back

Нарада директорів загальноосвітніх закладів району

22 травня 2009

На нараді директорів шкіл 21 травня освітяни підводили перші підсумки навчального року, що добігає кінця. За словами начальника відділу освіти Анатолія Усика, навчальний рік виявився вдалим по багатьох напрямках. Почала працювати новобудова Старобілоуської ЗОШ І-ІІІ ступенів, все більше і більше дітей охоплено дошкільним вихованням. Злагоджено та організовано проходить зовнішнє незалежне оцінювання. За підсумками предметних олімпіад учні району на 12 місці в обласному заліку (минулого року мали 17-те). Учень Редьківського НВК Дмитро Мельниченко зайняв ІІ-ге місце на конкурсі захисту наукових робіт Малої Академії Наук.

Вже другий рік працюють шкільні округи на базі опорних навчальних закладів. Двічі на місяць учні мають змогу відвідувати міжшкільні факультативи з предметів. В подальшому така допрофільна підготовка буде запроваджена в 6-ти опорних закладах і охопить більше 30-ти шкіл.

В цьому році, які в попередні роки, працюватимуть пришкільні табори. В них планується оздоровити більш як 1800 учнів. На це в бюджеті заплановано майже 300 тис. грн. А в Седневі діятиме наметовий табір з національно-патріотичного виховання.

За ініціативи райдержадміністрації та Чернігівського об`єднаного військомату в районі відроджується військово-спортивна гра «Зірниця». В перших числах червня учні 10 шкіл змагатимуться поблизу Гончарівського.

Начальник фінансового управління райдержадміністрації Лариса Потапенко розповіла директорам шкіл про особливості фінансового забезпеченням освітньої галузі району.

До цього часу, не дивлячись на нестачу коштів через кризові явища та негативні тенденції в економіці, заробітна платня виплачувалась освітянам без затримок. В бюджеті заплановано видатки на виплату матеріальної допомоги на оздоровлення та кошти на щорічну винагороду в кінці року. Район продовжує фінансувати безкоштовне харчування учнів 1-4 класів.

Однак основні труднощі попереду. Незабезпеченим на 50% залишається місячний фонд заробітної плати працівників освіти. На ремонт шкіл залишилось всього 20 тис. грн. Коштів на ремонт автобусів взагалі немає. Проблемною є стаття витрат на енергоносії. Адже видатки бюджету розраховувались по одній ціні на електроенергію, газ та інші види палива, а зараз ціна виросла і, мабуть, ростиме далі.

Всі проблеми з коштами – в розгалуженій мережі шкіл в районі. Адже видатки на освіту плануються, виходячи з розрахунку на 1 учня. З року в рік кількість учнів меншає, а кількість шкіл залишається незмінною.

Про своє бачення проблем освітньої галузі району розповів в.о. голови райдержадміністрації Володимир Брайко, який і підвів підсумки наради:

- Керівники шкіл мають розуміти усю складність ситуації в державі. Зі свого боку, керівництво району розглядає освітню галузь як пріортетну І ви мали відчути це. Згадайте грудень місяць 2008 року, коли на фоні масових невиплат заробітної платні в країні, ми знайшли можливість виплатити вам не тільки зарплату, але і винагороду. І зараз районна влада зробить все, щоб ви вчасно отримували зароблене.

- Є багато невирішених проблем, проте навіть за таких умов ми маємо думати про майбутнє. А майбутнє – в створенні шкільних округів, що матимуть сучасне обладнання та умови для повноцінного розвитку дитину. Чітко здійснюватиметься підвіз учнів. До речі, перші кроки в цьому напрямку вже зроблені. Маємо резервний автобус, який в разі технічної несправності шкільного автобусу зможе підвезти дітей до школи.

- Слід подумати також і про альтернативні джерела енергії для опалення навчальних закладів. Маємо потужності Смолинського торфобрикетного заводу, який зможе забезпечити увесь район якісним та відносно недорогим паливом. Зараз влада працює над питанням відновлення його роботи.

На завершення Володимир Брайко висловив побажання частіше зустрічатися з керівниками шкіл району.


За інформацією відділу з питань внутрішньої політики, зв`язків з громадськістю та ЗМІ