back

Економіка району: працюємо на перспективу

09 серпня 2010

Про ситуацію щодо соціально-економічного розвитку району в І-му півріччі 2010 року та про основні напрямки районної влади щодо наповнення бюджету, ліквідації заборгованості по заробітній платі розповідає заступник голови райдержадміністрації Анатолій Кругол.

Впродовж першого півріччя 2010 року динаміка економічних процесів в районі позначається поступовим подоланням негативних тенденцій в окремих галузях та сферах життєдіяльності.

Так, зокрема, обсяг промислового виробництва (у порівняних цінах) збільшився на 87,1 % до відповідного періоду минулого року. Закріпилися позитивна тенденція надання платних послуг населенню, яких реалізовано більше на 71,2 % проти аналогічного періоду 2009 року.

Активізувалась інвестиційна діяльність у районі: інвестиції в основний капітал зросли на 22,5 млн.грн., або в 1,2 рази проти минулорічного показника.

За перше півріччя 2010 року вдалося утримати стабільну ситуацію з виконанням місцевих бюджетів району.

Для наповнення доходної частину бюджету проводиться спільна робота органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та Чернігівської міжрайонної державної податкової інспекції.

За січень-червень 2010 року до місцевих бюджетів мобілізовано 11,2 млн.грн. власних надходжень, що забезпечило виконання планових показників на рівні 114,7 %.

Підсумком роботи в напрямку наповнення бюджету стало зменшення податкової заборгованості до бюджету на 123,8 тис. грн. за І півріччя 2010 року.

Також продовжується робота по виявленню фактів приховування підприємцями доходів від оподаткування: в січні-червні в районі легалізовано 63 робочих місця на підприємствах району.

На території району здійснюють свою господарську діяльність цілий ряд підприємств, окремі з яких ухиляються від сплати податків. Тому пріоритетом діяльності районної виконавчої влади на найближчу перспективу буде залучення додаткових надходжень до місцевих бюджетів району. До цієї роботи будуть залучені податкові органи району, управління держкомзему, центр державного земельного кадастру та виконкоми сільських, селищних рад.

Районна виконавча влада спрямовує свої зусилля на забезпечення своєчасної виплати заробітної плати працівникам бюджетної сфери: вчителям, медикам, працівникам культури та інших.

Навіть за складної фінансової ситуації в районі, нами знайдено можливість стовідсотково розрахуватися з педагогічними працівниками по виплаті відпускних, профінансувати проведення поточних ремонтів у школах, розпочати роботи по підготовці до осінньо-зимового періоду тощо.

Для забезпечення готовності до опалювального сезону в загальноосвітні школи району вже завозиться торфобрикет виробництва нашого районного Смолинського торфозаводу, а кошти, які відділ освіти райдержадміністрації сплачує за торфобрикет, є нашим внеском по стабілізації фінансового стану заводу і сприяють ліквідації на підприємстві заборгованості з заробітної плати.

Загалом видатки районного бюджету за І півріччя 2010 року склали 67,6 млн. грн., що на 14 млн. більше відповідного періоду минулого року. З цієї суми майже 80% – видатки на заробітну платню, які теж зросли відповідним чином.

Пріоритетним напрямком роботи районних органів виконавчої влади є ліквідація заборгованості із виплати заробітної плати.

Так, станом на 1 січня 2010 року заборгованість із виплати заробітної плати становила 332,7 тис.грн. Через вплив економічної кризи на фінансове становище підприємств та організацій району ця заборгованість збільшилась до 624 тис. грн. станом на 1 червня 2010 року.

Саме тому перші кроки нової влади в районі було направлено саме на ліквідацію заборгованості з заробітної плати. Робота в цьому напрямку проводиться за активної співпраці з органами районної прокуратури та Територіальної державної інспекції праці в Чернігівській області.

Протягом останнього місяця проведено 2 засідання районної комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших виплат.

За результатами засідання даної комісії розроблено та затверджено графік погашення заборгованості із виплати заробітної плати відповідно до фінансово-економічних можливостей кожного підприємства-боржника.

Можливості по ліквідації заборгованості також вивчаються під час виїздів членів комісії безпосередньо на підприємства.

Проведена робота дала свої результати: вже за місяць роботи заборгованість із заробітної плати була зменшена на 154,3 тис. грн. або на 25% і станом на 1 липня 2010 року становила 470,3 тис. грн. Очікується що вже на 1 серпня 2010 року загальний розмір заборгованості з виплати заробітної плати зменшиться на 50% у порівнянні з показником на 1 червня 2010 року.

Вчасно виплачена заробітна плата, перерахування підприємством всіх податків та зборів – це обов’язок всіх роботодавців. Водночас, у виконавчої влади є розуміння того, що тільки те підприємство, яке працює і розвивається, стане повноцінним джерелом для наповнення бюджету і забезпечуватиме оплачуваною роботою жителів району.

Ми повинні оцінювати фінансову ситуацію кожного окремо взятого боржника. Адже за умови застосування суворих штрафів та санкцій по стягненню заборгованостей підприємство позбавляється можливості в майбутньому вийти з кризового стану та стабільно працювати.

Тільки спільна послідовна та виважена робота влади, бізнесу та контролюючих органів допоможе подолати наслідки фінансово-економічної кризи та гарантувати стабільний соціально-економічний розвиток району на перспективу.