back

Зайнятість населення в 2008 році - підсумки

18 лютого 2009

З початку 2008 року на обліку в Чернігівському районному центрі зайнятості перебувало 2573 осіб, що становить 106,5 % до відповідного періоду минулого року. Завдання по працевлаштуванню незайнятих громадян виконано на 104,2% і становить 870 осіб.

Аналіз професійно кваліфікаційного складу незайнятого населення говорить про те, що основну його частину становлять жінки ( 65,3%), молодь віком до 35 років ( 41,3 %).

20 % від всіх тих, хто перебуває на обліку - це особи без професії, або такі, що займали місця, які не потребують спеціальної підготовки. Тому пріоритетним напрямом у роботі служби зайнятості залишається сприяння працевлаштуванню безробітних через професійну підготовку, перепідготовку або підвищення кваліфікації.

Навчання безробітних здійснюється з урахуванням попиту на ринку праці та відповідно до замовлень роботодавців.

У жовтні - листопаді 2008 року спостерігалось зростання рівня безробіття в районі, в середньому в день реєструється 12-15 осіб з числа незайнятого населення. Всього за період січень-листопад у центрі зайнятості зареєструвалося 1416 осіб, що на 200 осіб більше періоду минулого року.

Починаючи з серпня місяця 2008 року, спостерігається тенденція на зменшення наявних вакансій щомісяця майже на 10%.

За сприянням служби зайнятості працевлаштування складає 104,2 % до відповідного періоду 2007 року і становить 870 осіб.

Особлива увага районним центром зайнятості приділяється розвитку малого та середнього бізнесу в районі. З кожним роком зростає чисельність безробітних, які виявили бажання організувати власну справу, отримавши фінансову підтримку Фонду загальнообов`язкового державного соціального страхування на випадок безробіття для відкриття власної справи. За сприянням служби зайнятості підприємцями у 2008 році стали 39 осіб (торгівля, вирощування сільськогосподарської продукції, побутове обслуговування).

Тісна взаємодія і чітка організація роботи центру зайнятості з роботодавцями є важливою умовою укомплектування вакантних робочих місць. Завдяки цій співпраці налагодилась робота по створенню робочих місць за, рахунок дотацій ФЗДССВБ. Завдання на 2008 рік по працевлаштуванню осіб на такі місця вже перевиконано достроково і становить він 41 особа ( 114%), при завданні 36 осіб.

З початку року професійне навчання пройшли 270 безробітних (118,4%). Безробітні особи отримали професію та пройшли перепідготовку за професіями актуальними на ринку праці, а саме "електрогазозварник", "муляр", "лицювальник-плиточник", "продавець продовольчих та непродовольчих товарів", "кухар", "перукар", "маляр", "секретар-референт", "кондитер". Шляхом стажування безпосередньо на виробництві підвищили свою кваліфікацію 117 осіб, що складає 45%. За індивідуальними програмами пройшли професійне навчання 34 безробітних, що становить 13% від загальної кількості осіб які пройшли навчання. Суттєвим фактором підтримки безробітних в період пошуку роботи є організація оплачуваних громадських безробітних. Так за січень-листопад 2008 року брало участь у громадських роботах 500 осіб. Громадські роботи оплачуються як за рахунок коштів Фонду загальнообов`язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття та і за рахунок коштів місцевого бюджету, підприємств, організацій району.

Найбільшого розвитку громадські роботи набувають на території сільських (селищних) рад на підставі розроблених та затверджених Програм по проведенню оплачуваних громадських робіт по озелененню та впорядкуванню територій, соціальному захисту окремих верств населення.

Сприяння зайнятості молоді - це особливий напрямок діяльності районного центру зайнятості. На виконання завдань уряду щодо подолання безробіття у першу чергу серед молоді та сільського населення, на протязі останніх років впроваджено нову форму роботи - виїздні семінари , «круглі столи», зустрічі за участю спеціалістів центру зайнятості, голів сільських (селищних) рад, представників райдержадміністрацій, роботодавців.

На протязі звітного періоду з числа молоді перебувало на обліку 795 особи , що складає 35 % від всіх тих, хто перебував на обліку.

Особливе місце на сьогоднішній день приділяється і проблемі інтеграції інвалідів у суспільство. Із внесенням змін у деякі закони України щодо реалізації інвалідами права на трудову зайнятість, починаючи з березня 2006 року, інвалідам, як таким, що шукають роботу, надається статус безробітного. З січня 2007 року вони мають право і на отримання допомоги по безробіттю. Протягом року до центру зайнятості у сприянні працевлаштування звернулось 19 інвалідів, 10 з них працевлаштовано, в тому числі 2 на спеціальні робочі місця на такі підприємства як НВФ «Регмік» та СТОВ «Україна».


За інформацією Чернігівського районного центру зайнятості