back

Заробітну плату виплачувати вчасно!

20 травня 2009

Питання недопущення збільшення заборгованості з виплати заробітної плати постійно контролюється керівництвом Чернігівського району.

Для своєчасного реагування на випадки заборгованості по заробітній платі, внескам до Пенсійного фонду, податкам та зборам в райдержадміністрації створено спеціальний колегіальний орган – Комісію з питань забезпечення своєчасності і повноти сплати податків та заборгованостей із зарплат, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, яку очолює в.о. першого заступника голови райдержадміністрації Олександр Лось.

До складу комісії входять керівники установ та організацій району, представники Чернігівської міжрайонної податкової інспекції, управління Пенсійного фонду в Чернігівському районі, Територіальної державної інспекції праці у Чернігівській області. Також за згодою до роботи комісії долучаються представники прокуратури, які згідно законодавства здійснюють вищий нагляд за оплатою праці.

Завдання комісії – контролювати своєчасність виплат заробітної платні, надавати практичну та консультативну допомогу, залучати в разі необхідності відповідні служби.

Причиною невиплати заробітної платні можуть бути як об`єктивні, так і суб`єктивні фактори. Фінансові труднощі окремих підприємств через зменшення обсягів реалізації продукції та відсутність замовлень на внутрішньому та зовнішньому ринках дійсно мають місце. Однак, прикриваючись економічною кризою, деякі підприємці свідомо не виплачують своїм працівникам заробітну платню для того, щоб отримати більший прибуток. В такому випадку відповідним чином реагувати має Комісія в цілому, а також кожен її представник, які є керівниками відповідних служб, що мають повноваження з нагляду за станом оплати праці та контролю за фінансовим станом підприємств.

Минулого тижня на черговому засідання Комісії заслуховувалась інформація керівників та головних бухгалтерів підприємств, що мають найбільші борги з виплат заробітної платні, внесках до Пенсійного фонду, податках та зборах. Найбільше питань у членів комісії виникало з приводу фінансового стану підприємств, найближчих перспектив розвитку виробництва, пошуку нових ринків збуту.

Окремі підприємства, наприклад, ДП «Чернігівське лісове господарство», які призупиняли свою роботу в січні-березні через відсутність збуту продукції, розраховують в найближчі місяці отримати замовлення, в тому числі і на експорт. Відповідно, матимуть кошти на погашення заборгованості із виплат заробітної плати.

Фінансовий стан окремих підприємств (КП «Чернігіврайагробуд», ТОВ ім.Комка, ТОВ «Карма», ДП «Чернігіврайагролісгосп», КП «Сновське») є дійсно складним. Члени Комісії висловлювали пропозиції щодо застосування на даних підприємствах сучасних засобів управлінського менеджменту для оптимізації витрат та доходів підприємства. Крім того, слід звернути увагу на системну маркетингову роботу для збільшення збуту виробленої продукції. Водночас, рішення керівництва ДП «Чернігіворайагролісгосп» оптимізувати витрати підприємства за рахунок скорочення лісової охорони може призвести до негативних наслідків. На думку голови комісії Олександра Лося, відсутність лісової охорони призведе до збільшення кількості лісових пожеж в районі, що призведе до значних фінансових збитків.

На засіданні комісії не з`явились керівники філії «Смолинторф» (на другому місці в районі по заборгованості з заробітної платні - більше 130 тис. грн.), ТОВ «Сливовий сад», СТОВ «Нове життя». Відповідно, працівниками контролюючих органів, а також Територіальною державною інспекцією праці у Чернігівській області будуть здійснені перевірки виконання на цих підприємствах законодавства про працю.

За результатами засідання голова комісії Олександр Лось доручив керівникам підприємств спільно з управлінням економіки райдержадміністрації до 31 травня розробити графіки погашення заборгованості з виплати заробітної плати, сплаті внесків до Пенсійного фонду, інших податків та зборів.


За інформацією відділу з питань внутрішньої політики, зв`язків з громадськістю та ЗМІ