back

Не такий вже він і малий - цей «малий бізнес»

10 вересня 2009

Уже традиційно у першу неділю вересня, згідно з Указом Президента України, у нашій державі відзначається День підприємця. Це свято запроваджене з урахуванням великої ролі підприємництва у здійсненні економічних реформ в Україні, вирішенні соціально-економічних проблем і визнанням його впливу на формування, становлення і розвиток національної економіки. Воно покликане привернути увагу суспільства до підприємницької ініціативи, сприяти подальшому розвитку малого і середнього бізнесу в країні.

Приватне підприємництво щороку все більше і більше заявляє про себе, збільшуючи свій вплив на загальні макроекономічні процеси ринкової економіки.

Поступово зростає як кількість самих приватних підприємців так і обсяги торгових операцій та наданих послуг і, відповідно, суми сплачених до бюджету податків та зборів.

04 вересня 2009 року в приміщенні Чернігівської МДПІ було проведено засідання «круглого» столу присвяченого Дню підприємця на тему: «Налагодження ділової співпраці податкових органів та бізнесу». Серед запрошених були кращі підприємці Чернігівського району за підсумками 8 місяців 2009 року.

Відкриваючи засідання, начальник інспекції Володимир Яковенко звернувся зі словами привітання до присутніх. Він зазначив, що в Чернігівському районі станом на 01.09.2009року зареєстровано понад 1800 підприємців.

Від цієї категорії платників за вісім місяців 2009 року до загального бюджету надійшло 3067,7 тис. грн. податків та зборів. Як завжди лідирує єдиний податок – 469,4 тис. грн. (в порівнянні в 2008 – 441,3 тис. грн) Суттєвий вклад в розбудову економіки району внесено підприємцями шляхом створення робочих місць.

Підприємцями району створено понад 600 робочих місць з заробітної плати найманих працівників утримано та перераховано до бюджету понад 247,1 тис.грн. податку з доходів фізичних осіб (2008рік – 181,3 тис.грн.). Крім того, значні суми перераховуються підприємцями до соціальних фондів (пенсійний, соцстрахування та ін.).

Якщо характеризувати діяльність приватних підприємців по галузям економіки, слід зазначити, що переважна більшість (понад 75%) підприємців працюють в торгівлі, надають послуги з автоперевезення вантажів та пасажирів (10%). Останнім часом підприємцями з успіхом освоюється нові сфери діяльності, пов`язані з виробництвом та переробкою сировини. Це і сільськогосподарське виробництво, і вирощування ВРХ, надаються послуги по розпиловці деревини, виготовленню меблів, проводяться ремонтно-будівельні роботи.

Аналізуючи розмір сум податків, які сплачуються представниками малого бізнесу, слід зазначити, що: 75 підприємців лише в поточному році перерахували кожний по 5 тис. грн. і більше податків, 23-ма підприємцями забезпечено сплату податків в сумі понад 10-12 тис. грн. кожним, 3 -ма особами навіть понад 20 тис. грн.

Під час зустрічі йшлося про напрямки співпраці податківців та платників податків, добровільну сплату податків, впровадження електронної податкової звітності, обговорювалися основні положення проекту Податкового кодексу України. Підприємці виразили стурбованість щодо розвитку вітчизняного виробництва. Щодо відносин між районною податковою претензій з боку підприємців не було, навпаки говорили про те, що коли б не звернулися за консультацією чи допомогою, завжди знаходять порозуміння. На закінчення зустрічі податківці вручили Грамоти і квіти. Вони подякували за співпрацю та вагомий внесок у наповнення бюджетів.


Сектор масово-роз`яснювальної роботи та звернень громадян Чернігівської МДПІ