У червні працюючі пенсіонери, які набули право на перерахунок пенсії, отримають підвищені виплати

З 1 квітня 2024 року пенсіонерам, які після призначення / попереднього перерахунку пенсії продовжували працювати та на 1 березня 2024 року набули 24 місяці страхового стажу, або менше ніж 24 місяців, але після призначення чи попереднього перерахунку пенсії пройшло два роки, проведено автоматичний перерахунок пенсії. 

Право на проведення такого перерахунку визначає страховий стаж, набутий станом на 1 березня, у тому числі у січні-лютому 2024 року. 

Оскільки до Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування відомості про сплату єдиного внеску за I квартал 2024 року надійшли у травні, перерахунок працюючим пенсіонерам проведено саме у травні. 

Перерахунок проведено без додаткового звернення. 

Уже в червні пенсіонери отримають збільшені розміри пенсійних виплат та доплату за попередні два місяці. 

За інформацією Головного управління Пенсійного фонду України
в Чернігівській області

 


Запитуєте – відповідаємо 
 

Чи може українець, який тимчасово мешкає за кордоном та якому до пенсії залишилось менше року, сплачувати добровільні внески до Пенсійного фонду України? Яку мінімальну суму потрібно сплачувати?

 

Сплачувати добровільний внесок на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України можливо незалежно від того, де перебуває людина.  

Основними умовами для добровільної участі є: наявність у реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування інформації про особу, на користь якої надходить внесок, та те, що вона не є пенсіонером. Тобто добровільну участь може брати людина, яка хоча б раз була працевлаштованою та за неї роботодавцем офіційно сплачено ЄСВ, і в місяці сплати добровільних внесків вона не була пенсіонером. 

При цьому періодичність та розмір сплати добровільних внесків визначається самостійно, виходячи з фінансових можливостей.

Для того щоб до страхового стажу було зараховано повний місяць, сума добровільного внеску повинна бути не меншою від розміру мінімального страхового внеску, який становить 22% від мінімальної заробітної плати (з 1 квітня 2024 року – 1 760 грн).

Щоб скористатися можливістю добровільної участі, необхідно укласти Договір з Пенсійним фондом України на вебпорталі Пенсійного фонду України www.portal.pfu.gov.ua саме в електронній формі. 

В особистому кабінеті на вебпорталі Фонду потрібно обрати опцію “Договір на добровільну участь“, заповнити форму, підписати договір про добровільну сплату страхових внесків за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП) та сплачувати добровільний внесок протягом періоду, який визначає для себе людина. 

Детальніше ознайомитись з інформацією про укладення Договору на добровільну участь можна у відеоінструкції: https://www.youtube.com/watch?v=WB7d6c3T2aw&t=311s

За інформацією Головного управління Пенсійного фонду України
в Чернігівській області


До уваги громадян, яким відмовлено у призначенні житлової субсидії у зв’язку з наявністю заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг! 

Особам, яким відмовлено у призначенні субсидії на наступний період у зв’язку з наявністю простроченої понад три місяці заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком на суму понад 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (680 грн), для одержання виплат потрібно документально підтвердити сплату заборгованості або укласти договір про її реструктуризацію, або заборгованість, яку споживач не визнає, оскаржити в судовому порядку. 

Якщо питання заборгованості буде вирішено протягом двох місяців з початку неопалювального сезону, то на підставі наданих документів житлову субсидію призначать з 1 травня 2024 року (пункт 14 Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848).

Довідка

Питання причин виникнення / порядку погашення заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг слід вирішувати з підприємствами – надавачами послуг, які здійснюють облік такої заборгованості.

За інформацією Головного управління Пенсійного фонду України
в Чернігівській області


З травня 2024 року більшості українців, які отримують житлову субсидію, на неопалювальний сезон її буде призначено автоматично 

Житлова субсидія призначається до дати закінчення опалювального сезону та розраховується з урахуванням тривалості опалювального сезону по 15 квітня включно. З травня житлові субсидії на неопалювальний сезон більшості одержувачів буде призначено автоматично до 30 квітня 2025 року (якщо не змінилися дані про майновий стан та/або склад домогосподарств).

Водночас серед субсидіантів є певні категорії, яким субсидію з 1 травня призначать за їхнім зверненням із заявою та декларацією про доходи та витрати.

На наступний сезон житлова субсидія призначається за особистим зверненням, якщо:

  • заявник (член домогосподарства) орендує житлове приміщення, за яке сплачує житлово-комунальні послуги;
  • у складі домогосподарства є внутрішньо переміщені особи;
  • кількість фактично проживаючих зареєстрованих осіб у домогосподарстві менша, ніж кількість зареєстрованих;
  • домогосподарство претендує на призначення житлової субсидії на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

На підставі звернення надається житлова субсидія на неопалювальний сезон і особам, які мають право на виплату, але в опалювальний сезон розмір плати за житлово-комунальні послуги, внеску/платежу на оплату витрат на управління багатоквартирним будинком у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів житлово-комунального обслуговування не перевищував обсягу обов’язкового відсотка платежу. Тобто на опалювальний період субсидію було призначено в розмірі 0,00 грн.

Важливо

У разі подання заяви протягом двох місяців з початку неопалювального сезону житлова субсидія призначається з початку такого сезону, але не раніше дня виникнення права на її отримання.

Довідково

Питання надання житлових субсидій регулюється Положенням про порядок призначення житлових субсидій, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 р. № 848 „Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива”.

За інформацією
Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області


В якому розмірі виплачується одноразова допомога потерпілому від
нещасного випадку на виробництві?

Розмір одноразової допомоги потерпілому внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання визначається відповідно до ступеня втрати професійної працездатності, який встановлюється медико-соціальною експертною комісією (МСЕК), виходячи з розрахунку семи мінімальних заробітних плат, встановлених законом на день настання права потерпілого на страхову виплату (у разі якщо страховий випадок настав після 01.04.2024 та втрата працездатності становить 100%, – розмір виплати складатиме 56 000 грн (8 000 х 7)) .

  • Якщо під час розслідування нещасного випадку встановлено, що ушкодження здоров’я настало не лише з вини роботодавця, а і внаслідок порушення потерпілим норм про охорону праці, розмір одноразової страхової виплати зменшується, але не більш як на 50%.
  • У разі коли потерпілому вперше встановлено сукупний відсоток втрати професійної працездатності за декількома страховими випадками та по одному з них встановлено, що ушкодження здоров’я настало не лише з причин, що залежать від страхувальника, а і внаслідок порушення потерпілим законодавства про охорону праці, тоді розмір одноразової допомоги розраховується за кожним страховим випадком та зменшується відповідно до страхового випадку, за яким установлено вину потерпілого.
  • Якщо під час подальших обстежень МСЕК встановить потерпілому вищий ступінь втрати стійкої професійної працездатності з урахуванням іншої професійної хвороби або іншого каліцтва, пов’язаного з виконанням трудових обов’язків, одноразова страхова виплата визначається відповідно до відсотка, на який збільшено ступінь втрати працездатності порівняно з попереднім обстеженням МСЕК, виходячи з розрахунку семи мінімальних заробітних плат, встановлених законом на день настання права потерпілого на страхову виплату.

Довідково

Виплата одноразової допомоги потерпілому від нещасного випадку на виробництві здійснюється відповідно до статті 36 Закону України від 23.09.1999 № 1105-XIV “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” та Порядку призначення, перерахування та здійснення страхових виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 26.01.2024 № 4-1. 

За інформацією
Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області


Як дізнатись, чи є ви потенційним отримувачем субсидії

Пенсійний фонд України виявив 50 717 домогосподарств, які потенційно можуть одержувати житлову субсидію, але наразі за отриманням виплати не зверталися (пункт 11 Порядку реалізації експериментального проєкту щодо удосконалення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13.06.2023 № 601).

В електронних кабінетах потенційних отримувачів житлової субсидії на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України розміщено повідомлення, яким проінформовано про можливість одержувати виплати.

Як перевірити, чи є ваше домогосподарство потенційним субсидіантом?

Для цього потрібно зробити кілька кроків.

  1. На вебпорталі Фонду (https://portal.pfu.gov.ua) у правому верхньому кутку екрану натисніть кнопку “Вхід” та авторизуйтесь за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП), Дія. Підпису або ID.GOV.UA.
  2.  На панелі зліва оберіть розділ “Мої повідомлення” та перейдіть у вкладку “Індивідуальні повідомлення”. Якщо вас визначено потенційним отримувачем житлової субсидії, то тут ви зможете ознайомитись з відповідною інформацією від Пенсійного фонду України.

Покроковий алгоритм подання спрощеної заяви на призначення житлової субсидії: https://www.pfu.gov.ua/2160099-subsydiya-v-odyn-klik-podayemo-sproshhenu-zayavu-na-zhytlovu-subsydiyu/

Відеоінструкція подання спрощеної заяви на призначення житлової субсидії: https://www.youtube.com/watch?v=CSxZMiU71nc&t=2s

За інформацією
Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області
 


У якому розмірі потрібно сплатити добровільний пенсійний внесок, щоб до страхового стажу з 1 квітня 2024 року було

З 1 квітня 2024 року мінімальна заробітна плата становитиме 8 000 грн (Закон України від 09.11.2023 № 3460-IX “Про Державний бюджет України на 2024 рік”).

Відповідно зміняться і розміри виплат та внесків, які базуються на цій величині. Зокрема, з 1 квітня зміниться розмір мінімального страхового внеску, що визначається як 22% розміру мінімальної заробітної плати.

Щоб до страхового стажу було зараховано один повний місяць, сума добровільного внеску повинна бути не меншою від розміру мінімального страхового внеску.

Тобто, щоб з квітня 2024 року до страхового стажу було зараховано один повний місяць, потрібно сплатити не менше 1 760 грн (22% х 8 000 грн, де 8 000 грн – розмір мінімальної заробітної плати з 1 квітня 2024 року).

За інформацією
 Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області
 


У листопаді 2023 року звертався за субсидією на тверде паливо. Чи потрібно мені звертатися знову, щоб отримувати виплату у 2024 році?

Житлова субсидія на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива призначається один раз на календарний рік за особистим зверненням людини.

При цьому, якщо житлова субсидія надається на тверде паливо та на житлово-комунальні послуги, то житлово-комунальні послуги розраховуються з місяця звернення за її призначенням до кінця поточного календарного року (пункти 72-73 Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848).

Тобто при зверненні в листопаді субсидію на оплату житлово-комунальних послуг вам було розраховано до кінця 2023 року.

Щоб одержувати виплату у 2024 році, потрібно звернутися до органу Пенсійного фонду України з новою заявою та декларацією про доходи і витрати. 

За інформацією
Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області
 


Право на житлову пільгу мають пенсіонери, які працювали за певними професіями в сільській місцевості

Скористатись пільгою в розмірі 100% знижки на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу в межах встановлених норм можуть пенсіонери окремих професій, які працювали в сільській місцевості та продовжують там проживати після виходу на пенсію.

Зокрема, це:

  • педагогічні працівники;
  • медичні та фармацевтичні працівники;
  • спеціалісти із захисту рослин;
  • працівники музеїв, бібліотек;
  • працівники державних і комунальних закладів культури, закладів освіти сфери культури.

