back

Робота закладів культури в 2008 році

11 лютого 2009

Культурно-масову роботу в районі здійснюють 118 закладів культури: 61 заклад культури клубного типу, 54 сільські/селищні бібліотеки, 2 школи мистецтв (Михайло–Коцюбинська та Гончарівська) та Михайло-Коцюбинський народний історико-краєзнавчий музей).

У районі в 2008 році діяло 239 гуртків, в яких займалось 2022 учасники.

Продовжували працювати 4 колективи художньої самодіяльності, які носять почесне звання „народний”: Михайло-Коцюбинський, Іванівський, Хмільницький та Олишівський.

Роботу закладів культури загалом забезпечували 214 працівників культури.

Продовжувалась робота з покращення матеріальної бази закладів культури. За рік, що минув, пошито сценічні костюми для танцювального колективу „Барвінок” Михайло-Коцюбинської школи мистецтв на суму 1141, 67 грн., костюми для народного танцю Гончарівської школи мистецтв на суму 1800 грн. Оновлено костюми для жіночого ансамблю Ковпитського Будинку культури на суму 1500,00 грн. Загалом по району на пошиття костюмів витрачено 4441,67 грн.

Придбано комп’ютерної техніки для Михайло-Коцюбинської та Гончарівської школи мистецтв на загальну суму 8365,00 грн.

Нова сучасна апаратура з`явилась в Гончарівській школі мистецтв. Всього ж по району придбано апаратури та оргтехніки на суму 18104,83 грн.

В заходах з нагоди державних і календарних свят, районних та обласних конкурсах, оглядах та фестивалях беруть участь колективи художньої самодіяльності та учні шкіл мистецтв. На ци протягом року витрачено 47 тис. грн.

В школах мистецтв навчається 255 учнів, навчально-виховну роботу здійснюють 23 викладачі. Діти мають змогу навчатися музичного, хореографічного, образотворчого, вокально-хорового, естрадного мистецтва.

З метою надання дітям району початкової музичної освіти з лютого 2008 року при Іванівській ЗОШ працює клас фортепіано, з вересня при Старобілоуській ЗОШ - клас скрипки від Михайло-Коцюбинської школи мистецтв.

У лютому 2008 року проведений районний огляд колективів художньої самодіяльності „Тобі, мій рідний краю, Чернігівщино!”. Кращі колективи та окремі виконавці стали учасниками звітного концерту перед обласним управлінням культури, що відбувся 16 березня в Ріпкинському районному Будинку культури.

В 2008 році проводились заходи, спрямовані на відродження та розвиток народних ремесел: роботи 25 майстрів декоративно-ужиткового мистецтва були представлені 15 березня на виставці „Натхненні джерела майстерності” у Михайло–Коцюбинському районному Будинку культури. Працівниками центральної районної бібліотеки видано збірку „Мистецтво, створене душею”, яка присвячена висвітленню розвитку декоративно-ужиткового мистецтва Чернігівського району і розповідає про майстрів та їх роботи.

8 травня Михайло–Коцюбинська, Седнівська, Олишівська, Шестовицька. Смолинська територіальні громади району та Центральна районна бібліотека взяли участь у районному святі до Дня Перемоги, що проходив у смт. Гончарівське.

24 травня центральна районна бібліотека стала учасником ІІІ-го Міжнародного фестивалю традиційного українського мистецтва "Етноеволюція - Поліське коло". Експонувалась виставка декоративно-вжиткового та образотворчого мистецтва народних умільців Чернігівського району „Вічне джерело творчості народної”. Також на фестивалі виступали Олишівський народний фольклорно-етнографічний ансамбль „Пряля”, Киїнський та Ведильцівський дитячі духові оркестри.

16 серпня Рудківський фольклорний колектив приймав участь в І-му Всеукраїнському фестивалі традиційної слов`янської культури та бойових єдиноборств „Київська Русь”.

20 серпня в обласному драматичному театрі ім. Т. Г. Шевченка відбулися урочисті збори та святковий концерт, присвячені 85-річниці створення Чернігівського району. В рамках проведення заходів відбулася розгорнута тематична виставка організацій, підприємств, народних умільців, професійних художників. На святі виступили Михайло–Коцюбинський та Іванівський народні хорові колективи, Пісківський хоровий колектив.

21 вересня в с. Ковпита пройшов районний захід, присвячений 65-річниці визволення Чернігівщини від німецько-фашистських загарбників. В селах Ковпита, Анисів, Іванівка, Кархівка, Брусилів, Селянська Слобода, Слобода, Пакуль проведені дні села, присвячені цій даті.

5 жовтня всі територіальні громади району, поділені на 11 виставкових комплексів, взяли участь у святкуванні Всеукраїнського літературно-мистецького свята „Седнівська осінь”. У програмі свята: святковий концерт, конкурси короваїв, козацької юшки, на найкращу рибину, а також козацькі забави. Виставкові комплекси були високо оцінені журі.

19 грудня працівники культури брали участь в районних заходах до Дня святого Миколая. В усіх закладах культури були проведені Новорічні ранки та колядки.

Відділ культури і туризму