back

Подяка голлівудської знімальної групи Боббі Лі представникам району

18 грудня 2009

Усім чернігівцям щиро подякували за участь і допомогу у створенні документальної стрічки від імені творчої знімальної групи фільму «Holodomor Ukraine`s Genocide» («Голодомор: Геноцид в Україні») режисер і продюсер Боббі Лі, співпродюсер Люба Кеске, виконавчі продюсери Мая Лев і Нестор Попович.

У подяках відзначено особистий внесок наших земляків для відновлення історичної справедливості та донесення історичної правди про найбільшу трагедію в Україні – Голодомор 1932—1933 рр. до міжнародної спільноти.

За посередництвом Українського інституту національної пам`яті, який сприяв організації та проведенню зйомок американського фільму в Україні, грамоти голлівудської групи кіномитців, вручені і представникам нашого району:

- свідкам Голодомору з Чернігівського району Вареник Євдокії Павлівні, Герасименку Михайлу Васильовичу, Дрижак Ользі Антонівні, Рибалко Наталії Андріївні;

- досліднику Голодомору, викладачу кафедри методики викладання історії Чернігівського державного педагогічного університету ім.Т.Г.Шевченка Горобцю Сергію Михайловичу;

- в.о. заступнику голови Чернігівської райдержадміністрації Курданову Андрію Леонідовичу та начальнику відділу з питань внутрішньої політики, зв`язків з громадськістю та ЗМІ апарату цієї адміністрації Подорвану Андрію Федоровичу;

- Шестовицькому сільському голові Заліській Валентині Тимофіївні, Анисівському сільському голові Лободі Ганні Василівні.

Нагадаємо, що 23 травня 2008 р. творча група Боббі Лі проводила зйомки у Чернігові та селах Чернігівського району. 27 листопада 2009 р. у Чернігові в кінотеатрі ім. Щорса пройшов допрем`єрний показ голлівудського документального фільму «Holodomor: Ukraine`s Genocide» («Голодомор: Геноцид в Україні»), організований обласною державною адміністрацією, Чернігівською міською радою за сприяння Українського інституту національної пам`яті. Фільм переглянули учасники зйомок, науковці, викладачі та студенти, представники ЗМІ, громадськості. Фільм анонсували Люба Кеске і Мая Лев.

Після його доопрацювання із урахуванням зауважень учасників зйомок та українських експертів планується поширення версії фільму серед бібліотек вищих та середніх навчальних закладів як України, так і провідних університетів світу. Разом із міжнародними дослідженнями, присвяченими штучному голоду в Україні, цей фільм зможе прорвати інформаційну блокаду, за допомогою якої десятиліттями приховувалось і замовчувалось вбивство близько семи мільйонів невинних людей.


Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам`яті у Чернігівській області