Водночас пенсіонерам, які раніше працювали за такими професіями, для отримання пільги потрібно мати не менше трьох років відповідного стажу роботи і на момент виходу на пенсію працювати на посадах, що дають право на пільгу (наказ Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства культури і туризму України від 13.09.2006 № 341/651/619/769, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 10.11.2006 за № 1193/13067).

Право на пільгу залежить від доходу сім’ї пільговика

Пільга надається, якщо середньомісячний дохід сім’ї за попередні шість місяців у розрахунку на одну особу не перевищує величину доходу, що дає право на податкову соціальну пільгу (у 2024 році це 4 240,0 грн).

Пільга надається протягом дванадцяти місяців з місяця звернення, але не більш ніж до кінця поточного календарного року. 

На членів сім’ї пільговика зазначена пільга не поширюється.

Необхідні документи

Пенсіонеру, який перебуває на обліку в Реєстрі осіб, які мають право на пільгу, для призначення виплати потрібно надати:

– заяву про надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу;

– документи, що підтверджують проживання в сільській місцевості.

Для внесення даних до Реєстру пільговиків людина має подати відповідну заяву та підтверджуючу довідку про право на пільгу, що видана відділом освіти, охорони здоров’я, культури (культури і туризму), райдержадміністрації чи адміністрацією установи (закладу), де людина працювала, сільською або селищною радою (у разі ліквідації закладу тощо) на підставі записів у трудовій книжці.

Як звернутися

Подати заяву та необхідні документи до Фонду можна в один зі способів:

  • особисто – через сервісні центри Пенсійного фонду України, уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідних територіальних громад, центри надання адміністративних послуг;
  • поштою – на адресу органу Фонду;
  • онлайн – через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України, мобільний застосунок “Пенсійний фонд” чи через портал “Дія”.

За інформацією
Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області
 


 


Хто вважається членом сім’ї учасника війни при наданні пільг на оплату житлово-комунальних послуг? 

Учаснику війни пільга на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу надається у розмірі 50% знижки, якщо середньомісячний сукупний дохід сім’ї пільговика в розрахунку на одну людину не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу (у 2024 році це – 4 240 грн).  

До членів сім’ї пільговика, яким надається пільга, належать: 

  • дружина (чоловік);
  • їхні неповнолітні діти (до 18 років); 
  • неодружені повнолітні діти, визнані особами з інвалідністю з дитинства I та II групи або особами з інвалідністю I групи; 
  • особа, яка проживає разом з особою з інвалідністю внаслідок війни I групи та доглядає за ним, за умови, що особа з інвалідністю внаслідок війни не перебуває у шлюбі; 
  • непрацездатні батьки; 
  • особа, яка знаходиться під опікою або піклуванням громадянина, який має право на пільги, та проживає разом з ним.

(Пункт 4 Порядку надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 04.06.2016 №389).

За інформацією
Головного управління Пенсійного фонду України
в Чернігівській області


Щоб отримати пенсійні виплати й надалі, пенсіонери з числа ВПО мають пройти фізичну ідентифікацію до 31.03.2024

Способи ідентифікації пенсіонерів, які є внутрішньо переміщеними особами

Обов’язок періодично (кожні три або шість місяців) проходити фізичну ідентифікацію в АТ “Ощадбанк“ було визначено для осіб, які до 24.02.2022 набули статусу внутрішньо переміщеної особи (ВПО) (постанова Кабінету Міністрів України від 05.11.2014 № 637 “Про здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам“). 

Водночас, в період дії карантинних заходів (з 12.03.2020 до 01.07.2023) така ідентифікація не проводилась.

Постановою Уряду від 08.08.2023 № 837 “Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 30 серпня 1999 р. № 1596 і від 5 листопада 2014 р. № 637“ передбачено, що для отримання виплат у 2024 році особи з числа ВПО мають пройти ідентифікацію в АТ “Ощадбанк“ або в органах Пенсійного фонду України.

Способи проведення ідентифікації

  1. Особисто: звернутися до відділення АТ “Ощадбанк“ або до будь-якого зручного сервісного центру Пенсійного фонду України з документом, що посвідчує особу (паспорт громадянина України). 
  2. Через особистий кабінет на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України за допомогою віддаленого кваліфікованого електронного підпису “Дія.Підпис” (“Дія ID”), створеного за допомогою мобільного додатка Єдиного державного вебпорталу електронних послуг.
  3. За допомогою відеоконференцзв’язку в територіальному органі Пенсійного фонду України (відповідний Порядок затверджено постановою правління Пенсійного фонду України від 20.11.2023 № 49-2, зареєстровано у Міністерстві юстиції України 05.12.2023 за №2111/41167). 

Якщо пенсіонер з числа ВПО перебуває за кордоном – в закордонній дипломатичній установі України отримати документ, який посвідчує, що фізична особа є живою. Документ разом із заявою про проходження ідентифікації (довільної форми) слід направити до територіального органу Пенсійного фонду України, де пенсіонер перебуває на обліку. Оригінал документа разом із заявою можна направити засобами поштового зв’язку або в сканованому вигляді – через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України з використанням засобів кваліфікованого електронного підпису.

За інформацією Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області


Пільговики, яким пільги надаються залежно від доходів, отримають всі належні виплати у березні

   Пільги деяким категоріям громадян надаються за умови, що середньомісячний сукупний дохід сім’ї пільговика в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу.

   Під час визначення органами Пенсійного фонду України середньомісячного сукупного доходу сім’ї пільговика враховується в тому числі й інформація від Державної податкової служби України про доходи пільговика та членів його сім’ї за III і IV квартали попереднього календарного року.

   Податкові квартальні звіти за IV квартал 2023 року подавались страхувальниками до ДПС за встановленим порядком до 10 лютого 2024 року. 

   Наразі Фонд отримав дані про доходи, врахував їх та визначив право на отримання в 2024 році пільг з оплати житлово-комунальних послуг пільговиків, яким вони надаються з урахуванням доходів.

   Право на отримання пільг на новий період з січня 2024 року визначено Пенсійним фондом України автоматично. Пільговику додатково звертатись до органів Фонду не потрібно (крім випадку, коли у пільговика відбулись зміни: у складі сім’ї, місці проживання, переліку послуг, на які призначено пільги).

   Виплату призначених з січня пільг буде забезпечено у березні.

 

   Важливо!

   Якщо середньомісячний дохід сім’ї пільговика в розрахунку на одну особу перевищує величину доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу у 2024 році – 4240 грн, можна звернутися за житловою субсидією.

 

За інформацією Головного управління
Пенсійного фонду України

 


Перерахункам пенсій у березні - бути!

   На сайті Уряду оприлюднено постанову від 23.02.2024 № 185 “Про індексацію пенсійний і страхових виплат та додаткових заходів щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення у 2024 році“, якою передбачено проведення індексації пенсій, підвищення розмірів мінімальних пенсій по інвалідності колишнім військовослужбовцям та постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, збільшення рівня мінімальних пенсійних виплат окремим віковим категоріям пенсіонерів.

  • Коефіцієнт індексації – 1,0796.
  • Дата проведення індексації – з 1 березня 2024 року.
  • Індексації підлягають пенсії, призначені до 31 грудня 2023 року включно.

Постановою передбачено індексацію

  • Показника середньої заробітної плати в Україні, з якої сплачено страхові внески та який враховується для обчислення пенсій, призначених відповідно до законів України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування“, “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи“ та “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб“ (особам з числа військовослужбовців строкової служби). Правила проведення індексації визначено постановою Кабінету Міністрів України від 20.02.2019 № 124.

   До пенсій, призначених відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, розмір яких після індексації не підвищується, встановлюється щомісячна доплата в розмірі 100 грн.

  • Розмірів пенсій, призначених відповідно до статей 13, 21 і 36 Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб” (крім осіб з числа військовослужбовців строкової служби), з урахуванням розмірів індексації, встановлених з 1 березня 2022 року та 1 березня 2023 року.
  • Мінімальних розмірів пенсій по інвалідності особам з інвалідністю з числа військовослужбовців (абзаци другий та третій статті 22 Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”).
  • Мінімальних розмірів пенсій по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи (частина третя статті 54 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи“).
  • Пенсії за особливі заслуги перед Україною, встановленої реабілітованим борцям за незалежність України у XX столітті в розмірі 4200 грн.
  • Розмірів пенсій, призначених відповідно до Законів України “Про державну службу”, “Про службу в органах місцевого самоврядування”, “Про статус народного депутата України”, “Про наукову і науково-технічну діяльність”.

 Постанова передбачає додаткові гарантії мінімальних пенсійних виплат

   Розмір пенсії непрацюючих пенсіонерів, які досягли віку 65 років та отримують пенсію, призначену відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, мають страховий стаж 35 років чоловіки та 30 років жінки, не може бути нижче 3 370 грн.

  • У пенсіонерів, яким виповнилося 80 років та які отримують пенсію, призначену відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, мають страховий стаж 25 років чоловіки та 20 років жінки, розмір пенсійної виплати (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації, щомісячної компенсаційної виплати, щомісячної компенсації у разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших доплат до пенсій, встановлених законодавством, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною) не може бути нижче 3 370 грн.
  • У пенсіонерів віком від 70 до 80 років, які отримують пенсію, призначену відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, мають страховий стаж 35 років чоловіки та 30 років жінки, розмір пенсійної виплати (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації, щомісячної компенсаційної виплати, щомісячної компенсації у разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших доплат до пенсій, встановлених законодавством, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною) не може бути нижче 3 240 грн.

   Пенсіонерам, яким виповнилося 70 років, але їх страховий стаж менше 35 років у чоловіків та 30 років у жінок, мінімальна пенсійна виплата обчислюється в розмірі, пропорційному до набутого страхового стажу, виходячи з розміру мінімальної виплати 3 240 грн. При цьому розмір пенсійної виплати за наявності страхового стажу не менше ніж 25 років у чоловіків і не менше ніж 20 років у жінок із числа осіб у віці від 75 до 80 років не може бути меншим ніж
 3 240 грн.

  • У пенсіонерів віком до 70 років, які мають страховий стаж 35 років чоловіки та 30 років жінки, у осіб з інвалідністю І групи, які отримують пенсії, призначені відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, розмір пенсійної виплати (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації, щомісячної компенсаційної виплати, щомісячної компенсації у разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших доплат до пенсій, встановлених законодавством, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною), не може бути нижче 2 980,00 грн.
  • У інших категорій пенсіонерів, які не працюють (незалежно від віку та закону, відповідно до якого призначено пенсію), розмір пенсійної виплати (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації, щомісячної компенсаційної виплати, щомісячної компенсації у разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших доплат до пенсій, встановлених законодавством (крім пенсій за особливі заслуги перед Україною) та щомісячної державної адресної допомоги, встановленої відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26 березня 2008 р. № 265 “Деякі питання пенсійного забезпечення громадян“) не може бути нижче 2 725,00 грн.

 

   Важливо!

   Розмір збільшення пенсії в результаті вищезазначених перерахунків не може бути меншим за 100 грн та більшим за 1500 грн.

   Перерахунок пенсій з 1 березня 2024 року буде проведено без додаткових звернень пенсіонерів, за матеріалами пенсійних справ.

 

За інформацією Головного управління
Пенсійного фонду України в Чернігівській області

 


ЗАПИТУЄТЕ ВІДПОВІДАЄМО

Як «перевести» виплати з «Укрпошти» на банківську картку?

