back

Соціальний захист населення району: звіт за І квартал

16 квітня 2009

За підсумками проведеної роботи в управлінні праці та соціального захисту населення райдержадміністрації станом на 01.04.2009 року забезпечене своєчасне та в повному обсязі надання населенню всіх видів допомог, субсидій та пільг згідно з чинним законодавством.

Станом на 01.04.2009 року здійснені видатки по державним цільовим субвенціям на надання населенню допомог, пільг та субсидій в сумі 6 млн. 556,4 тис.грн., а саме:
- пільги та субсидії населенню на покриття витрат на оплату житлово-комунальних послуг (електроенергії, природного газу, послуг тепло-, водопостачання та водовідведення, квартирної плати, вивезення побутового сміття та рідких нечистот) в сумі – 2 млн. 529,3 тис.грн.;
- на надання інших пільг (пільговий проїзд, послуг зв’язку та інших, передбачених законодавством) у сумі – 114,3 тис. грн.;
- на надання пільг та житлових субсидій населенню на придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу у сумі – 0;
- виплату допомог сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам з дитинства, дітям-інвалідам та тимчасової державної допомоги у сумі – 3 млн. 877,3 тис.грн.;
- на виплату допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях за принципом «гроші ходять за дитиною» у сумі – 35,5 тис.грн.

В повному обсязі забезпечується відповідно до законодавства підтримка малозабезпечених верст населення за п’ятьма основними напрямками: допомога сім’ям з дітьми; державна допомога малозабезпеченим сім’ям; державна соціальна допомога особам, які не мають права на пенсію та інвалідам; допомога людям з особливими потребами; житлові субсидії.

▪ Допомога сім’ям з дітьми в даний час надається відповідно до двох законів, а саме Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» та Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами зумовленими народженням і похованням», який передбачає надання державної допомоги застрахованим особам в системі загальнообов’язкового соціального страхування. У січні – березні 2009 року зазначену допомогу отримували 2335 сім’ї, яка профінансована на загальну суму 2937,5 тис.грн.

▪ Тимчасову державну допомогу дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце з проживання їх невідоме отримують 70 чол., профінансовано 72,6 тис. грн.

▪ Відповідно постанови Кабінету Міністрів України від 06.02.06р. № 106 виплата допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях за принципом «гроші ходять за дитиною» надійшло державної цільової субвенції у сумі 35,5 тис. грн., яка виплачена по березень включно (на обліку в управлінні в І кварталі перебувало 4 прийомні сім’ї: Кириченко О.В., в якій виховується 4-ро дітей, с. Козероги; Ковган Л.М., в якій виховується 1 дитина, смт. М.Коцюбинське; Плевако С.Г., в якій виховується 2 дітей-сиріт, с. Седнів; Власов О.О., в якій виховується 1 дитина-сирота, с. Седнів).

▪ За січень-березень 2009 року призначено 79 малозабезпеченим сім’ям державну соціальну допомогу, профінансовано 151,6 тис.грн., згідно Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям».

▪ Відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам» в управлінні отримують 350 інвалідів з дитинства та законних представників дітей-інвалідів до 18 років, виплата державної допомоги профінансована на суму 715,6 тис.грн.

▪ В даний час 14 сімей отримують щомісячну допомогу малозабезпеченій особі, яка проживає разом з інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розгляду, дана допомога надається відповідно до Закону України «Про психіатричну допомогу».

▪ Відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію та інвалідам» перебувають на обліку і отримують державну соціальну допомогу 35 інвалідів загального захворювання.

Фінансування вищезазначених допомог і компенсацій здійснюється через субвенції з державного бюджету. Станом на 1 квітня 2009 року допомоги і компенсації, які фінансуються з державного бюджету, виплачені по березень 2009 року включно

.

▪ 48 непрацюючим громадянам призначена та виплачується компенсація на догляд за інвалідом І групи або 80-річним престарілим.

