back

29 вересня – День пам’яті трагедії Бабиного Яру

29 вересня 2023

Цього року Україна відзначає 82-гі роковини початку масових розстрілів мирного населення, вчинених гітлерівцями в урочищі Бабин Яр під час окупації Києва у ході Другої світової війни.

Бабин Яр - всесвітньо відомий, найбільш моторошний, але не єдиний в Україні символ Голокосту. Масові страти людей за національною, етнічною, расовою, культурною, релігійною та класовою ознаками проводилися тоталітарними режимами у ХХ столітті по всій Україні.

Ось що з цього приводу каже Голова Чернігівської міської єврейської громади Олександр Чеван:

Бабин Яр давно став символом трагедії Голокосту в Україні. Слід цих страшних подій в Києві в вересні 1941-го є і в історії єврейської громади Чернігова. Багато років активістом громади був Ігор Янович Шаль (1930–2010). За народженням Ігор Шаль – киянин, і 29 вересня 1941 року його, 11-річного, разом з матір’ю гнали до Бабиного Яру в колоні таких саме жінок та дітей, приречених на смерть. Скориставшись тим, що охоронець відволікся, мати виштовхнула сина з колони просто в натовп киян. На щастя, серед людей виявилась сердобольна жінка, яка сховала єврейського хлопчика, врятувавши йому життя. Мати свою Ігор ніколи більше не побачив…

Свої «Бабини Яри» є практично в кожному місті України. Є своє скорботне місце та своя скорботна дата і в Чернігові. 18 листопада 1941 р. відбувся масовий розстріл в урочищі Березовий Рів, що на Котах. В цей день тут було вбито щонайменше 800 євреїв Чернігова.

Увічнюючи пам’ять жертв Голокосту, ми маємо робити все можливе, щоб подібна трагедія не могла повторитися ніде і ніколи. НІКОЛИ ЗНОВУ!

«Ніколи знову» - це відповідь цивілізованого світу на численні злочини тоталітарних режимів минулого століття, данина пам' яті жертв, шана мужності героїв, нескореності народів та самопожертві праведників.

Але, на жаль, у ХХІ столітті все ще існує та намагається диктувати свої умови інший світ - тоталітарний, людиноненависницький, терористичний. Той, що в особі російської федерації знову приніс війну і геноцид на українську землю. Нацизм в росії відроджується в рашизмі, сповідуючи ту ж саму політику «розв'язання національного питання» (за версією рашистів - українського) та застосовуючи практично ті ж самі методи: масові страти, вбивства з особливою жорстокістю, фізичні та моральні тортури, спалювання тіл з метою приховати свої злочини, викрадення та вивезення людей, зокрема дітей.

Рашисти і нині не дають спокою закатованим у Бабиному Ярі. Під час облоги Києва у 2022-му році, ракети впали на територію урочища. Світ має пам'ятати - мир і безпека можливі тільки після повного знешкодження агресора та притягнення винних до відповідальності, як свого часу було покарано нацистських злочинців!

 

Олександр Чеван - Голова Чернігівської міської єврейської громади 

 

Ігор Янович Шаль (1930–2010)