back

Правила безпечного Великодня

14 квітня 2023

Шановні громадяни,  дотримуйтесь елементарних правил пожежної безпеки під час Великодніх свят. Адже тільки від Вас залежить Ваша особиста безпека та благополуччя. Зробіть все можливе, щоб зберегти своє майно та життя від вогню.

Вдома у ході приготування паски та різноманітних святкових страв слід обережно поводитися із газовими та електричними побутовими приладами, аби не призвести до пожежі на кухні. Проявляйте особливу пильність та обережність при використанні свічок – тримаючи свічку в руках, слідкуйте за тим, щоб вогонь не потрапив на власні або чужі речі, які можуть миттєво спалахнути. Під час освячення паски, подбайте про те, аби запалена свічка не торкалась поліетилену або кошика. Ознайомтесь з планом евакуації на випадок виникнення пожежі та місць розміщення первинних засобів пожежогасіння (вогнегасників, пожежних щитів, води, тощо). Прослідкуйте, щоб діти перебували під наглядом дорослих та не бавилися з вогнем.

Встановлюючи свічки і лампадки вдома, подбайте, щоб поруч з ними не було легкозаймистих матеріалів (штор, святкових декорацій тощо) та не залишайте їх запаленими без нагляду.

У разі виявлення ознак пожежі (горіння) кожний громадянин зобов’язаний:

  • негайно повідомити про це за телефоном 101. При цьому необхідно назвати місцезнаходження об’єкта, вказати кількість поверхів будинку, місце виникнення пожежі, обстановку на пожежі, наявність людей, а також повідомити своє прізвище;
  • якщо пожежа виникла на підприємстві, повідомити про неї керівника чи відповідну компетентну посадову особу та (або) чергового на об’єкті;
  • вжити (за можливості) заходів щодо евакуювання людей, гасіння (локалізації) пожежі первинними засобами пожежогасіння та збереження матеріальних цінностей;
  • у разі необхідності викликати інші аварійно-рятувальні служби.

Дотримуючись цих нескладних правил, Ви убезпечите себе та своїх близьких від руйнівної пожежі.

Аби запобігти харчовим отруєнням, рекомендовано:

  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
  • не купувати продукти, що швидко псуються, або реалізуються без відповідних умов охолодження (ковбаси, кулінарні і кремові вироби);
  • суворо дотримуватись правил особистої гігієни перед приготуванням їжі та її прийомом;
  • вживати лише свіжоприготовлену їжу, салати заправляти безпосередньо перед вживанням;
  • не залишати страви зі святкового столу для споживання на наступні дні, особливо за відсутності холодильника;
  • в холодильнику зберігати страви і продукти в окремих ємностях з кришками, з дотриманням правил товарного сусідства;
  • свіжі овочі та фрукти ретельно промивати проточною водою;
  • для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну фасовану.

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання або харчового отруєння необхідно терміново звернутися за допомогою до закладу охорони здоров’я, самолікування небезпечне! Бажаємо приємного святкування!