back

Підсумки роботи Чернігівської МДПІ в 2008 році

06 лютого 2009

Про результати роботи податкової служби Чернігівського району за минулий рік розповідає в.о. начальника Чернігівської МДПІ Євген Шульга.

Євгенію Вікторовичу, яких результатів вдалося досягнути податківцям у 2008 році?

Хотілось би зазначити, що головним завданням податкової служби є наповнення бюджетів усіх рівнів, згідно завдань доведених ДПА в Чернігівський області та, відповідно, Мінфіном. Від якості їх виконання , якщо брати глобально, залежить повнота та своєчасність забезпечення соціальних програм та розрахунків, як на місцевому так і на загальнодержавному урівні. Відповідно до Плану економічної і контрольної роботи інспекції на 2008 рік доведені завдання податківці Чернігівського району, незважаючи на їх напруженість, виконали належним чином, а саме: план надходжень до Державного бюджету виконано на 100,1%, зібрано 14 млн. грн. податків і зборів.

Завдяки кропіткий роботі та співпраці з органами місцевого самоврядування, районною державною адміністрацією суттєво перевиконані показники місцевих бюджетів: всього надійшло понад 27 млн. грн.., додатково зібрано 3 млн. грн.

Конкретизуйте, будь ласко, за рахунок чого досягнуто таких показників?

Даних показників вдалося досягнути в першу чергу за рахунок добровільної сплати сумлінними платниками податків, з якими налагоджені партнерські відносини, згідно наданих доручень наданих Урядом України та керівництвом податкових органів, а також, безумовно, за рахунок фіскальних заходів, які на сьогодні, на жаль, залишаються ще актуальними.

В розрізі податків Державний бюджет наповнювався в першу чергу за рахунок податку на додану вартість та податку на прибуток (близько 85% всіх надходжень). Місцеві бюджети наповнювались в основному за рахунок податку з доходів фізичних осіб (понад 80%).

Які галузі забезпечили найбільший внесок у загальний результат?

В цілому, по Чернігівському району основні надходження платежів державного бюджету протягом 2008 року забезпечували підприємства лісового господарства – 35,9%, підприємства будівельної галузі – 14,6%, оптової торгівлі – 16,8%.

Скажіть, будь ласка, чи заявляли підприємства Чернігівського району до відшкодування ПДВ з бюджету та яка робота проводиться зі збитковими підприємствами?

На території Чернігівського району є 2 підприємства, які заявляли відшкодування ПДВ з бюджету. На жаль, із цим у нас іще не все гаразд. Результати обов’язкових перевірок, які проводяться згідно з вимогами законодавства, свідчать, що не всі суми заявлені до відшкодування є правомірними.

Щодо роботи із збитковими підприємствами, працівники інспекції проводять по факторний аналіз показників податкової звітності, постійно діючі комісії – індивідуальне супроводження даної категорії платників. Також маємо підтримку райдержадміністрації, в якій існує комісія з питань надходжень до бюджетів, погашення заборгованості з заробітної плати та податкового боргу, куди також запрошуються платники податків. Активно співпрацюємо з іншими контролюючими органами, в першу чергу з управлінням пенсійного фонду.

Як підприємства, за підсумками року, є бюджетоформуючими для нашого району?

80% надходжень до державного бюджету забезпечили 38 підприємств, серед яких найбільші ДП «Чернігівський військовий лісгосп» 2,3 млн.грн, ДП «Чернігівський лісгосп» - 2,0 млн.грн , ЗАТ «Метек» - 0,7 млн.грн , Краснянське військове лісництво» - 0,5 млн.грн Поряд з цим зменшили сплату до Державного бюджету такі бюджетоутворюючі підприємства, як ПП «Фасад», ТОВ «Хорті-Партнер».

Випали з бюджетоутворюючих підприємств ТОВ «Союз-Інвест-Берлін-Чернігів», який в 2007 році сплатив 1,6 млн.грн., а протягом 2008 року 17,4 тис.грн., та ЗАТ «Млибор», яким в 2008 році сплачено лише 10 тис.грн. , проти 1,4 млн.грн. в 2007 році.

Підсумовуючи сказане, скажіть над якими пріоритетними напрямами працюватимуть податківці найближчим часом?

Стратегія роботи залишається незмінною: і надалі вести відкритий діалог з платниками податків, знаходити компромісні рішення, вибудовувати прозорі і толерантні взаємовідносини. В цьому контексті продовжується робота за напрямком відстеження контрагентів, платників ПДВ, згідно всеукраїнської автоматизованої системи співставлення податкової звітності з податку на додану вартість.В минулому році за рахунок даного направлення було попереджено несплату ПДВ на суму понад 100 тис. грн.

Нажаль, мінімізація податкових зобов’язань ліквідація тіньових схем – завдання актуальні як сьогодні, так і в майбутньому. Але кожен податківець повинен усвідомлювати: податкова для платника, а не навпаки.


Розмову вела завідувач сектору масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян Чернігівської МДПІ – Наталія Лемешева


На фото: малюнок на конкурс "Податки очима дітей". Автор Шелест Юлія 14 років, Дніпропетровська область