про початок реалізації першого етапу економічних реформ в Україні.

Головною метою реформ є покращення життя громадян

Президент зазначив, що головною метою реформ є кардинальне покращення життя громадян. Для цього слід формувати адресні інструменти соціального захисту для соціально вразливих категорій населення і реформувати систему житлово-комунального господарства. Також буде проведено пенсійну реформу.

Основними цілями реформ є: стабілізація державних фінансів, технологічна модернізація економіки та розвиток інфраструктури, забезпечення ефективності базових галузей економіки, що є невід`ємною передумовою сталого економічного зростання. А цього неможливо досягти без залучення дешевого та довготермінового кредитного ресурсу. Найбільш прийнятним з цієї точки зору є співпраця з Міжнародним валютним фондом.

Програма економічних реформ на 2010-2014 роки Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», розроблена і схвалена Комітетом з економічних реформ при Президентові України, реалізовуватиметься у три етапи: 2010 рік, 2011-2012 роки та 2013-2014 роки.

Пропонована Програма реформ розроблена на виконання поставленого Президентом України завдання з відновлення економічного зростання й модернізації економіки країни.

Програма економічних реформ охоплює широкий набір стратегічних перетворень по чотирьох напрямках:

- створення базового підґрунтя для економічного зростання,

- формування сприятливого бізнес-клімату,

- модернізація інфраструктури та базових секторів економіки,

- поліпшення якості життя.

Всього виділено 18 напрямів економічних реформ.

Належність кожної реформи до конкретного етапу визначалася з наступних принципів:

- первинність принципу соціального захисту – час проведення реформи залежить від готовності забезпечити належний захист найбідніших верств;

- наявність необхідних ресурсів – так, наприклад, введення 2 етапу пенсійної реформи не буде здійснено до формування в належних обсягах ресурсів Фонду майбутніх поколінь, за рахунок яких будуть покриті видатки переходу;

- результативність реформ – у першу чергу передбачається проводити реформи від яких очікується максимальний ефект;

- послідовність реформ – деякі реформи неможливі без успішного завершення попередніх.

Таким чином було визначено конкретні етапи реформ:

І етап – до кінця 2010 року.Передбачає, насамперед, прийняття законопроектів, які є базовими для проведення реформ. Ви знаєте, що у парламент вже внесені Податковий кодекс та Бюджетний кодекс, на черзі - законопроекти по дерегуляції бізнесу щодо принципів ринкового нагляду, безпечності продукції, сертифікації, стандартизації продукції, суттєвого скорочення видів ліцензування (щонайменше на 30%), запровадженню дієвого державно-приватного партнерства.

На цьому етапі має бути досягнута макроекономічна стабілізація, яку всі ви вже почали відчувати. Обсяги зростання промислового виробництва у квітні склали 12,6%, зростання ВВП за І квартал – 4,8%. Світовий банк вже поліпшив прогнози економічного розвитку України у 2010 році.

Крім того, на цьому етапі будуть вирішені завдання оперативного характеру, зокрема, поновлення процесу приватизації крупних підприємств, визначення принципів і механізмів державної підтримки суб`єктів господарювання, що вкладають інвестиції в інноваційну діяльність, проведення комплексних секторальних реформ, необхідних для створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС, запровадження законодавчої бази, необхідної для введення безвізового режиму між Україною та ЄС, відміна пільг у сфері електроенергетики для всіх галузей економіки, розробка програми реструктуризації НАК «Нафтогаз України».

Також на цьому етапі буде створено Фонд майбутніх поколінь, що упередить «проїдання» коштів, отриманих від приватизації та у якості знижки на імпортований природний газ.

ІІ етап розрахований до кінця 2012 року. В рамках цього етапу передбачається формування базових засад для запровадження другого рівня пенсійної системи, перехід до принципу адресності для всіх видів соціальної підтримки, створення єдиного соціального агентства.

Буде посилена відповідальність і повноваження місцевої влади - інфраструктурні об`єкти місцевого значення і відповідне державне фінансування буде передано на місця.

У реальному секторі буде ліквідовано перехресне субсидування у тарифній політиці. Тарифи будуть встановлюватися на економічно обґрунтованому рівні незалежним регулятором.

Відбудеться значний поступ у бік ринкових перетворень - лібералізація ринку вугілля, реструктуризація НАК «Нафтогаз України», початок реструктуризації Укрзалізниці, створення прозорого ринку земель сільгосппризначення.

Будуть гармонізовані з вимогами ЄС системи технічного регулювання, відбудеться спрощення митних процедур, скорочення кількості перевіряючих органів. На цьому етапі очікується підписання договору про вільну торгівлю між Україною та ЄС.

ІІ етап – довгостроковий, до кінця 2014 року. Передбачає завершення процесу приватизації як широкомасштабного проекту трансформації державної власності.

Буде розпочато запровадження обов`язкового медичного соціального страхування.

Визнанню якості української освіти за кордоном буде сприяти запровадження Національної рамки кваліфікацій, гармонізованої з вимогами ЄС. Відбудеться збільшення частки бюджетних коштів для фінансування наукових досліджень науково-технічних розробок.

Буде продовжено укріплення місцевих громад – проведено модернізацію інфраструктури сільської місцевості, запроваджено податок на майно.

Одним з головних критеріїв успішності цього етапу є завершення заходів для членства України в Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР).

Важливою відмінністю Програми є також і наявність індикаторів успішності реформ, які будуть використовуватися для оцінки дієвості запропонованих заходів, і у випадку необхідності – їх коригування.

Після затвердження Програми економічних реформ України на 2010-2014 роки подальшими кроками стануть:

– розроблення детального плану щодо реалізації кожного напряму реформ з визначенням необхідних кроків, відповідальних осіб, строків і проміжних результатів;

– підготовка законопроектів, необхідних для здійснення реформ;

– розроблення регіональних програм на базі національної Програми реформ.

Комітет з економічних реформ забезпечить моніторинг і контроль реалізації реформ, координацію кроків між державними органами, а також коригування Програми в міру вирішення поставлених завдань або зміни умов її реалізації.

Ознайомитися з повним текстом Програми економічних реформ України на 2010-2014 роки можна на офіційному сайті Президента України.


за інформацією управління економіки Чернігівської райдержадміністрації