back

На порядку денному – відновлення Чернігівщини: від діючих до запланованих проєктів

23 січня 2024

 

   «Перемога, робота, власна домівка. Саме такі найбільші запити у мешканців Чернігівщини станом на зараз. І це чітко демонструє нашу історичну ментальність — не терпіти ворогів на своїй землі та господарювати у власній домівці», - зауважила голова Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк, перебуваючи з робочим візитом в області.

 

   Цього дня спільно з заступницею очільника Міністерства  розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександрою Азархіною, керівником проєктного офісу DREAM - Державна цифрова екосистема управління відновлення Віктором Нестулею та представниками громад обговорювали питання відновлення в рамках презентації екосистеми управління відбудовою DREAM для регіональних та місцевих органів влади.

   Згадана екосистема допоможе з ретельним моніторингом процесів відновлення й оцінюванням проєктів відбудови та їх подальшим аудитом.

   Як повідомила Олена Шуляк, в Комітеті напрацьовують законопроєкт «Про основні засади відновлення», який передбачає запровадження у відновленні принципів зеленої, інклюзивної та цифрової економіки, відбудови, що буде проводитися за принципом «будуй краще ніж було» з використання кращих рішень, та заохочення співробітництва «рівний-з-рівним» між містами, регіонами й країнами.

 

 

   Окрім того, голова Комітету ВРУ детально обговорила стан реалізації проєктів із відновлення з начальником ОВА В’ячеславом Чаусом, його профільним заступником та керівниками відповідних структурних підрозділів ОВА й інших відповідальних установ.

   Зокрема, мова йшла про комплексне відновлення села Ягідне, відбудову драмтеатру та роль міжнародних партнерів у цьому процесі. Щодо Ягідного - село включене до переліку населених пунктів експериментального проекту відновлення. Є конкретні проекти майбутніх житлових об’єктів практично на все житло і до липня 2024-го тут прогнозують відновлення усіх домівок. Ба більше — село відновлюється за принципом «відбудувати краще, ніж було», тому взамін знищених бібліотеки та клубу в селі побудують публічний суспільний простір з актовим залом та медвідділенням. А ще населений пункт планують відновити в єдиному архітектурному ансамблі.

 

«Латвія – надійний партнер Чернігівщини. Її допомога є майже в кожному напрямку. У Ягідному, зокрема, відбудовано 7 будинків коштом  латвійців. Тривають перемовини щодо подальшої співпраці в цьому напрямку», - акцентував В’ячеслав Чаус.

 

   Втім, найбільше уваги зібрання приділило реалізації програми єВідновлення. Наразі є  3464 заяв щодо пошкодженого житла, з яких кошти компенсували 1841 родинам на суму 119 млн гривень. Щодо знищених домівок: маємо 536 заяв, з яких уже сформували 133 компенсаційних сертифікати на нове житло на суму 177 мільйонів. Загалом же в області внаслідок російської агресії пошкоджено/зруйновано понад 13 тисяч об’єктів.

 

«Опція «єВідновлення» себе виправдала, але потребує вдосконалення. Зокрема, варто переглянути особливості оподаткування надходжень через цю програму, а також ретельніше продумати подальші етапи реалізації. Об’єднання зусиль усіх гілок – найкращий інструмент для поліпшення ситуації»,- наголосив В’ячеслав Чаус.

 

   Принагідно Олена Шуляк поспілкувалася з родиною, що вже скористалася програмою.

 

За інформацією Чернігівської обласної військової адміністрації