back

Найголовнішим в оновленій Конституції України має стати забезпечення прав і свобод людини, наголошує Президент

06 квітня 2009

Президент України Віктор Ющенко наголошує, що найголовнішим в оновленій Конституції України, проект якої він вніс на розгляд Верховної Ради, є забезпечення прав і свобод людини і громадянина нашої держави. Про це Глава держави сказав на зустрічі зі студентами та викладачами Національного університету ім. Т. Шевченка 6 квітня. «Я виходив з того, що через оновлену Конституцію України ми повинні отримати головний національний документ, у центрі якого стоїть людина, її гідність, права і свободи», - сказав В. Ющенко.

Глава держави окремо підкреслив, що оновлена Конституція має «раз і назавжди» закріпити норму, відповідно до якої зміни та доповнення до Основного Закону можуть прийматися виключно через механізм всенародного референдуму. Президент відзначив актуальність цього питання у контексті недолугих змін до Конституції, внесених без узгодження із суспільством у 2004 році.

Говорячи про зміни, які він пропонує внести до Конституції, Віктор Ющенко висловив глибоке переконання, що Україна повинна перейти до моделі двопалатного парламенту.

У Нижній палаті, за його словами, має сконцентруватися власне політична діяльність, змагання політичних партій. Базовою компетенцією цієї палати Президент назвав формування уряду одночасно з прийняттям програми його діяльності, творення законів та прийняття бюджету. «Таким чином, ми в Нижній палаті замикаємо найгострішу політичну діяльність на трьох речах...», – сказав Глава держави, наголосивши, що йдеться про відмежування політичного й партійного впливу Нижньої палати на діяльність органів державної влади, які повинні бути аполітичними. Йдеться, зокрема, про такі інституції, як ЦВК, ФДМ, НБУ, Прокуратура. «Вони служать нації, а не партіям», - підкреслив В. Ющенко.

Базовою функцією Верхньої палати парламенту Президент назвав представництво територій у національних інституціях влади. Йдеться про трьох представників від кожної області, які змінюватимуться за принципом ротації.

Говорячи про актуальність цього питання, В. Ющенко нагадав, що наразі 61% народних депутатів є киянами. «Як цей інститут може представляти території?» - акцентував увагу В. Ющенко. Президент також відзначив, що відповідно до запропонованих ним змін, саме Верхня палата ВР має схвалювати закони, прийняті у Нижній палаті. «Верхня палата якраз є ефективним фільтром, щоб ідеологічний підхід, який формується на партійному рівні у Нижній палаті, був мінімізований», - зауважив Віктор Ющенко, додавши, що йдеться також про мінімізацію лобістських рішень. Крім того, Президент нагадав, що пропонує, щоб Верхня палата парламенту призначала керівників ключових загальнодержавних інституцій, таких як суди, прокуратури, регуляторні органи.

Говорячи про інші запропоновані ним зміни, Глава держави окремо звернув увагу на обмеження депутатського імунітету. Йдеться про те, що парламентарії не несуть відповідальності за свою політичну позицію, однак, що стосується кримінальної відповідальності, вони повинні мати такий самий статус, як і всі громадяни України. Окремо Віктор Ющенко підкреслив, що у поданому ним законопроекті пропонується значне розширення повноважень органів місцевого самоврядування. Зокрема, мова йде про надання їм виконавчої функції.

«У рамках змін та доповнень до Конституції, кожен інститут отримує самодостатнє поле своєї діяльності з відповідними можливостями і повноваженнями, відновлюється баланс між гілками влади, і цей баланс закріплюється в Конституції», - наголосив В. Ющенко.

Президент особливо підкреслив, що йдеться про формування «народної Конституції» та розширення інструменту «прямої народної демократії». Адже у проекті пропонується норма, відповідно до якої громадяни, зібравши сто тисяч підписів, можуть внести на розгляд ВР свій законопроект. «Таким чином, ми підвищуємо статус Основного Закону, розширюємо права громади і тільки за народом залишається право доступу до змін та доповнень до Конституції», – сказав Президент, назвавши такий порядок ключем до стабільності в країні.

Відповідаючи на запитання, Президент також відзначив, що внесення змін до Конституції тягне за собою ще низку ініціатив, основні з яких – прийняття законів про адміністративно-територіальний устрій та реформу місцевого самоврядування, внесення змін до Бюджетного та Податкового кодексів.


Прес-служба Президента України Віктора Ющенка