back

Ваучер на безкоштовне перенавчання

25 січня 2013

З 1 січня 2013 року набрав чинності Закон України «Про зайнятість населення». Очікується, що він стимулюватиме молодь до роботи.

1. Студентам випишуть трудову книжку.

Студенти останніх курсів професійно-технічних та вищих навчальних закладів матимуть право на стажування в роботодавців строком до шести місяців. Відтак у їхній трудовій книжці в обов’язковому порядку буде запис про проходження стажування. Власне, це свідчитиме про набуття певного досвіду роботи. Проходитиме стажування студент за індивідуальною програмою під керівництвом наставника. І що важливо, на цей період на нього поширюються всі права й соціальні пільги, встановлені для працівників, які займають відповідні посади.

2. Ваучер на навчання.

Згідно з новим законом, громадяни віком від 45 років зі страховим стажем не менш ніж 15 років мають право до досягнення пенсійного віку на одноразове отримання ваучера для оплати навчання новій професії або підвищення своєї кваліфікації.

Вартість такого ваучера встановлюється в межах вартості навчання, але не вище за 10 прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

Оплата ваучера здійснюється за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Порядок видачі територіальними органами центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, ваучерів і перелік професій, спеціальностей та напрямів підвищення кваліфікації, для навчання, за якими може бути виданий ваучер, затверджуються Кабінетом Міністрів України.

3. Житло для молодих спеціалістів

Закон, зокрема, стимулюватиме молодих спеціалістів, які закінчили виші й вирішили поїхати працювати в сільську місцевість. За відповідною професією (спеціальністю) в селах і селищах тому молодому працівнику, який уклав трудовий договір терміном не менш як три роки з підприємствами, установами та організаціями, розташованими в таких населених пунктах, надають житло на строк його роботи та одноразову адресну допомогу в десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати за рахунок коштів Державного бюджету України. Якщо ж молодий працівник пропрацює в такому населеному пункті не менш як десять років, житло передається йому у власність.