back

Тиждень енергозбереження

13 жовтня 2009

Збільшення обсягів використання нетрадиційних і поновлюваних джерел енергії у комунальному господарстві та побуті є одним з перспективних шляхів вирішення питань сталого енергозабезпечення України та поліпшення екологічного середовища.

Сьогодні Україна володіє значним загальним потенціалом нетрадиційних і поновлювальних джерел енергії (НВДЕ), а її доцільно-економічний потенціал складає 80 - 100 млн. т.у.п. на рік. За основними видами можливого використання він розподіляється таким чином: вітроенергетика - 31,4%, мала гідроенергетика - 2,9%, сонячна енергетика - 6,3%, біоенергетика - 27,1%, дітучні горючі гази та метан вугільних родовищ - близько 16,9%. Інші напрямки використання альтернативних джерел енергії: геотермальна енерїетика, теплонасосні установки, спирти, ріпакова олія, водопаливні емульсії, техногенні родовища, гумові відходи тощо - близько 15,4%. При цьому загальний річний технічно-досяжний енергетичний потенціал України у перерахунку на умовне паливо становить близько 73 млн. т у.п., у тому числі 60 млн. т у.п. - за рахунок освоєння поновлюваних джерел енергії, 13 млн. т у.п. -завдяки використанню позабалансових (вторинних) джерел енергії.

Нетрадиційні і поновлювані джерела енергії є практично невичерпними. їх потенціал майже незмінний в часі, вони не потребують спеціального видобутку і транспортування, також практично не забруднюють навколишнє середовище.

Тому, незважаючи на окремі коливання показників використання нетрадиційних і поновлюваних джерел енергії за видами, загальні результати протягом останніх років свідчать про тенденцію до збільшення використання нетрадиційної енергетики й альтернативного палива і зростання обсягів заміщення традиційного палива в галузях економіки України.


За інформацією відділу ЖКГ