back

Скарби Чернігівського краю

03 квітня 2024

Справжні скарби: старовинні рушники, картини, одяг, предмети побуту, знаряддя праці – все це збирає протягом життя у с. Москалі Михайло-Коцюбинської громади краєзнавець Юрій Дахно. Москалі – невеличке село, наразі налічує ледь більше десятка господарств, але вже 5 хат зайнято під імпровізований музейний комплекс. Це наповнює село життям, адже подивитись на унікальну колекцію їдуть зі всієї України.

Важко підрахувати повну кількість експонатів. За словами Юрія Дахна, їх більше 10 тисяч. Про кожну річ він знає історію.

Під час окупації найцінніше довелось ховати. Пощастило, що загарбники не зацікавились населеним пунктом, лише лякали місцевих пострілами над головою, вскривали порожні хати та ламали паркани технікою. А от старовинні знаряддя праці стали у пригоді у ті часи – віяли та мололи борошно за допомогою експонатів колекції.

Найцінніше, на думку пана Юрія – це автентичні Чернігівські рушники. Нажаль, історично склалося, що оригінальна техніка візерунків Чернігівського краю не дуже вивчена, тож краєзнавець вважає своєю місією відродити ці знання і передати наступним поколінням. Ще до того, як українське вишивання зазнало негативного впливу так званої «брокарівської вишивки» з Росії, в автентичній Чернігівській техніці були присутні дивовижні фантастичні елементи, пов’язані з потойбічними світами. Саме такі зразки прикрашають колекцію Юрія Дахна.

«Я нікого спеціально не запрошую, але нікому не відмовляю» - каже Юрій Дахно що до відвідин, адже все це тримається на ентузіазмі та бажанні зберегти історичну пам'ять.