   Українці мають право будь-якої миті за власним бажанням змінити спосіб отримання пенсії та соціальних виплат.

   Зокрема ті, хто отримують гроші на «Укрпошті», можуть перевести виплати на банківську картку. Змінити спосіб виплати або уповноважений банк пенсіонер може у будь-який час за своїм бажанням, подавши відповідну заяву.

Як це зробити?

    1. Передусім необхідно звернутися у банківську установу та відкрити там платіжну картку з реквізитами.

Головне управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області співпрацює із 22 банками, які здійснюють свою діяльність на території області. З переліком уповноважених банків можна ознайомитися за посиланням: https://www.pfu.gov.ua/cn/400362-v-yakyh-bankah-chernigivshhyny-mozhna-otrymaty-pensijni-ta-sotsialni-vyplaty/.

   Відкриття та обслуговування пенсійного рахунку в банку є безкоштовним.

2. З відповідною заявою можна звернутися до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду України.

3. Заяву про виплату пенсії, житлової субсидії, пільги через поточний рахунок у банку можна подати в електронній формі через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov.ua/)за допомогою кваліфікованого електронного підпису. 

Які документи необхідні?

1. Оригінал паспорта.

2. Довідку про присвоєння ідентифікаційного коду платника податків.

   Банківська платіжна картка – це зручно!

  • Користування банківськими послугами цілодобово у зручний час.
  • Безпека коштів — викрадену готівку повернути майже неможливо, викрадену картку можна заблокувати.
  • Зручні розрахунки у мережі Інтернет.
  • Зняття готівки за кордоном у місцевій валюті.
  • Розраховуючись у магазині, не потрібно перевіряти та отримувати решту або шукати дрібні гроші.

 

За інформацією Головного управління
Пенсійного фонду України в Чернігівській області

 


В Чернігові відкрили оновлене приміщення сервісного центру ПФУ

   У зв’язку з переїздом, відділ обслуговування громадян № 1 (сервісний центр) Управління обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області, який розміщувався за адресою: м. Чернігів, вул. Шевченка, 162, здійснює прийом відвідувачів за новою адресою: м. Чернігів, вул. Музична, 1 а
 (район колишньої фабрики музичних інструментів).

 Графік прийому громадян: понеділок - п’ятниця з 8:00 до 18:00. 

 Телефон гарячої лінії: (0462) 67-84-71.

   Оновлене приміщення відділу обслуговування громадян №1 розташоване поблизу залізничного та автовокзалів, що важливо для мешканців сільських територій області. Попри те, що наразі більшість пенсійних послуг можна одержати не виходячи з дому, у значної кількості людей є необхідність у професійній допомозі фахівця, що надається в сервісних центрах ПФУ.

   У сервісному центрі створено всі умови для належного обслуговування громадян. Світла простора зала для прийому відвідувачів, відокремлена зала очікування зі зручними місцями для сидіння, яка облаштована інформаційними стендами, роздатковими матеріалами. Наявні системи електронної черги та відеоспостереження. Встановлено монітор, на якому транслюються відеоролики з питань пенсійного та соціального забезпечення. Є можливість скористатись кулером, аптечкою.

   Робоче місце для роботи запитувачів з документами обладнано комп'ютером, який підключено до мережи Інтернет.

   Для осіб з інвалідністю вхід до приміщення облаштований пандусом та кнопкою виклику спеціаліста.

   Все це дозволяє забезпечити максимальну зручність для відвідувачів, високу якість обслуговування, комплексне й оперативне вирішення питань осіб, які звертаються до Головного управління Пенсійного фонду України в області. Органи Пенсійного фонду України наразі займаються вирішенням широкого кола соціальних питань і важливо, що якість надання послуг, навіть під час війни, підвищується.

 

   ДОВІДКА

   Перелік основних послуг, які надаються у сервісних центрах

   Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області

  1. Надання довідкової інформації (номери телефонів, адреси органів Пенсійного фонду, режим роботи, порядок звернень на прийом).
  2. Попередній запис на прийом до керівництва Головного управління Пенсійного фонду України в області. 
  3. Надання консультацій, роз'яснень щодо пенсійного законодавства. страхових виплат, житлових субсидій, пільг, інших соціальних послуг. 
  4. Надання переліку документів, необхідних для одержання послуги.
  5. Прийом заяв:
  • про надання допомоги у витребуванні документів, необхідних для призначення/перерахунку пенсії, страхової виплати, житлової субсидії, пільги,
  • для переведення виплати пенсії, страхової виплати, житлової субсидії, пільги і інших соціальних послуг за новим місцем проживання,
  • щодо зміни способу виплати пенсії, страхової виплати, житлової субсидії, пільги, інших соціальних послуг,
  • для призначення/ перерахунку/поновлення пенсії,
  • для призначення/перерахунку субсидії, пільги,
  • для призначення/перерахунку страхової виплати,
  • на добровільну сплату внесків,
  • на виплату листків непрацездатності,
  • на виплату допомоги на поховання,
  • для виплати недоотриманої пенсії,
  • для виготовлення/видачі пенсійного посвідчення.

       6. Видача: 

  • довідок,
  • витягу з електронного реєстру листків непрацездатності,
  • довідок та анкет застрахованих осіб для реєстру за застрахованих осіб.

       7.   Реєстрація на вебпорталі ПФУ.

 


В яких банках Чернігівщини можна отримати пенсійні та соціальні виплати? 

 

   Одержувачі пенсії, житлової субсидії або пільги можуть отримувати відповідні виплати через відділення поштового зв’язку або на банківський рахунок.

   Отримувач виплати самостійно обирає спосіб одержання виплати, в тому числі будь-який з уповноважених банків України.

   Відкриття та обслуговування пенсійного рахунку в банку є безкоштовним.

   Для оформлення пластикової картки в банку, який уповноважений Пенсійним фондом України виплачувати пенсію та соціальну допомогу клієнтам через рахунки, які відкриті в цьому банку, необхідно подати наступні документи: оригінал паспорта, довідку про присвоєння ідентифікаційного коду платника податків.

   У Пенсійному фонді України впроваджено екстериторіальний принцип обслуговування громадян. Тому з відповідною заявою можна звернутися до будь-якого сервісного центру обраного Головного управління Пенсійного фонду України. Заяву про виплату пенсії, житлової субсидії, пільги  через поточний рахунок у банку можна подати до органу Пенсійного фонду України або в електронній формі через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України за допомогою кваліфікованого електронного підпису. Можливість формування такої заяви передбачено в особистому електронному кабінеті громадянина, зареєстрованого на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України, у розділі “Щодо пенсійного забезпечення” – “Внесення змін до пенсійної справи”.

   Уряд ухвалив постанову №588 від 13 травня 2022 року «Деякі питання здійснення виплат пенсій, грошової допомоги, виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням та заробітної плати працівникам бюджетних установ протягом дії воєнного стану» щодо банківських установ, які мають право на виплату пенсій під час воєнного стану. Уповноваженими нині є 46 банків.

   Головне управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області співпрацює із 22 банками, які здійснюють свою діяльність на території області:

1. АТ «Ощадбанк»,

2. АТ КБ «ПРИВАТБАНК»,

3. АТ «Укрексімбанк»,

4. АТ АБ «Укргазбанк»,

5. АТ «КБ «АКОРДБАНК»,

6. АТ «А-БАНК»,

7. АТ «АЛЬФА-БАНК»,

8. АТ «Банк Альянс»,

9. АТ КБ «Глобус Банк»,

10. АТ «Ідея Банк»,

11. АТ «КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК»,

12. АТ «КРЕДОБАНК»,

13. АТ «МТБ БАНК»,

14. АТ «ОТП Банк»,

15. АТ АБ «ПІВДЕННИЙ»,

16. АТ «ПОЛІКОМБАНК»,

17. АТ «ПРАВЕКС БАНК»,

18. АТ «ПЕРШИЙ УКРАЇНСЬКИЙ МІЖНАРОДНИЙ БАНК»,

19. АТ «Райффайзен Банк»,

20. АТ «ТАСКОМБАНК»,

21. АТ «УкрСиббанк»,

22. АТ «Універсал Банк».

   ВАЖЛИВО

   За бажанням громадянин може перейти на обслуговування в інший банк, який для нього є більш зручним. Для цього необхідно звернутися до відділення банку, в якому була оформлена пластикова карта і письмово повідомити банк про закриття карткового рахунку і відкрити картковий рахунок у іншому банку.

   ДОВІДКА

   Станом на 31.01.2024 року майже 218 тис. пенсіонерів Чернігівщини отримують пенсії через банківські установи.

 

За інформацією Головного управління
Пенсійного фонду України в Чернігівській області


Подати/ отримати документи без відвідування державних установ? Засобами вебпорталу ПФУ – просто!

 

   На вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України https://portal.pfu.gov.ua/ реалізована можливість без відвідування державних установ отримати онлайн довідки та іншу інформацію, передбачену функціоналом вебпорталу.

   Для цього потрібно авторизуватися на вебпорталі електронних послуг ПФУ за допомогою КЕП (кваліфікованого електронного підпису), “Дія.Підпис” або ID.GOV.UA. Це дозволяє громадянам не виходячи з дому отримувати електронні документи які є аналогами паперових документів.

Важливо

  • Електронний документ з QR-кодом, підписаний КЕПом Пенсійного фонду України є аналогом паперового документа, підписаного відповідальною особою Фонду.
  • Електронні документи з QR-кодом дійсні для оформлення субсидій, документів у центрах надання адміністративних послуг, посольствах, консульських та банківських установах, органах виконавчої служби, територіальних органах міграційної служби тощо
  • Після заповнення атрибутів звернення необхідно підписати особистим КЕПом та надати згоду на обробку персональних даних
  • Перевірити достовірність видачі електронних документів з QR-кодом можна через вебпортал ПФУ у розділі “Верифікація виданих документів”.

 

   Найбільш затребуваними документами є:

 

   Довідка ОК-5.

Містить індивідуальні відомості про застраховану особу з реєстру застрахованих осіб (страховий стаж, заробітну плату та сплату страхових внесків страхувальниками). Довідка формується починаючи з 2000 року.

 

   Довідка ОК-7. Використовується для визначення страхового стажу для розрахунку сум лікарняних, нарахування допомоги з безробіття тощо.

Містить відомості про суми заробітної плати, з якої сплачується єдиний соціальний внесок (у межах максимальної величини) та страховий стаж за період із 2011 року.

 

   Довідка про доходи пенсіонера (загальний розмір призначеної пенсії). Необхідна при виїзді за кордон для підтвердження доходів, отримання пенсійного посвідчення, оформлення субсидії, переведення пенсійних виплат за кордон тощо.

 

   Довідка про доходи пенсіонера.

Містить дані про розмір пенсії без урахування видів виплати.

 

   Витяг з Реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (РЗО).    Містить дані про статус застрахованої особи/отримувача страхової виплати; дані про набутий страховий стаж (надаються дані про кількість днів роботи, за які страхувальником було сплачено за особу страхові внески; інформація надається по всіх роках та місяцях роботи особи); відомості щодо нарахованої заробітної плати, що враховується для розрахунку страхових виплат та страхового стажу (інформація надається по роках у розрізі страхувальників. За кожний рік додатково визначається загальна сума заробітної плати за рік та загальна сума заробітної плати, яка враховується для розрахунку пенсії); відомості про особливі умови праці, про суми добровільних внесків; дані пенсійної справи; відомості про інші види загальнообов’язкового державного соціального страхування. В РЗО вказується також адресні дані (дата і місце народження, місце проживання та місце реєстрації); дані паспорту; дані пенсійної справи (номер та вид пенсії).

