back

Легалізація заробітної плати – шлях до стабільного розвитку суспільства

23 січня 2013

Легалізація заробітної плати – це стратегічно важливий напрям, за результатами роботи якого буде збільшено не лише надходження до бюджету, а й суттєве збільшення рівня соціальної захищеності громадян України. Виплата заробітної плата «в конвертах» є шляхом до зменшення суми сплачених податків, заснованим на свідомому ухиленні від оподаткування. Досягнення нової якості життя співвітчизників потребує гармонійного балансу інтересів суспільства, держави і бізнесу, соціальної відповідальності суб'єктів господарювання.

Нажаль, у Чернігівському районі існує проблема небажання роботодавцями узаконювати трудові відносини з найманими працівниками.

Неофіційна робота являє собою домовленість працівника з роботодавцем щодо виконання певних обов'язків. Як приклад: в обумовлену дату Ви отримуєте зарплатню у простому конверті. Саме такий вид розрахунку зумовлений бажанням роботодавця не надавати Вам соціальний пакет та платити податки. Але настане момент, коли роботодавцю не вигідно стане сплачувати Вам заробітну плату, або він відмовиться оплачувати Вам працю через його невдоволення Вашою роботою. В такому випадку буде дуже важко довести свою правоту, так як офіційно Ваші трудові відносини нічим не підтверджуються.

Необхідність легалізації доходів населення потрібно усвідомити всім - кожному роботодавцю, кожному підприємцю, і самому найманому працівнику. Трудові відносини між найманим працівником і роботодавцем мають бути зафіксовані у трудовій угоді, якою визначаються умови оплати праці та розмір заробітної плати.

На сьогоднішній день саме у сфері виплати заробітної плати визначено найбільше випадків ухилень від оподаткування та порушень законодавства, а саме: наявність і виплата зарплати «в конверті», або її виплата у розмірі, меншому від встановленого державою прожиткового мінімуму.

Виплата зарплати «в конвертах» позбавляє наших громадян належного захисту на випадок непрацездатності та прирікає на отримання мізерної пенсії. Від цих зловживань зазнає значних втрат Пенсійний фонд, інші страхові фонди, а до місцевих бюджетів не надходять необхідні кошти, що безпосередньо пов'язано з рівнем життя населення.

Працівниками Чернігівської МДПІ активно проводиться роз'яснювальна робота з фізичними особами-підприємцями та юридичними особами, які при наявності найманих працівників не перераховують або несвоєчасно перераховують податок з доходів фізичних осіб до бюджету. Протягом 2012 року проведено 128 зустрічей з платниками податків з питань легалізації та підвишення заробітної плати до встановленого рівня, за результатами яких до бюджету перераховано 27.8 тис. грн., залучено до реєстрації 124 наймані працівники.

Податківці сподіваються, що громадяни, які виступають за чесні відносини з державою, допоможуть вирішити проблеми "тіньової" заробітної плати та про всі факти порушення податкового та трудового законодавства повідомлять за телефонами: 652-992, 652-985, 652-986.

Жодне повідомлення не залишиться поза увагою податківців і ретельно перевірятиметься.


За інформацією завідувача сектору взаємодії із ЗМІ та громадськістю МДПІ Ольги Хмелевської