back

ВВЕДЕНО В ДІЮ НОВИЙ МІСЦЕВИЙ ПОДАТОК

16 січня 2013

З 1 січня 2013 року набирає чинності новий місцевий податок, а саме податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Про інновації податкового законодавства розповідає перший заступник начальника Чернігівської МДПІ – Тетяна Сосімович.

До платників податку на нерухоме майно належать власники об’єктів житлової нерухомості – фізичні та юридичні особи, які створені, зареєстровані та здійснюють діяльність відповідно до законодавства України. Крім того, платниками цього податку є власники об’єктів житлової нерухомості – нерезиденти-громадяни, які мають постійне місце проживання за межами нашої країни, та які тимчасово перебувають на території України та юридичні особи, які є власниками об’єктів житлової нерухомості.

Об’єктом оподаткування є об’єкт житлової нерухомості, а саме: будівлі, віднесені згідно з нормативно-правовими актами до житлового фонду, дачні та садові будинки, що перебувають у власності юридичних та фізичних осіб, в тому числі і нерезидентів.

Відповідно ст.265 Податкового кодексу України обчислення суми податку з об’єктів житлової нерухомості,

- для фізичних осіб проводиться органом державної податкової служби за місцезнаходженням об’єкта нерухомості. Такий орган ДПС зобов’язаний до 1 липня звітного року направити за місцезнаходженням об’єкта житлової нерухомості податкові повідомлення – рішення, яке повинно містити: суму податку, що підлягає сплаті, та платіжні реквізити. Строк сплати за таким повідомленням становить 60 днів з дня отримання такого повідомлення-рішення. Податок сплачується один раз на рік.

- юридичні особи, які є власниками житлової нерухомості здійснюють самостійний розрахунок податку за місцезнаходженням такого об’єкта нерухомості станом на 1 січня звітного року (тобто 2013 р). Крім того, юридичні особи зобов’язані до 1 лютого поточного року подати до ДПС за місцезнаходженням такої житлової нерухомості, податкові декларації з даними щодо об’єктів житлової нерухомості та розрахунком суми податку. Сплата податку здійснюватиметься авансовими внесками щоквартально до 30 числа місяця, що настає за звітним кварталом.

Ставки податку на майно відмінне від земельної ділянки встановлюються сільськими, селищними або міськими радами.

При нарахуванні податку враховується зменшення, яке надається один раз на рік, і щодо одного об’єкта нерухомості на вибір (якщо їх кілька у власності), для квартир – до 120 кв.метрів, для житлових будинків – до 250 кв.метрів. Якщо житлова площа квартири не перевищує 240 кв.метрів, а житлового будинку – 500 кв.метрів, ставки податку не можуть перевищувати 1% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року. Але якщо житлова площа квартир перевищує 240 кв.метрів та житлова площа будинків перевищує 500 кв.метрів ставка податку становить 2,7% розміру мінімальної заробітної плати , встановленої законом на 1 січня звітного року.

Відповідно до чинного законодавства, водночас, не оподатковується житлова нерухомість, яка:

- перебуває у власності держави або територіальних громад (їх спільній власності);

- розташована у зонах відчуження та безумовоного (обов’язкового) відселення;

- є будівлею дитячих будинків сімейного типу;

- є садовим або дачним будинком, але не більше одного такого об’єкта на одного платника податку;

- належить багатодітним сім’ям та прийомним сім’ям, у яких виховуюється троє та більше дітей, але не більше одного такого об’єкта на сім’ю;

- гуртожитки.

В подальшому у разі виникнення питань щодо справляння податку на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки, Чернігівська МДПІ буде надавати додаткову інформацію.


За інформацією завідуючого сектором взаємодії із ЗМІ та громадськістю Ольги Хмелевської