 

На вебпортал Пенсійного фонду України можна подати документи

Дистанційно на вебпорталі Пенсійного фонду можна провести прогнозний розрахунок майбутньої пенсії за віком за допомогою сервісу «Пенсійний калькулятор» та подати наступні документи:

  • заяву на призначення / перерахунок пенсії;
  • звернення, пропозицію;
  • запит на підготовку паперових документів, довідок з QR-кодом;
  • внести зміни до електронної пенсійної справи;
  • заяву на виготовлення пенсійного посвідчення;
  • аписатись на прийом до спеціаліста Пенсійного фонду.

 

    Також розроблено сервіс подання нових типів заяв щодо заяв про призначення та виплату житлових субсидій та пільг:

  • заяви про внесення відомостей до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги;
  • заяви про призначення та надання житлової субсидії;
  • заяви про надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу;
  • заяви щодо перерахунку раніше призначених житлової субсидії;
  • заяви щодо перерахунку раніше призначеної пільги;
  • заяви на зміну способу виплати житлової субсидії або пільги;
  • заяви про припинення житлової субсидії або пільги;
  • заяви про призначення та надання житлової субсидії за експериментальним проектом.

   заяв на страхову виплату у зв’язку з нещасним випадком на виробництві (професійним захворюванням):

  • заяви про призначення страхової виплати у зв’язку з нещасним випадком на виробництві (професійним захворюванням);
  • заяви про перерахунок страхової виплати у зв’язку з нещасним випадком на виробництві (професійним захворюванням);
  • заяви про продовження страхової виплати у зв’язку з нещасним випадком на виробництві (професійним захворюванням);
  • заяви на призначення страхової виплати у зв’язку зі смертю годувальника;
  • заяви про перерахунок страхової виплати у зв’язку зі смертю годувальника;
  • заяви про продовження страхової виплати у зв’язку зі смертю годувальника;
  • заяви про відшкодування витрат на поховання потерпілого та пов’язаних з цим ритуальних послуг;
  • заяви про здійснення страхової виплати;
  • заяви про компенсацію витрат.

 

За інформацією Головного управління
Пенсійного фонду України в Чернігівській області

 


Чи впливає на розмір пенсії статус учасника бойових дій?

 

   Згідно з чинним законодавством, учасники бойових дій мають право на додаткові доплати до пенсії. Надбавка становить 25 % від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

   Постановою уряду № 656 “Про встановлення щомісячної державної адресної допомоги до пенсії особам з інвалідністю внаслідок війни та учасникам бойових дій” визначено мінімальні розміри пенсій різних категорій осіб, які мають статусні підвищення.

   

   Загальний розмір пенсії для учасників бойових дій з урахуванням усіх надбавок має становити не менше ніж 210 % від прожиткового мінімуму. Тобто йдеться про суму у 4395,30 грн. Доплата нараховується незалежно від виду пенсії.

  • Відповідно до ст. 12 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” учасникам бойових дій пенсії або щомісячне довічне грошове утримання чи державна соціальна допомога, що виплачується замість пенсії, підвищуються в розмірі 25 процентів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.
  • Відповідно до Закону України від 16.03.2004 №1603-IV “Про поліпшення матеріального становища учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни” встановлюється цільова грошова допомога на прожиття в розмірі 40,00 грн
  • Відповідно до постанови КМУ від 28 липня 2010 р. № 656 "Про встановлення щомісячної державної адресної допомоги до пенсії особам з інвалідністю внаслідок війни та учасникам бойових дій" у разі, коли щомісячний розмір пенсійних виплат (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат до пенсій, установлених законодавством, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною) не досягає в учасників бойових дій та постраждалих учасників Революції Гідності 210 %, таким  учасникам бойових дій та постраждалим учасникам Революції Гідності виплачується щомісячна державна адресна допомога до пенсії в сумі, що не вистачає до зазначених розмірів.

 

За інформацією Головного управління

Пенсійного фонду України в Чернігівській області


До уваги роботодавців !

Відомості про трудову діяльність працівника подаються через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України в електронній формі

 

   З набранням чинності Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі” від 05 лютого 2021 року № 1217-IX, облік трудової діяльності працівників здійснюється в електронній формі в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування у порядку, визначеному Законом України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування” від 08.07.2010 № 2464-VI (зі змінами) (далі – Закон України 2464).

   Відповідно до частини другої статті 20 Закону України 2464 з метою обліку в електронній формі відомостей про трудову діяльність працівника страхувальник подає відомості про працівника, зокрема, відомості про прийняття на роботу, переведення чи звільнення, строкову військову службу та інші події, які раніше фіксувалися в паперовій формі (трудовій книжці).

   Відомості про трудову діяльність працівника подаються через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України в електронній формі з обов'язковим накладанням e-підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису, страхувальником, працівником, якому керівником страхувальника делеговані відповідні повноваження в електронній формі у вигляді xml-файлу.

Важливо

Звертаємо увагу, що неподання, зволікання з поданням відомостей про трудову діяльність можуть спричинити складнощі щодо оперативного надання соціальних послуг застрахованим особам.

   Для отримання консультацій з питань ведення обліку трудової діяльності в електронній формі звертайтеся на гарячу лінію технічної підтримки вебпорталу електронних послуг Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області за т. (0462) 60-34-70.

 

За інформацією  Головного управління

Пенсійного фонду України в Чернігівській області


Скільки коштує докупити один місяць страхового стажу у січні 2024 року?

Для того, щоб до страхового стажу було зараховано один повний місяць, сума добровільного пенсійного внеску повинна бути не меншою від розміру мінімального страхового внеску, який визначається як 22% від розміру мінімальної заробітної плати.

Для того, аби в січні 2024 року до страхового стажу було зараховано один повний місяць, потрібно сплатити 1562 грн (22% х 7100 грн, де 7100 грн – розмір мінімальної заробітної плати з 1 січня 2024 року).

Як дізнатись, що внески зараховані та стаж “куплено“?

Сплачені внески обліковуються автоматично після надходження коштів на рахунок Фонду. Повідомлення про сплату надійде на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov.ua/) в особистий кабінет застрахованої особи, на користь якої сплачено внески.

Перевірити дані про зарахування платежу, заробітну плату для пенсії, розрахованої з добровільно сплаченого внеску та кількість днів набутого страхового стажу можна в особистому кабінеті, сформувавши електронну довідку ОК-5. На останній сторінці довідки ОК-5 в розділі “Звітний рік: 2023 рік” відображається заробітна плата для пенсії, розрахована з добровільно сплаченого внеску та кількість днів набутого страхового стажу. (Покрокова інструкція “Як перевірити інформацію про сплату добровільних пенсійних внесків“ https://www.pfu.gov.ua/2159589-yak-pereviryty.../).

 

За інформацією Головного управління
Пенсійного фонду України в Чернігівській області

 


Як внутрішньо переміщеним особам отримати пільги на оплату ЖКП?

  Пільга на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу надається внутрішньо переміщеним особам, які перебувають на обліку в Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги, або їх законним представникам після надання заяви, до якої додається у разі потреби довідка про наявність у житловому приміщенні пічного опалення та/або кухонного вогнища на твердому паливі, до органів Пенсійного фонду України.

 Порядок надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу за формою затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 року № 373.

 Які документи потрібні? 

Для отримання пільги внутрішньо переміщеній особі необхідно надати:

  • оригінали документів, що підтверджують право пільговика та членів його сім’ї на пільги (пільгове посвідчення);

  • документ, що засвідчує реєстрацію особи у Державному реєстрі фізичних осіб-платників податків-картка платника податків та паспорт громадянина України/свідоцтва про народження (на вибір) із внесеними даними про реєстраційний номер облікової картки платника податків або з відповідною відміткою у разі, коли особа через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків;

  • паспорт;

  • інформацію про характеристику житла і послуги, щодо отримання яких внутрішньо переміщена особа має право на пільги та якими користується;

  • довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, що підтверджує фактичне місце проживання.

 Куди та як можна подавати документи?

Заяви з необхідними документами для отримання пільги можна надати

 особисто:

  • у сервісні центри Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області;

  • уповноваженим посадовим особам виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади або військової адміністрації та посадових осіб ЦНАПів;

  дистанційно:

у разі надсилання їх поштою або в електронній формі (через офіційний веб-сайт Мінсоцполітики, інтегровані з ним інформаційні системи органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, мобільний додаток Пенсійного фонду України, веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України або Портал Дія).

 

Важливо

Для отримання пільги з оплати житлово-комунальних послуг можна звернутись до Пенсійного фонду України online та подати необхідні документи через особистий кабінет на вебпорталі електронних послуг Фонду. Більш детально – за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=weUUqDW6wVQ&t=70s

 

За інформацією Головного управління
Пенсійного фонду України в Чернігівській області


З 1 січня змінилась вартість легкових авто, з якої сплачується збір на обов’язкове державне пенсійне страхування

   1 січня 2024 року в Україні встановлено нові розміри прожиткового мінімуму. Зокрема, розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб складає 3028 гривень. Відповідно, диференційовані ставки збору на обов’язкове державне пенсійне страхування під час першої державної реєстрації легкових автомобілів (крім легкових автомобілів, оснащених виключно електричними двигунами), які залежать від вартості автомобіля, у 2024 році становитимуть:

  • 3 % – якщо вартість легкового автомобіля не перевищує 165 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року (до 499 620,00 грн);
  • 4 % – якщо вартість легкового автомобіля – від 165 до 290 (включно) розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року (від 499 620,00 грн до 878 120,00 грн);
  • 5 % – якщо вартість легкового автомобіля перевищує 290 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року (понад 878 120,00 грн).

   Збір сплачується фізичними особами та підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності при першій державній реєстрації легкових автомобілів в Україні та спрямовується до Державного бюджету України.

   Реквізити бюджетних рахунків для зарахування зборів на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій розміщені на головній вебсторінці Державної казначейської служби України (https://www.treasury.gov.ua/) у розділі “Пошук реквізитів доходних рахунків”.

За інформацією Головного управління
Пенсійного фонду України в Чернігівській області


З 1 січня 2024 року змінились розміри мінімальної та максимальної страхових виплат

   Згідно зі статтею 36  Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” сума щомісячної страхової виплати встановлюється відповідно до ступеня втрати працездатності (у відсотках) та виходячи із середньомісячної заробітної плати, яку людина одержувала до ушкодження здоров’я. 

Для потерпілих, у яких право на ці виплати настане після 1 січня 2024 року:

–       мінімальний розмір призначеної щомісячної страхової виплати в перерахунку на 100 відсотків втрати професійної працездатності не може бути меншим за мінімальну заробітну плату – 7100 грн;

–       максимальний розмір щомісячної страхової виплати не може перевищувати чотири мінімальні заробітні плати – 28 400 грн (7100 грн х 4).

 

Зверніть увагу!

   Виплату щомісячних страхових виплат, призначених у січні 2024 року, буде здійснено в лютому поточного року. 

 

За інформацією Головного управління
Пенсійного фонду України в Чернігівській області


Як зміниться розмір пенсій з 1 січня 2024 року

Закон України “Про Державний бюджет України на 2024 рік” передбачає підвищення в 2024 році, зокрема, розмірів прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати.

Так, згідно зі статтею 8 зазначеного Закону з 1 січня 2024 року мінімальну заробітну плату встановлено в розмірі 7100 грн (до 1 січня – 6700 грн). 

Таке збільшення є підставою для перерахунку пенсій непрацюючим особам, які досягли віку 65 років та мають повний страховий стаж (30/35 років для жінок / чоловіків відповідно): мінімальний розмір пенсій таких пенсіонерів  з 1 січня 2024 року не може бути меншим за 40% мінімальної зарплати – 2 840 грн (частина друга статті 28 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”).

Крім того, з 1 січня збільшиться розмір щомісячної грошової виплати особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною (Закон України “Про щомісячну грошову виплату деяким категоріям громадян”).

Відповідно до статті 7 Закону “Про Державний бюджет України на 2024 рік” з 1 січня 2024 року зростають розміри прожиткового мінімуму. Зокрема, розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, збільшується до 2361 грн,а прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць – до 2 920 грн.

З урахуванням зазначеного з 1 січня 2024 року з 258,90 до 292,00 грн зросте розмір надбавки до пенсії почесним донорам України, який обчислюється як 10% розміру прожиткового мінімуму на одну особу з розрахунку на місяць. 

Водночас, пунктом 9 Прикінцевих положень Закону “Про Державний бюджет України на 2024 рік” встановлено, що перерахунок пенсій, надбавок, підвищень та інших доплат до пенсії, який здійснюється з урахуванням розміру прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, встановленого на 1 січня 2024 року, проводиться з 1 березня 2024 року разом зі щорічною індексацією пенсій.

За інформацією Головного управління
Пенсійного фонду України в Чернігівській області


Як зміниться розмір пенсій з 1 січня 2024 року

   Закон України “Про Державний бюджет України на 2024 рік” передбачає підвищення в 2024 році, зокрема, розмірів прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати.

   Так, згідно зі статтею 8 зазначеного Закону з 1 січня 2024 року мінімальну заробітну плату встановлено в розмірі 7100 грн (до 1 січня – 6700 грн). 

   Таке збільшення є підставою для перерахунку пенсій непрацюючим особам, які досягли віку 65 років та мають повний страховий стаж (30/35 років для жінок / чоловіків відповідно): мінімальний розмір пенсій таких пенсіонерів  з 1 січня 2024 року не може бути меншим за 40% мінімальної зарплати – 2 840 грн (частина друга статті 28 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”).

   Крім того, з 1 січня збільшиться розмір щомісячної грошової виплати особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною (Закон України “Про щомісячну грошову виплату деяким категоріям громадян”).

   Відповідно до статті 7 Закону “Про Державний бюджет України на 2024 рік” з 1 січня 2024 року зростають розміри прожиткового мінімуму. Зокрема, розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, збільшується до 2361 грн,а прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць – до 2 920 грн.

  З урахуванням зазначеного з 1 січня 2024 року з 258,90 до 292,00 грн зросте розмір надбавки до пенсії почесним донорам України, який обчислюється як 10% розміру прожиткового мінімуму на одну особу з розрахунку на місяць. 

   Водночас, пунктом 9 Прикінцевих положень Закону “Про Державний бюджет України на 2024 рік” встановлено, що перерахунок пенсій, надбавок, підвищень та інших доплат до пенсії, який здійснюється з урахуванням розміру прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, встановленого на 1 січня 2024 року, проводиться з 1 березня 2024 року разом зі щорічною індексацією пенсій.

 

За інформацією Головного управління
Пенсійного фонду України в Чернігівській області


Пенсія у зв'язку з втратою годувальника: основні умови призначення

  

   Пенсія у зв’язку з втратою годувальника  відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (далі – Закон) призначається непрацездатним членам сім’ї померлого годувальника, які були на його утриманні, за наявності в годувальника на день смерті страхового стажу, який був би необхідний йому для призначення пенсії по III групі інвалідності. При цьому дітям пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається незалежно від того, чи були вони на утриманні годувальника.

   Заявник може звернутися до територіального органу Пенсійного фонду України або отримати послугу онлайн через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду: portal.pfu.gov.ua.

 

   Пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається в розмірі: 

- на одного непрацездатного члена сім'ї - 50 відсотків пенсії за віком померлого годувальника; 

- на двох та більше непрацездатних членів сім'ї - 100 відсотків пенсії за віком померлого годувальника, що розподіляється між ними рівними частками.

   Пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається на весь період, протягом якого член сім'ї померлого годувальника вважається непрацездатним відповідно до частини другої статті 36 Закону, а членам сім'ї, які досягли пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону - довічно.

 

Хто вважається непрацездатним членом сім'ї?

   Непрацездатними членами сім'ї вважаються:

   1) чоловік (дружина), батько, мати, якщо вони є особами з інвалідністю або досягли віку 65 років, або досягли пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування";

   2) діти (у тому числі діти, які народилися до спливу 10 місяців з дня смерті годувальника) померлого годувальника, які не досягли 18 років або старші цього віку, якщо вони стали особами з інвалідністю до досягнення 18 років. Діти, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх навчальних закладах системи загальної середньої освіти, а також професійно-технічних, вищих навчальних закладах (у тому числі у період між завершенням навчання в одному із зазначених навчальних закладів та вступом до іншого навчального закладу або у період між завершенням навчання за одним освітньо-кваліфікаційним рівнем та продовженням навчання за іншим за умови, що такий період не перевищує чотирьох місяців), - до закінчення такими дітьми навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років, та діти-сироти - до досягнення ними 23 років незалежно від того, навчаються вони чи ні;

   3) чоловік (дружина), а в разі їх відсутності - один з батьків або брат чи сестра, дідусь чи бабуся померлого годувальника незалежно від віку і працездатності, якщо він (вона) не працюють і зайняті доглядом за дитиною (дітьми) померлого годувальника до досягнення нею (ними) 8 років.

Важливо:

До членів сім'ї, які вважаються такими, що були на утриманні померлого годувальника, якщо вони:

  • були на повному утриманні померлого годувальника;
  • одержували від померлого годувальника допомогу, що була для них постійним і основним джерелом засобів до існування.
  • Під час дії в Україні воєнного стану та протягом одного місяця після його припинення дітям віком від 18 до 23 років, які навчаються за денною формою навчання у закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, пенсія в разі втрати годувальника призначається, а виплата раніше призначеної пенсії продовжується без надання довідки закладу освіти на підставі даних про навчання за денною формою навчання, отриманих Пенсійним фондом України з Єдиної державної електронної бази з питань освіти.
  • У разі смерті особи, яка виконала функцію донора анатомічних матеріалів людини, пенсіонера або осіб, зазначених у частині другій статті 32 Закону, а також у разі смерті (загибелі) особи внаслідок поранення, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час участі у масових акціях громадського протесту в Україні з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року за євроінтеграцію та проти режиму Януковича (Революції Гідності), пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім'ї померлого годувальника, які були на його утриманні незалежно від тривалості страхового стажу.
  • Батьки і чоловік (дружина) померлого, які не були на його утриманні, мають право на пенсію у зв'язку з втратою годувальника, якщо втратили джерело засобів до існування.
  • Непрацездатні члени сім’ї особи, зниклої безвісти за особливих обставин, у порядку, передбаченому Законом України "Про правовий статус осіб, зниклих безвісти за особливих обставин", які були на її утриманні, незалежно від тривалості страхового стажу годувальника, мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника.
  • Члени сім'ї померлого годувальника, для яких його допомога була постійним і основним джерелом засобів до існування, але які й самі одержували пенсію, мають право, за бажанням, перейти на пенсію у зв'язку з втратою годувальника.
  • Усиновлені діти мають право на пенсію у зв'язку з втратою годувальника нарівні з рідними дітьми.
  • Пасинок і падчерка мають право на пенсію у зв'язку з втратою годувальника нарівні з рідними дітьми, якщо вони не одержували аліментів від батьків.
  • Неповнолітні діти, які мають право на пенсію у зв'язку з втратою годувальника, зберігають це право і в разі їх усиновлення.

 

За інформацією Головного управління
Пенсійного фонду України в Чернігівській області


Як записатись на проходження ідентифікації у режимі відеоконференцзв’язку через вебпортал Пенсійного фонду України

 

   Порядок встановлення територіальним органом Пенсійного фонду України особи одержувача пенсії, щомісячного довічного грошового утримання судді у відставці, інших соціальних виплат шляхом відеоконференцзв’язку затверджений постановою правління Пенсійного фонду України від 20 листопада 2023 року за № 49-2 та зареєстрований у Міністерстві юстиції України 5 грудня 2023 року за № 2111/41167.

   Щоб записатись на проходження  ідентифікації у режимі відеоконференцзв’язку через вебпортал Пенсійного фонду України необхідно виконати наступні кроки:

   Крок 1. Зайдіть на вебпортал електронних Послуг Пенсійного фонду України https://portal.pfu.gov.ua

  • У верхній частині екрану оберіть вкладку “Ідентифікація у режимі відеоконференцзв’язку та натисніть на неї.

   Крок 2. У формі, що з’явиться на екрані, заповніть всі поля, позначені зірочкою. Виконайте зазначені на екрані вказівки.

  • Заповніть особисті дані; дані документу, що посвідчує особу;, вкажіть адресу електронної пошти та номер телефону (для отримання зворотного контакту від фахівців Пенсійного фонду); з випадаючого списку оберіть спосіб проведення відеоідентифікації через один із запропонованих додатків: Google Meet, Signal, Skype, Telegram, Viber, WhatsApp, Zoom; за необхідності, вкажіть вид послуги, яку необхідно забезпечити під час відеоідентифікації (перекладач жестової мови, фізичний супровід персонального асистента або помічника, тощо), дайте згоду на передачу даних та натисніть “Подати заяву“.
  • До заяви можуть бути додані (у вигляді прикріплених файлів) ідентифікаційні документи: паспорт, пенсійне посвідчення, довідка про присвоєння ідентифікаційного номера, свідотво про народження, трудова книжка тощо (розмір кожного файлу не повинен перевищувати 1 Мб).

   Зверніть увагу!

   В інтересах малолітніх або неповнолітніх осіб, недієздатних осіб, осіб, дієздатність яких обмежено, заяви подаються батьками, усиновлювачами, батьками-вихователями, прийомними батьками, патронатними вихователями, опікунами, піклувальниками.

   Після подачі заяви на проходження  ідентифікації у режимі відеоконференцзв’язку, з вами зв’яжеться уповноважений працівник органу 

   Пенсійного фонду України для узгодження часу та способу проведення відеоідентифікації.

Важливо!

   Відеоідентифікація здійснюється протягом 30 календарних днів, але не раніше 10 робочих днів з дати подання заяви (звернення).


Добровільне страхування: як «докупити» “ страховий стаж без відвідування державних установ?

   З березня поточного року українці отримали можливість “купити“ страховий стаж собі або іншим особам без укладання паперового договору та без відвідування державних установ.

Хто може це зробити?

   Добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування можуть брати як працюючі (застраховані) особи, так і не працюючі. Добровільні внески можна сплатити як за себе, так і на користь третіх осіб, якщо в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (РЗО) є інформація про особу, на користь якої планується сплачувати добровільні внески, та така особа не є пенсіонером.

Довідково!

   В РЗО є інформація про осібякі / за яких хоча б один раз страхувальником сплачено страхові внески.

Як скористатися можливістю?

   Укласти Договір з Пенсійним фондом України.

   Договір укладається в електронній формі через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України шляхом підписання Типового договору про добровільну сплату страхових внесків. Для укладання Договору можна авторизуватись за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП), Дія.Підпису або системи GOV.ID. Договір підписується шляхом накладання на нього КЕП. 

Які вимоги до розміру обов’язкових внесків та певної періодичності їх сплати?

   Періодичність та розмір сплати добровільних внесків людина визначає самостійно, виходячи із побажань та фінансових можливостей.

Важливо!

   Щоб непрацюючій особі було зараховано повний місяць страхового стажу, сума сплачених за цей місяць страхових внесків має бути не меншою, ніж мінімальний страховий внесок.

   На сьогодні мінімальна заробітна плата становить 6700 грн, відповідно, мінімальний страховий внесок – 1474 грн (6700 грн х 22%).

Як це працює?

    Суми сплачених страхових внесків зараховуються за місяць, у якому кошти надійшли на рахунок Пенсійного фонду України.

Наприклад:

   Якщо по Договору за певний місяць сплачено 2 тис. грн на користь непрацюючої особи, то цей місяць буде зараховано до її страхового стажу і заробітна плата для обчислення пенсії за цей місяць – 9 090,91 гривень.

 Якщо внесок у розмірі 2 тис. грн сплачено на користь працюючої особи, то за повний місяць страхового стажу заробіток для обчислення пенсії збільшиться на 9 090,91 гривень.

   Фактично кожні 100 гривень добровільно сплаченого внеску збільшують місячну зарплату для призначення пенсії майже на 455 гривень.

Якщо з урахуванням добровільно сплачених страхових внесків та фактично сплаченого роботодавцем за застраховану особу єдиного внеску заробітна плата за відповідний місяць перевищить максимальну величину заробітної плати (доходу) з якого сплачуються страхові внески,  частина страхових внесків зарахується в рахунок наступного місяця.

   Як дізнатись, що внески зараховані та стаж “куплено“?

   Сплачені внески обліковуються автоматично після надходження коштів на рахунок Фонду. Повідомлення про сплату надійде на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov.ua/) в особистий кабінет застрахованої особи, на користь якої сплачено внески.

   Перевірити дані про зарахування платежу, заробітну плату для пенсії, розрахованої з добровільно сплаченого внеску та кількість днів набутого страхового стажу можна в особистому кабінеті, сформувавши електронну довідку ОК-5. На останній сторінці довідки ОК-5 в розділі “Звітний рік: 2023 рік” відображається заробітна плата для пенсії, розрахована з добровільно сплаченого внеску та кількість днів набутого страхового стажу. (Покрокова інструкціяЯк перевірити інформацію про сплату добровільних пенсійних внесків https://www.pfu.gov.ua/2159589-yak-pereviryty-informatsiyu-pro-splatu-dobrovilnyh-pensijnyh-vneskiv/). 

 


Розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності:

кому виплачують 100 % середньої заробітної плати (доходу)?

 

   Відповідно до статті 17 Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності застрахованих осіб залежить від страхового стажу та виплачується як:

  • 50 % середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам зі страховим стажем до 3 років;
  • 60 % середньої заробітної плати – застрахованим особам зі страховим стажем від 3 до 5 років;
  • 70 % середньої заробітної плати – застрахованим особам зі страховим стажем від 5 до 8 років;
  • 100 % середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам зі страховим стажем понад 8 років;

    Водночас 100 % середньої заробітної плати (доходу) також виплачується:

– застрахованим особам, віднесеним до 1-3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;

– одному з батьків або особі, яка їх замінює, які доглядають хвору дитину віком до 14 років, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи;

– ветеранам війни, постраждалим учасникам Революції Гідності та членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, Захисників і Захисниць України;

– особам, віднесеним до жертв нацистських переслідувань;

– донорам, які мають право на пільгу;

– особам, реабілітованим відповідно до Закону України «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років».

   Працівникам або гіг-спеціалістам резидента Дія Сіті, які є застрахованими особами, лікарняні виплачуються незалежно від страхового стажу, в розмірі суми заробітної плати (доходу), з якої фактично сплачено страхові внески.

   

   Важливо!

   Сума допомоги по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною або хворим членом сім’ї) в розрахунку на місяць не повинна перевищувати розмір максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, з якої сплачено страхові внески. 

 Сума допомоги по тимчасовій непрацездатності, що виплачується працівникам та гіг-спеціалістам резидентів Дія Сіті, не має перевищувати розмір заробітної плати (доходу) таких осіб, з якого фактично сплачено страхові внески.

 

   Довідка

   Середньоденна заробітна плата (дохід, грошове забезпечення) для оплати лікарняних обчислюють діленням нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) зарплати, на яку нараховано страхові внески (з 2011 року – єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування), на кількість календарних днів зайнятості у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин.

 

За інформацією Головного управління
Пенсійного фонду України в Чернігівській області


Пенсія у 2024 році

Запитуєте – відповідаємо

– Як розраховується страховий стаж для нарахування пенсії?

Страховий стаж в Україні обчислюється в місяцях. При цьому неповний місяць роботи може бути зарахований до страхового стажу в повному обсязі, якщо сума сплачених за цей місяць внесків до Пенсійного фонду не менша за мінімальний страховий внесок. Якщо з яких-небудь причин страховий внесок був сплачений у меншому розмірі, цей період зараховується до страхового стажу як повний місяць за умови здійснення відповідної доплати (розрахунок доплати проводиться співробітниками ПФУ). Без здійснення доплати страховий стаж визначається пропорційно сплаченим внескам (за встановленою законодавством формулою).

– Чи враховується безперервність стажу під час розрахунку пенсії?

На даний час безперервність стажу роботи для призначення пенсії не дає жодних пільг.

– Що робити, якщо не вистачає страхового стажу для призначення пенсії?

Згідно зі ст. 26 Закону “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, наявність у людини необхідного страхового стажу дає їй право на оформлення пенсії після досягнення встановленого віку. За відсутності потрібного страхового стажу для призначення пенсії можна укласти договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (купівлі стажу). Визначитися з кількістю відсутнього стажу допоможуть співробітники Пенсійного фонду України під час проведення попереднього  розрахунку страхового стажу (за зверненням громадянина).

 


Внутрішньо переміщені особи - пенсіонери: як пройти ідентифікацію та отримати виплати

   Обов’язок періодично (кожні три або шість місяців) проходити фізичну ідентифікацію в АТ “Ощадбанк“ було визначено для осіб, які до 24.02.2022 набули статусу внутрішньо переміщеної особи (ВПО) (постанова Кабінету Міністрів України від 05.11.2014 № 637 “Про здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам“). Водночас, в період дії карантинних заходів (з 12.03.2020 до 01.07.2023) така ідентифікація не проводилась.

   Постановою Уряду від 08.08.2023 № 837 “Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 30 серпня 1999 р. № 1596 і від 5 листопада 2014 р. № 637“ передбачено, що для отримання виплат у 2024 році особи з числа ВПО мають пройти ідентифікацію в АТ “Ощадбанк“ або в органах Пенсійного фонду України.

Способи проведення ідентифікації

  1. Особисто: звернутися до відділення АТ “Ощадбанк“ або до будь-якого зручного сервісного центру Пенсійного фонду України з документом, що посвідчує особу (паспорт громадянина України). 
  2. Через особистий кабінет на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України за допомогою віддаленого кваліфікованого електронного підпису “Дія.Підпис” (“Дія ID”), створеного за допомогою мобільного додатка Єдиного державного вебпорталу електронних послуг.
  3. За допомогою відеоконференцзв’язку в територіальному органі Пенсійного фонду України (відповідний Порядок затверджено постановою правління Пенсійного фонду України від 20.11.2023 № 49-2, зареєстровано у Міністерстві юстиції України 05.12.2023 за №2111/41167). 
  4. В закордонній дипломатичній установі України отримати документ, який посвідчує, що фізична особа є живою, якщо пенсіонер з числа ВПО перебуває за кордоном. Видане в установленому порядку посвідчення разом із заявою про проходження ідентифікації (довільної форми) слід направити до територіального органу Пенсійного фонду України, де пенсіонер перебуває на обліку. Оригінал посвідчення разом із заявою можна направити засобами поштового зв’язку або в сканованому вигляді – через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України з використанням засобів кваліфікованого електронного підпису.

 

За інформацією Головного управління
Пенсійного фонду України в Чернігівській області


Пенсія за віком у 2024 році: особливості призначення

 

   Відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, (далі – Закон) з 1 січня по 31 грудня 2024 року на пенсію за віком мають право особи:

  • після досягнення пенсійного віку 60 років, - за наявності страхового стажу не менше 31 року.
  • після досягнення пенсійного віку 63 роки - за наявності страхового стажу не менше 21 року.
  • Мінімально необхідний страховий стаж, який дає право на призначення пенсії у 65 років – 15 років.

За призначенням пенсії за віком можна звертатися у будь-який час після виникнення права на пенсію.

   Якщо заяву про призначення пенсії за віком буде подано не пізніше 3-х місяців з дня досягнення пенсійного віку, пенсію буде призначено з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку. Якщо звернення за пенсією буде пізніше – пенсію призначать з дати звернення за нею.

ВАЖЛИВО

   Згідно з змінами у законодавстві, тимчасово, у період дії воєнного стану в Україні та протягом трьох місяців після його припинення або скасування, для осіб, які проживають/проживали на території, на якій ведуться (велися) бойові дії, та/або на тимчасово окупованій Російською Федерацією території України, у разі якщо звернення за призначенням пенсії відбулося в період дії воєнного стану в Україні та протягом трьох місяців після його припинення або скасування, за умови що передбачений частиною першою статті 45 цього Закону строк звернення за призначенням відповідної пенсії не сплив станом на 24 лютого 2022 року, пенсія призначається:

  • за віком - з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку;
  • по інвалідності - з дня встановлення інвалідності;
  • у зв’язку з втратою годувальника - з дня, що настає за днем смерті годувальника;
  • за вислугу років - з дня, наступного за днем звільнення з роботи, яка дає право на таку пенсію, але не раніше 24 лютого 2022 року.

 

Перелік основних документів, які подаються для призначення пенсії:

  • паспорт;

  • реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП);

  • документи про страховий стаж – трудова книжка, диплом (денна форма навчання), військовий квиток тощо;

  • довідка про заробітну плату за 60 місяців підряд до липня 2000 року (за бажанням пенсіонера);

  • документи, які засвідчують особливий статус особи (за наявності).

Як подати документи?

   У Пенсійному фонді України впроваджено екстериторіальний принцип обслуговування громадян: заяву про призначення пенсії та необхідні документи можна подати до будь-якого сервісного центру обраного головного управління Пенсійного фонду України або в електронній формі через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України (portal.pfu.gov.ua) з використанням кваліфікованого електронного підпису.

