back

Фіктивне банкрутство

13 серпня 2009

Співробітниками відділу податкової міліції Чернігівської МДПІ приділяється особлива увага підприємствам – банкрутам, проводяться заходи щодо виявлення та попередження фактів „фіктивного банкрутства”.

„Фіктивне банкрутство” - подання завідомо неправдивої офіційної заяви громадянином – засновником або власником суб`єкта господарської діяльності, а так само громадянина – суб`єкта підприємницької діяльності про фінансову неспроможність виконання вимог з боку кредиторів і зобов`язань перед бюджетом, якщо такі дії завдали великої матеріальної шкоди кредиторам або державі. У ринковому суспільстві банкрутство є звичайним явищем і може бути наслідком прорахунків у господарській діяльності, так і об`єктивних причин – несприятливої економічної ситуації, випадкового збігу обставин тощо. Про те, деякі керівники підприємств – боржників з метою уникнення погашення заборгованості перед бюджетом чи іншими суб`єктами господарювання вдаються до протизаконних методів - процедури „фіктивного банкрутства”. При цьому в таких випадках до суду подається завідомо неправдива офіційна заява про фінансову неспроможність юридичної особи виконати вимоги з боку кредиторів і зобов`язань перед бюджетом. Так, наприклад, підприємство маючи рухоме чи нерухоме майно, кошти, дебіторську заборгованість та ін., в офіційній заяві зазначає про відсутність активів, майна, коштів тощо, в той час як активи, на які може бути звернене стягнення, приховуються чи передаються іншим особам. В даному випадку з метою забезпечення захисту інтересів кредиторів, відшкодування заборгованості важливим є попередження таких фактів на стадії початку процедури банкрутства.

Стаття 218 Кримінального кодексу України „фіктивне банкрутство” передбачає відповідальність за дане діяння у вигляді штрафу від 12750 грн. до 34000 грн. або обмеження волі на строк до трьох років.

Керівництво відділу податкової міліції Чернігівської міжрайонної державної податкової інспекції звертається до громадян із проханням повідомляти про випадки подання завідомо неправдивих офіційних заяв про фінансову неспроможність виконання вимог з боку кредиторів і зобов`язань перед бюджетом платниками податків, в тому числі яких вже визнано банкрутами, та інші порушення у сфері оподаткування за адресою: м. Чернігів, вул. Воровського,6, або за телефоном чергової частини податкової міліції ЧМДПІ : (80462) 652-987.


Перший заступник начальника Чернігівської МДПІ - начальник відділу податкової міліції – Віталій Височенко