▪ Відповідно до Закону України „Про соціальні послуги” та постанови КМУ № 558 від 29.04.2004 року «Про затвердження Порядку призначення і виплати компенсації фізичним особам, надають соціальні послуги” призначені компенсаційні виплати фізичним особам, які надають соціальні послуги інвалідам різних груп, престарілим більше 80 років, які не здатні до самообслуговування і потребують сторонньої допомоги. Відповідно до зазначеного порядку фінансування компенсаційні виплати проводиться за рахунок місцевого бюджету, за січень-лютий 2009 року виплачено 21,4 тис. грн. 132 особам.

В умовах підвищення цін і тарифів на природний газ та електроенергію, а також пов’язаного з цим підвищенням тарифів на інші житлово-комунальні послуги, соціальний захист малозабезпечених сімей забезпечується Програмою житлових субсидій.

▪ Субсидію на житлово-комунальні послуги в І кварталі призначено 251 отримувачам на загальну суму 471,3 тис.грн.

▪ Субсидія на тверде паливо та скраплений газ, яка призначається готівкою один раз на рік, призначена 19 чол. на суму 5,6 тис.грн., фінансування не проведене.

Впродовж 2009 року спеціалістами відділу грошових виплат та компенсацій підготовлено 38 справ до розгляду на засіданнях комісії районної державної адміністрації з питань надання житлових субсидій та соціальних допомог малозабезпеченим сім’ям, а також були обстежені умови проживання цих сімей.

Державним соціальним інспектором здійснено контроль щодо правомірності призначень державних соціальних допомог шляхом обстежень умов проживання сімей та перевірок достовірності та повноти інформації про доходи та майновий стан осіб, які входять до складу сім’ї, що звертається за державною соціальною допомогою та субсидією. За звітний період проведено 192 перевірки стосовно підтвердження права на отримання державних соціальних допомог та субсидій.

Потребуючим пільговим категоріям населення району, будинки яких не мають підведення природного газу, призначаються пільги готівкою на придбання твердого палива та скрапленого балонного газу для побутових потреб населення.

В І кварталі 2009 року пільги готівкою призначені на загальну суму 545,2 тис. грн.: на придбання твердого палива – 1565 домогосподарствам в яких проживають пільгові категорії населення; скрапленого газу – 822 домогосподарствам, в яких проживають пільгові категорії населення.

Щомісячно користуються пільгами: на електроенергію, за рахунок субвенції з державного бюджету – 10205 домогосподарств; на природний газ – 6403 особи; на централізоване опалення – 420 осіб; на централізоване постачання холодної води – 1327 осіб; на централізоване постачання гарячої води – 259 осіб; на водовідведення – 511 осіб; на користування телефоном – 2151 особа; на квартплату – 414 осіб; на пільговий проїзд – 4057 осіб.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 28.10.2004р. №1445 “Про затвердження порядку проведення безоплатного поховання померлих (загиблих) осіб, які мають особливі заслуги та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, учасників бойових дій” проведено відшкодування за безоплатне поховання за рахунок коштів обласного бюджету 4 особи із числа учасників бойових дій на суму 2020,90 грн.

Запроваджений відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 29.01.2003р. №117 Єдиний державний автоматизований реєстр осіб, які мають право на пільги (ЄДАРП), дозволив налагодити облік даних про пільгові категорії населення за соціальною ознакою, а також запровадити адресні розрахунки з підприємствами-надавачами послуг за фактично надані пільговикам послуги. Налагоджений електронний обмін з 18 підприємствами-надавачами житлово-комунальних послуг .

За даними Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги (ЄДАРП), на 01.04.2009р. на обліку перебувають 23024 особи. Враховуючи, що одна особа може мати декілька статусів, в ЄДАРПі обліковано:
▪ 6334 - ветеранів війни (із них: інвалідів Великої Вітчизняної війни та інших воєнних конфліктів – 453; учасників бойових дій - 421; учасників війни - 5016; сімей загиблих та померлих учасників війни – 444);
▪ 9048 - ветеранів праці;
▪ 10518 - дітей війни;
▪ 10383 - постраждалих від аварії на ЧАЕС;
▪ 205 - ветеранів військової служби та органів внутрішніх справ;
▪ 3 - реабілітовані;
▪ 2693 - інші категорії (за професійною та соціальною ознакою).

Відповідно до Закону України „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”, забезпечуються компенсаційні виплати та допомоги по бюджетним програмам соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; організовується робота санаторно-курортного лікування та оздоровлення; здійснюється підготовка документів на Комісію зі встановлення статусу осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та забезпечує відповідно до законодавства їх соціальний захист.