   Для зручності людей, які бажають подати заяву на призначення пенсії, але не мають можливості отримати кваліфікований електронний підпис, щоб подати заяву дистанційно, на вебпорталі електронних послуг ПФУ реалізовано можливість оформлення пенсії за допомогою Дія.Підпису. Для цього потрібно бути зареєстрованим користувачем мобільного застосунку Дія, активувати Дія.Підпис та підготувати скан-копії необхідних документів.

   Пенсія за віком з дня, наступного за днем досягнення віку 60 років, може призначатись автоматично (без звернення особи), якщо в реєстрі застрахованих осіб є відомості про стаж, набутий до 2004 року (роботодавцем чи застрахованою особою було подано для оцифрування трудову книжку, інші документи про стаж).

Окремим категоріям громадян можуть призначатись пенсії за віком до досягнення віку 60 років:

  • на пільгових умовах – особам, які працювали на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці або в окремих галузях виробництва (частина друга статті 114 Закону);

  • достроково – особам, які мають особливий статус, зокрема, багатодітним матерям та матерям дітей з інвалідністю з дитинства та тяжко хворих дітей, яким не встановлено інвалідність, які виховали їх до досягнення зазначеного віку, учасникам бойових дій та членам сімей померлих (загиблих), громадянам, звільненим з роботи, яким на час звільнення залишилося не більше ніж півтора року до досягнення пенсійного віку (частина перша статті 115 Закону);

  • із зменшенням пенсійного віку – учасникам ліквідації та потерпілим внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС (стаття 55 Закону України від 28.02.1991 №796-ХІI “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”).

 

   Зверніть увагу. Розмір пенсії за віком визначається для кожного пенсіонера індивідуально і залежить від набутого ним страхового стажу та отриманої заробітної плати, з якої сплачувалися страхові внески. Із введенням поняття “страховий стаж” з 1 січня 2004 року вже не важливо, скільки людина фактично працювала, значення має те, протягом якого періоду і скільки сплачував роботодавець за неї до Пенсійного фонду.

 

За інформацією Головного управління
Пенсійного фонду України в Чернігівській області


Уряд подовжив термін для звернення за разовою допомогою до Дня незалежності України ветеранам війни, які проходять службу

 

   Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.2023 № 754“Деякі питання соціального захисту ветеранів війни та жертв нацистських переслідувань“ для забезпечення виплат допомоги до Дня Незалежності України особам, які належать до ветеранів війни, проходять службу та не є пенсіонерами, міністерства та відомства, військові формування, підприємства, установи, організації мали подати Пенсійному фонду України інформацію про таких осіб не пізніше ніж до 1 жовтня поточного року.

   Постановою від 24.11.2023 № 1238 “Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 21 липня 2023 р. № 754“ Уряд подовжив термін подання інформації про таких осіб Пенсійному фонду України до 10 грудня поточного року.

 

За інформацією Головного управління
Пенсійного фонду України в Чернігівській області


Одержувачі житлових субсидій та пільг отримають додаткову підтримку на придбання твердого палива

   Набула чинності постанова Кабінету Міністрів України від 07.11.2023 № 1173 “Про реалізацію протягом опалювального сезону 2023 – 2024 років експериментального проекту щодо надання додаткової підтримки населенню на придбання твердого пічного побутового палива“. 

   Нормативним актом передбачено надання в опалювальному сезоні 
 2023 – 2024 років одержувачам пільг і житлових субсидій, які  набули право на отримання виплати на придбання твердого пічного побутового палива або отримали відповідну виплату у 2023 році, додаткової підтримки на придбання твердого пічного побутового палива за рахунок міжнародних партнерів.

   Уряд визначив, що протягом строку дії експериментального проекту для надання пільг та житлових субсидій будуть діяти збільшені мінімальні норми забезпечення населення дровами та вугіллям для опалення. 

   Розмір додаткової підтримки на придбання твердого пічного побутового палива буде розраховано індивідуально для кожного домогосподарства як різницю між розміром, визначеним згідно цієї постанови, та розміром виплати до запровадження експериментального проекту. 

   Тим, кому в 2023 році вже призначено пільгу або житлову субсидію на придбання твердого пічного побутового палива, додатково подавати заяву не потрібно – розмір доплати перерахують за наявною інформацією. 

   Для встановлення доплати одержувачі пільг та житлових субсидій до 20 листопада отримають від Пенсійного фонду України смс-повідомлення про необхідність надати від свого імені та членів домогосподарства згоду на збір, передачу та обробку персональних даних.  

   Згода має буде надана до 1 грудня 2023 року як відповідь на смс-повідомлення (відповідь: “так“ / “ні“) або шляхом  безпосереднього звернення до органу Пенсійного фонду України. 

   Додаткова підтримка одержувачам пільг та житлових субсидій на придбання твердого пічного побутового палива може бути здійснена не більше одного разу протягом строку дії експериментального проекту.

За інформацією Головного управління
Пенсійного фонду України в Чернігівській області


Електронна трудова книжказапитання-відповіді

1. Який вигляд має електронна трудова книжка та на якому ресурсі її шукати?

   Електронна трудова книжка – це цифровий аналог паперової трудової книжки. У ній відображається уся наявна інформація про набутий стаж, записи про прийняття на роботу, переведення, звільнення тощо.

   Відомості про трудову діяльність працівника зберігаються в складі персональної облікової картки застрахованої особи у реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування протягом строку, передбаченого частиною четвертою статті 20 Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування”.

   Переглянути наявну інформацію про себе, зокрема про страховий стаж, можна на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov.ua/) в своєму особистому кабінеті.

 2. Чи може існувати одночасно паперова та електронна трудова книжка?

   Після оцифрування оригінал паперової трудової книжки передається на зберігання працівнику. Якщо працівник виявить бажання, то в паперову трудову книжку і надалі роботодавець буде зобов’язаний вносити записи про прийняття на роботу, переведення та звільнення тощо паралельно з електронним варіантом трудової книжки.

 3. Яку інформацію можна переглянути в особистому кабінеті?

   В особистому кабінеті застрахованої особи на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України надано можливість перегляду даних особи з Реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

   Для користувачів, які визначені в системах Пенсійного фонду України як фізичні особи, при вході за КЕП (кваліфікованим електронним підписом) надаються всі дані, включаючи персоніфіковані (ПІБ, дата народження, стать, дані паспорта), дані про заробітну плату, страховий стаж, пенсію (для пенсіонерів), електронну трудову книжку, дані щодо періодів тимчасової втрати працездатності, документи особи, надіслані запити і звернення та інформація щодо їх опрацювання та ін.

   Під час входу за логіном та паролем (без КЕП) для перегляду надаються деперсоналізовані дані.

 4. Які дані можна подивитися страхувальнику?

   Після реєстрації в кабінеті страхувальника для роботодавця у розділі “Страхувальникам” відкриваються можливості для:

-перегляду звітних відомостей страхувальника;

-запиту на підготовку паперових документів;

-надсилання звернення (питань, пропозицій, скарг, клопотань);

-отримання даних страхувальника з Єдиного реєстру страхувальників;

-перегляду всіх своїх звернень до органів Пенсійного фонду України;

-надсилання запиту на отримання електронних документів;

-отримання даних з Електронного реєстру листків непрацездатності співробітників.

 5. До електронної трудової книжки має доступ лише роботодавець? Чи може працівник контролювати, як вносить роботодавець до неї записи про прийняття на роботу, переведення та звільнення, заохочення та нагороди за успіхи в роботі?

   В особистому кабінеті застрахованої особи на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України застрахованій особі надано можливість переглядати інформацію, наявну в електронній трудовій книжці.

За інформацією Головного управління
Пенсійного фонду України в Чернігівській області


ЗАПИТУЄТЕ – ВІДПОВІДАЄМО

   Куди потерпілому внаслідок нещасного випадку на виробництві подати заяву для отримання предметів особистої гігієни?

   Щомісячна грошова компенсація на придбання предметів та засобів особистої гігієни, санітарно-гігієнічних засобів, а також засобів догляду, продуктів харчування, одягу, взуття та інших предметів першої необхідності належить до соціальної послуги натуральної допомоги, яка надається потерпілим внаслідок нещасного випадку на виробництві. 

   Тобто, Пенсійний фонд України не забезпечує постраждалих власне предметами особистої гігієни, а надає кошти на їх придбання.

   У разі виникнення потреби* в соціальній послузі натуральної допомоги (зокрема, й коли є потреба в отриманні предметів та засобів особистої гігієни), якщо ця потреба визначена висновком медичного закладу (ЛКК, МСЕК та ін.) потерпілому внаслідок нещасного випадку на виробництві або його законному представнику потрібно звернутися із заявою встановленої форми до територіального органу Пенсійного фонду України. 

   Форма заяви про надання соціальної послуги натуральної допомоги наведена в додатку 1-1Порядку організації надання деяких соціальних та медичних послуг потерпілим внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28.04.2023 № 438.

* Потребу потерпілого оцінює соціальний працівник / соціальний менеджер / фахівець із соціальної роботи.

За інформацією Головного управління
Пенсійного фонду України в Чернігівській області


Електронні сервіси Пенсійного фонду України у 2023 році

   В умовах сьогодення все більшої популярності набувають електронні сервіси. 

   На вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України користувачі можуть знайти та скористатись значною кількістю послуг, які надаються online.

   Завдяки впровадженню централізованих інформаційних технологій застраховані особи та пенсіонери мають можливість: 

  • отримувати дані персональної електронної облікової картки застрахованої особи та інші відомості з Реєстру застрахованих осіб (інформація про заробітну плату (дохід, грошове забезпечення), сплачені страхові внески, набутий страховий стаж); 

  • контролювати сплату роботодавцями страхових внесків;

  • мати доступ до наявних відомостей своєї електронної трудової книжки;

  • мати доступ до своєї електронної пенсійної справи (пенсіонеру);

  • подати заяву на призначення або перерахунок пенсії, житлової субсидії або пільги;

  • подати заяву на оформлення пенсійного посвідчення;

  • надіслати дані для внесення змін до пенсійної справи;

  • подавати звернення (запит, пропозицію) та переглядати стан їх опрацювання;

  • одержувати та переглядати повідомлення від Фонду.

   Крім того, на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України реалізовано сервіс “Пенсійний калькулятор”, з допомогою якого можна порахувати орієнтовний розмір майбутньої пенсії. 

   Нагадаємо, що увійти в особистий кабінет на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України можна за допомогою Дія.Підпис; кваліфікованого електронного підпису (КЕП) або засобами Інтегрованої системи електронної ідентифікації ID.GOV.UA, зокрема, з використанням технологій Bank ID.

   Доступ до електронних сервісів Пенсійного фонду України можна отримати як зі стаціонарних комп’ютерів, так і з мобільних телефонів, завантаживши застосунок “Пенсійний фонд”.

За інформацією Головного управління
Пенсійного фонду України в Чернігівській області


Запитуєте — відповідаємо

Як під час призначення житлової субсидії враховуються доходи подружжя?

    Житлова субсидія призначається виходячи з кількості зареєстрованих у житловому приміщенні осіб і розраховується на всіх членів домогосподарства (пункт 24 Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848.

    Водночас, доходи подружжя враховуються під час призначення житлової субсидії і в тому випадку, коли їх зареєстроване (фактичне) місце проживання відмінне від адреси домогосподарства, оскільки відповідно до статті 3 Сімейного кодексу України подружжя вважається сім’єю і тоді, коли дружина та чоловік з поважних причин не проживають спільно.

