back

Чернігівська МДПІ інформує

03 квітня 2009

З приходом весняного сезону розпочинається збирання та заготівля цілющого та смачного березового соку.

01 березня року працівники Чернігівської міжрайонної державної податкової інспекції разом з головним лісничим ДП «Чернігівського лісгоспу» Сергієм Зайцем виїхали до Березнянського лісництва з метою ознайомлення з правилами збирання та подальшої реалізації соку.

Лісничий розповів, що відповідно до Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», статті 89 Лісового кодексу України спеціальне використання лісових ресурсів та користування земельними ділянками лісового фонду для культурно-оздоровчих, рекреаційних, спортивних і туристичних цілей та проведення науково-дослідних робіт є платним.

Заготівля природних ресурсів місцевого значення – це діяльність, пов`язана із збиранням, купівлею, транспортуванням, зберіганням та реалізацією юридичними та фізичними особами – суб`єктами підприємницької діяльності природних ресурсів місцевого значення. Заготівля з метою подальшого продажу соків, дикорослих видів лікарських рослин, плодів, горіхів, грибів, ягід та лікарсько-технічної сировини в порядку спеціального використання проводять згідно з дозволами (лісовими квитками), виданими постійними лісокористувачами.

Лісогосподарські підприємства, які видають дозволи, до 01 лютого поточного року направляють органам державної податкової служби довідку про перелік користувачів, яким видані лісові квитки. У разі видачі дозволів на спеціальне використання природних рослинних ресурсів місцевого значення після 1 лютого дані повідомляються в 10-денний термін після видачі лісового квитка.

Нормативи плати за спеціальне використання лісових ресурсів місцевого значення затверджені Розпорядженням Чернігівської ОДА № 557 від 06.11.2002р. Наприклад, норматив плати за збирання березового соку складає всього 0,5 коп./л, грибів (лисички) – 15 коп./ кг., чорниця – 15 коп./кг. і т.д.

Збір за спеціальне використання природних рослинних ресурсів місцевого значення зараховується в розмірі 100 відсотків до місцевих бюджетів за місцем адміністративного розташування ділянок лісового фонду. Заготівля громадянами у лісах дикорослих рослин, квітів, грибів, ягід, горіхів та інших плодів для власного споживання належить до загального використання лісових ресурсів і провадиться безкоштовно.

В той же час, якщо громадянин вирішить продавати чи здавати заготівельникам зібрані лісові ресурси, він повинен пам`ятати про необхідність сплати податку з отриманих від такого продажу доходів за ставкою 15% відсотків.


Заступник начальника Чернігівської МДПІ Світлана Волкова