На обліку перебуває 10383 громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, інформація про них внесена до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги.

Згідно Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», здійснено видатків з початку 2009 року на соціальні виплати громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на загальну суму 799,7 тис. грн.

У 2009 році направлено на санаторно-курортне лікування та оздоровлення 2 громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, а саме: матері і дитини.

У 2009 році управлінням на розгляд Комісії при облдержадміністрації подано 59 справ на встановлення статусу постраждалих, заміни посвідчень, продовження дії вкладки до посвідчення категорії 1.

Постійно проводиться обстеження матеріально-побутових умов проживання інвалідів війни, інвалідів І та ІІ групи загального захворювання, інвалідів з дитинства І групи, дітей-інвалідів до 18 років, одиноких непрацездатних інвалідів. Інвалідам та членам їх сімей надається роз’яснення щодо права їх на пільги, та матеріальне забезпечення, які передбачені діючим законодавством України.

Станом на 01.04.2009 року відповідно висновків ЛКК та індивідуальної програми реабілітації отримали: 20 чол. отримали інвалідні візки; 77 чол. отримали засоби реабілітації; 35 інвалідів та пенсіонерів отримали направлення на ортопедичні вироби; 6 ветеранів війни та інвалідів направлені на санаторно-курортне лікування (із них: 2-інваліди війни, 1-учасник бойових дій, 1-учасник війни, 1- супроводжуючий, 1- інвалід загального захворювання - спинального профілю).

Відповідно постанови Кабінету Міністрів України від 25.04.2008р. №444 „Про затвердження Порядку використання у 2008 році коштів, передбачених у державному бюджеті для надання одноразової матеріальної допомоги інвалідам та непрацездатним малозабезпеченим особам” надано згідно черги матеріальну допомогу 19 особам на загальну суму 1064 грн., а саме; 16 інвалідам, на суму 817 грн., та 3 малозабезпеченим непрацездатним особам на суму 247 грн.

В управлінні створено та постійно поновлюється банк даних дітей-інвалідів. На даний час на обліку в управлінні праці та соціального населення перебуває 211 дітей-інвалідів до 18 років. Відповідно Закону України „Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам” отримують допомогу 159 дітей-інвалідів до 18-ти років.

Діяльність територіального центру соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян, протягом звітного періоду у повному обсязі забезпечувала виконання завдань спрямованих на підтримання нормальної життєдіяльності одиноких непрацездатних осіб та інших соціально незахищених громадян району вдома та в умовах стаціонарного перебування.

У відділенні соціальної допомоги на дому - працюють 101 соціальних робітників, які обслуговують 974 одиноких непрацездатних громадян району, з них 77 чол. вносять плату за обслуговування 5% від отримуваної пенсії.

У І кварталі 2009 року додатково введені 20 посад соціальних робітників, що дало змогу забезпечити соціальним обслуговуванням потребуючих непрацездатних громадян району.

Всі населені пункти району охоплені обслуговуванням працівниками територіального центру. Соціальні робітники забезпечені господарськими сумками та велосипедами.

Стаціонарне відділення для постійного або тимчасового перебування одиноких непрацездатних громадян - забезпечує постійний цілодобовий сторонній догляд непрацездатних громадян, які не можуть обслуговувати себе самостійно. В стаціонарному відділенні проживає 18 чоловік.

Утримання одного підопічного в середньому на місяць складає 1751,09 грн. Середньомісячна витрата на харчування одного підопічного стаціонарного відділення на 1 ліжко-день 18,02 грн.

На придбання медикаментів у 2009 році кошторисом передбачено 9тис. грн., з них: по загальному фонду – 4тис. грн., по спеціальному – 5тис. грн. За звітний період кошти на придбання медикаментів використані по спеціальному фонду в сумі 870,84 грн.

Станом на 01.04.2009 з Пенсійного фонду отримано 22860,53 грн., з управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації – 2904,75 грн. Кошти використовуються на придбання продуктів харчування, м’якого інвентарю, предметів особистої гігієни для підопічних стаціонарного відділення.


Начальник управління Л.В.Драчко