back

Пам`ять про героїв Пінської військової флотидії житиме вічно

21 вересня 2011

Сьогодні у Ладинці відбулися урочисті заходи з нагоди 68-ої річниці визволення Чернігівщини від німецько-фашистських загарбників та 70-ої річниці початку партизанського руху, участь у яких взяли голова райдержадміністрації М.В.Кудрик та голова районної ради М.Б.Литвин. На заході також були присутні поважні гості: представники посольств Російської Федерації та Республіки Білорусь, райдержадміністрації та сільської ради, Київської ГО «Товариство ветеранів розвідки ВМФ», Чернігівського міського військово-історичного клубу «Київ», ветерани Дніпровської військової флотилії, місцеві мешканці.

Учасники заходу поклали квіти до пам`ятника загиблим морякам монітору «Смоленськ» Пі́нської військо́вої флотилії та спустили на воду вінки та квіти на місці, де покоїться катер.

Звертаючись до учасників заходу, Микола Кудрик зазначив: «Для нас сьогоднішній день – це надзвичайно висока плата, щоб жити вільно на своїй незалежній землі. Війна для нас ніколи не буде просто історією. Її біль став частиною душі кожного з нас. І сьогодні на відстані часу, у День 68-ої річниці визволення Чернігівщини від фашистських загарбників, ми зібралися, щоб увіковічнити пам`ять героїв, присвоївши Ладинській школі імені Героїв Пінської військової флотилії. Історія повинна пам`ятати своїх героїв!»

У рамках заходу Ладинській ЗОШ І-ІІ ст. було присвоєно звання імені Героїв Пінської військової флотилії.


Для довідки:

Монітор "Смоленськ" спустили на воду 1926 року у Польщі. Його першим ім`ям було - "Краків", а першим завданням - боронити східні кордони Польщі. Коли радянські війська 1939 року зайняли Західну Білорусь, польські моряки підтопили корабель. Проте незабаром судно підняли, дали йому назву - "Смоленськ" і зарахували до Пінської річкової флотилії. Перший свій бій він прийняв уже влітку 41-го року.

За допомогою трьох гармат та чотирьох кулеметів не давав німцям форсувати річки та прикривав відступ радянських військ. Проте вже у вересні завдання для монітора та тридцяти шести моряків вичерпалися. Через те, що нижній відрізок Десни був відрізаний німцями - вже виходу на Дніпро не було. Залишалось одне - підірвати корабель, аби він не дістався противнику. Екіпаж відігнав монітор на глибину на річці Десна в районі села Ладинка на Чернігівщині. Капітан розпорядився закласти вибухівку біля баків з пальним та в машинному відділенні. Так "Смоленськ" пішов на дно, а майже всі моряки загинули або потрапили до полону.

Судно залишається лежати там і досі. Місцеві мешканці згадують, що під час війни тут пірнали і досліджували стан корабля німецькі водолази. Проте вирішили тоді не піднімати його.