back

Відбудуватися самостійно: доступний новий вид компенсації від «єВідновлення»

02 лютого 2024

 

 

«Якщо раніше власники зруйнованих приватних будинків могли за програмою «єВідновлення» придбати нове житло на первинному чи вторинному ринку тільки за сертифікат, то зараз з’явилася можливість відбудуватися самостійно – за кошти, які особа отримає на електронний рахунок», – наголосив в офіційному медіацентрі ОВА під час брифінгу Сергій Куреня, в. о. начальника Управління містобудування та архітектури Чернігівської ОДА.

 Алгоритм майже такий самий, як і для попередніх компенсацій: особа подає заяву на отримання коштів, комісія розглядає її. Після позитивного рішення громадянин припиняє право власності на знищений об'єкт нерухомого майна та отримує 50% від нарахованої компенсації на будівництво нового житла. Залишок коштів – тільки після верифікації робіт.

До речі, збудувати новий будинок можна не тільки на своїй ділянці,  але й придбати нову (крім територій, де ведуться бойові дії). Але важливо, що її купівля не буде покриватися компенсацією.

Згадали і про ще один вид виплат – за будівельні роботи та матеріали власникам пошкодженого житла, які відбудувалися за власний рахунок.

За словами спікера, найближчим часом така функція буде технічно реалізована в Дії  і стане доступною для населення.

«Якщо говорити про відновлення пошкодженого майна, то важливо, що грошову компенсацію необхідно витратити в певний період – для легких ремонтів дається 1 рік, для капітальних – півтора з того часу як кошти надійшли на рахунок. Якщо не встигнути це зробити, то гроші будуть автоматично списані з електронних рахунків».

Вкотре наголосив Сергій Куреня і про те, що при процедурі припинення права власності на знищений об’єкт, право власності на земельну ділянку не втрачається.

А також нагадав: «Заключати договори на купівлю об'єктів нерухомого майна за житловими сертифікатами можуть лише ті нотаріуси, які зареєстровані в програмі «єВідновлення» (наразі 19 – в Чернігові, два – в Ніжині та один – в Прилуках)».

Про реалізацію програми в Киїнській громаді розповів Роман Клименко, завідувач сектору архітектури, містобудування та житлово-комунального господарства Киїнської сільської ради.

 
«Наша громада – одна з найбільш постраждалих. Комісії активно працюють, спеціалісти надають роз’яснення та чекаємо заяв на новий вид виплат, бо багато жителів громади хочуть саме відбудуватися на своїй земельній ділянці».

Консультаційну, юридичну та методичну допомогу у питаннях відновлення надають і громадські організації.

За словами Руслана Марченка, голови ГО «Український голос громад», вже опрацьовано і подано три заявки на грошову виплату для відбудови нового житла на земельній ділянці.

Він надав роз’яснення і щодо деяких нормативно-правових змін, які набули чинності цього року. Наприклад, обмежено площу зруйнованого житла, яка підлягає компенсації:  150 квадратних метрів для квартир та  200 – для приватних будинків.

Також, тепер нотаріус може припинити право власності на об'єкт нерухомого майна на підставі витягу з державного реєстру речових прав або акту комісійного обстеження. Він може самостійно отримати ці документи і не вимагати їх у особи.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації