back

В’ячеслав Чаус: План просторового розвитку – це не просто документ, це чітка система координат для розвитку громади

01 березня 2024

 

Сьогодні Остерська громада підписала меморандум з Програмою USAID АГРО, а також безпосереднім виконавцем робіт ТОВ «Херсонземпроект» щодо розвитку просторового планування, а Іванівська ТГ – щодо розробки програми комплексного відновлення.

Відбулося це у рамках конференції «Просторове планування для розвитку та відновлення громад», до якої долучилися громади області, а також представники відповідних структурних підрозділів ОВА. З вітальним словом до зібрання звернувся начальник ОВА В’ячеслав Чаус.

 

«Жодна з 57 територіальних громад області наразі не має розроблених та затверджених комплексних планів просторового розвитку територій. Тобто, фактично не має чіткого розуміння наявного ресурсу та можливостей його використання. Водночас, рішення про розроблення таких планів прийняли у 6 ТГ, - зауважив начальник ОВА. – Дякую проєкту USAID АГРО за потужну допомогу, яка відкриє громадам шлях до нових можливостей».

Комплексний план просторового розвитку території територіальної громади – новий вид сучасної містобудівної та одночасно земельної документації, що з’явився після ухвалення у червні 2020 року Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо планування використання земель».

Такий план дає можливість органам місцевого самоврядування здійснювати просторове планування території громади як у межах, так і за межами населених пунктів. Він дозволяє визначити послідовність реалізації рішень, у тому числі етапність освоєння території; дає розуміння для формування єдиної системи громадського обслуговування населення, дорожньої мережі та іншого.

Як зазначив керівник напряму земельної реформи Програми USAID АГРО Сергій Кубах, усі громади області у рамках проєкту отримають консультативну підтримку з актуальних питань землеустрою та містобудування.

До слова, найбільше в цьому напрямі не лише в області, а й в країні зробила Кіптівська громада.

«Ще у 2018 році ми стали учасниками пілотного проєкту програми USAID. Це рішення на старті децентралізації дуже допомогло у ревізії активів громади і, як результат, у впорядкуванні земельних документів та виокремленні інвестиційної привабливості», - акцентував голова Кіптівської громади Володимир Кучма.

За інформацією Чернігівської обласної військової адміністрації