Із загального правила є виняток:

    якщо обом із подружжя більше 60 років і вони проживають у сільській місцевості або селищах міського типу, – їхні доходи можуть не враховуватися при призначенні субсидії, якщо зареєстроване / задеклароване або фактичне місце проживання подружжя відмінне від адреси домогосподарства .

За інформацією Головного управління
Пенсійного фонду України в Чернігівській області


ЖИТЛОВІ СУБСИДІЇ. ПЕРЕРАХУНОК В МЕЖАХ СТРОКУ ПРИЗНАЧЕННЯ

 

Перерахунок житлової субсидії в межах установленого строку її призначення без звернення громадян здійснюється у разі:

  • зміни розміру цін і тарифів на житлово-комунальні послуги, внесків/платежів об’єднанню на оплату витрат на управління багатоквартирним будинком;

  • встановлення нового порядку обчислення розміру обов’язкового відсотка платежу громадян за житлово-комунальні послуги, внесків/платежів на оплату витрат на управління багатоквартирним будинком та комунальні послуги в ньому, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива;

  • отримання за запитом уточненої інформації про доходи осіб, які враховуються при розрахунку житлової субсидії (крім субсидії на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива);

  • зміни соціальної норми житла та соціальних нормативів житлово-комунального обслуговування;

  • зміни виконавця комунальної послуги, управителя багатоквартирного будинку на окремій території (на підставі списків, наданих виконавцем, управителем);

  • отримання від виконавця комунальної послуги, управителя багатоквартирного будинку інформації, про ненадання понад 30 днів житлової або комунальної послуги домогосподарствам, які отримують субсидії.

Перерахунок розміру житлової субсидії в межах установленого строку її призначення без звернення громадян здійснюється в березні на березень - квітень та/або серпні на серпень - вересень у разі зменшення або збільшення середньомісячного сукупного доходу домогосподарства на понад 50%.

 Перерахунок житлової субсидії може бути здійснений за зверненням одержувача з місяця звернення:

  • непрацюючим пенсіонерам, якщо розрахунок житлової субсидії проводився з урахуванням отриманої заробітної плати;

  • особам, які подають додаткові документи щодо уточнення розміру доходу, з урахуванням якого призначено субсидію;

  • непрацездатним непрацюючим особам, які проживають самі, щодо призначення житлової субсидії на понаднормову площу житла.


Актуально про субсидії

Запитуєте — відповідаємо

Чи враховується при розрахунку субсидії дохід членів сім’ї, які не проживають у житлі, але зареєстровані?

Якщо члени сім’ї, які зареєстровані але не проживають у домогосподарстві, нададуть підтверджуючи документи про фактичне місце їх проживання, тоді дохід таких членів сім’ї при розрахунку до субсидії не враховуються.

У випадку, коли у складі домогосподарства кількість зареєстрованих членів домогосподарства, які фактично проживають, є меншою, ніж кількість членів домогосподарства, зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку), соціальні норми житла та соціальні нормативи житлово-комунального обслуговування розраховуються на зареєстрованих за цією адресою членів домогосподарства, які фактично в ньому проживають. Рішення в такому разі приймається на підставі актів обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства/фактичного місця проживання особи та/або документів, що підтверджують «непроживання» особи за адресою домогосподарства.

Як оформити житлову субсидію громадянам, які втратили роботу?

У разі відсутності доходу та сплати ЄСВ житлова субсидія може призначатися, якщо особи протягом періоду, за який враховуються доходи, не менше місяця були зареєстровані у державній службі зайнятості як безробітні.

При цьому для осіб, які втратили роботу в період воєнного стану і зареєстровані у Державній службі зайнятості як безробітні та їм призначена допомога по безробіттю, при розрахунку житлової субсидії до доходу замість суми отриманої заробітної плати за попереднім місцем роботи враховується розмір призначеної допомоги по безробіттю за повний місяць, що передує місяцю звернення за призначенням субсидії. Тобто за субсидією можна звернутися через місяць після першої виплати.

Чи враховуються у дохід виплати ВПО, допомога за розміщення переселенців, допомога від ООН?

Виплати ВПО, допомога за розміщення ВПО за програмою «Прихисток» та інші види допомог від міжнародних організацій не будуть зараховані громадянам до середньомісячного сукупного доходу при призначенні житлової субсидії.

Як здійснюється виплата субсидій при втраті газу або опалення через обстріли?

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 16 вересня 2022 року було внесено зміни в Положення про порядок призначення житлових субсидій. Тепер в зоні бойових дій або на деокупованих територіях особи, житло яких постраждало від обстрілів, можуть отримувати субсидію. Нараховуватися виплати будуть за використання побутових електроприладів для обігрівання житлових приміщень. Застосовуватися будуть соціальні нормативи на комунальну послугу з постачання та розподілу електричної енергії для індивідуального опалення.

У зв’язку з війною люди були змушені виїхати за кордон. Як враховується склад сім’ї при подачі документів на субсидію?

Житлова субсидія не призначається (у тому числі на наступний період), якщо у складі домогосподарства є особи, які досягли 18-річного віку станом на початок періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії, і в цьому періоді такі особи перебували за кордоном сукупно більше 60 днів. До 60-денного періоду перебування за кордоном не включаються дні службового відрядження, лікування, навчання або догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, що підтверджується відповідними документами, а також дні перебування за кордоном протягом періоду воєнного стану в Україні та двох місяців після його припинення або скасування.При цьому соціальні норми житла та соціальні нормативи житлово-комунального обслуговування за адресою домогосподарства на таких осіб в період перебування їх за кордоном не розраховуються.

Які особливості призначення субсидії для внутрішньо переміщених осіб?

Право на отримання субсидії ВПО мають за фактичним місцем проживання, а не за місцем реєстрації. При цьому дозвіл власника орендованого житла не передбачений чинним законодавством. ВПО необов’язково мають подавати договір оренди житла, однак у такому разі посадові особи виконавчого органу роблять акт обстеження щодо фактичного проживання та передають до ПФУ. Це необхідно для того, щоб визначити склад сім'ї та підтвердити те, що зазначено в декларації, бо в цьому приміщенні можуть бути зареєстровані інші особи.

Після закінчення строку отримання житлової субсидії домогосподарствам, у складі яких є ВПО, автоматичне призначення не відбувається, а заявник повинен знов звернутися з відповідним переліком документів для її призначення на наступний період.

Як здійснюється призначення допомоги на опалення, якщо будинок пошкоджений?

До Положення про порядок призначення житлових субсидій внесли зміни, відповідно до яких при визначенні права на субсидію особам, які мають у власності більш ніж одне житлове приміщення, не враховується житло, яке знищене або непридатне для проживання внаслідок бойових дій або з інших причин. При цьому має бути відповідна інформація в державному реєстрі майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, або наявне документальне підтвердження від органів місцевого самоврядування такого факту знищення/пошкодження житлового приміщення.

Розрахунок розміру житлових субсидій в опалювальний сезон домогосподарствам, розташованим у населених пунктах, які потрапили в район проведення воєнних (бойових) дій, здійснюється на підставі акту обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства або фактичного місця проживання особи та акта про відсутність централізованого постачання теплової енергії та/або природного газу. Такий акт складається органами місцевого самоврядування.

При цьому, якщо особа намагається подати документи на субсидію саме на те житло, яке пошкоджене/зруйноване, і в цьому житлі відсутнє нарахування комунальних послуг, то така заява суперечить самому визначенню субсидії, і така особа не має права на отримання виплат субсидії на пошкоджене житло.

 

За інформацією Головного управління

Пенсійного фонду України в Чернігівській області



Актуально про субсидії

Чи зміняться субсидії з 1 жовтня 2023 року?

Допомогу на оплату житлово-комунальних послуг (ЖКП) українці отримуватимуть більшого розміру. Такі зміни пов’язані з настанням опалювального сезону, який триватиме з 1 жовтня по 30 квітня 2024, і під час якого громадяни споживатимуть значно більше енергоресурсів.

Коли призначається субсидія на опалювальний сезон?

Субсидія на опалювальний сезон надається, якщо плата за ЖКП в межах встановлених соціальних норм перевищує розмір обов’язкового відсотка платежу, який є індивідуальним для кожного домогосподарства та розраховується за спеціальною формулою.

Як враховуються доходи?

Під час розрахунку житлової субсидії з жовтня 2023 року враховуються доходи членів домогосподарства за І та ІІ квартали 2023 року. Доходи у вигляді пенсії враховуються в розмірі нарахованої пенсії за серпень поточного року.

Перепризначення субсидій на опалювальний сезон цього року. Що змінюється?

На опалювальний період 2023-2024 років розрахунок житлової субсидії буде проведено в автоматичному режимі (без звернення громадян) для всіх, кому призначено житлову субсидію на неопалювальний період 2023 року, та тим, у кого розмір субсидії склав 0,00 гривень. Тобто, громадянам, які вже є отримувачами житлової субсидії або яким у літній період було призначено нульову субсидію, додатково звертатися за виплатою не потрібно.

За яких обставин можуть позбавити субсидії?

  • Через борги з оплати ЖКП понад три місяці на суму більше ніж 680 гривень. У подальшому субсидію можуть призначати в разі реструктуризації, сплати боргу за зверненням громадянина або оскарження заборгованості в судовому порядку (ухвали про відкриття провадження у справі).
  • Якщо були вказані хибні (занижені) розміри власних доходів, прибутків інших членів родини субсидіанта, водночас придбані високовартісні товари або послуги, набуті права власності на суму понад 50 тис. гривень.
  • Заявник не повернув державі субсидію, яку попередньо отримував незаконно.
  • Внаслідок зміни місця проживання заявника. Державну допомогу на оплату ЖКП не можна отримувати і за місцем проживання, і за місцем реєстрації субсидіанта. Якщо ви отримали субсидію за місцем реєстрації і переїхали, за фактичним місцем проживання субсидія не нараховується.
  • Громадянин, якому призначено житлову субсидію, звернувся із заявою про припинення її надання.
  • Смерті заявника.

Кому обов’язково треба подавати заяву на отримання субсидії?

  • хто не отримував субсидію в неопалювальному сезоні;
  • якщо у складі домогосподарства є внутрішньо переміщені особи;
  • члени домогосподарства орендують житлові приміщення для проживання та сплачують житлово-комунальні послуги;
  • кількість фактично проживаючих зареєстрованих осіб у домогосподарстві менша, ніж кількість зареєстрованих;
  • домогосподарство звертається за призначенням житлової субсидії на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

Коли треба подавати заяву?

Житлова субсидія буде призначена з початку опалювального сезону, якщо впродовж двох місяців від його початку (жовтень) подати відповідні документи. Якщо заява буде подана пізніше, ніж за два місяці після початку опалювального сезону, то субсидія буде призначена з місяця звернення.

Які документи необхідні для отримання субсидії?

Для призначення субсидії потрібні:

  • заява про призначення житлової субсидії;
  • декларація про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням субсидії;
  • довідка про доходи (якщо у декларації зазначені певні доходи, однак інформація про них відсутня у ПФУ та ДФС);
  • договір про винайм житла (за наявності);
  • документи, які можуть підтвердити непроживання особи за місцем реєстрації (у разі потреби).

Як подати документи?

  • особисто, звернувшись до уповноважених осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідних територіальних громад, ЦНАПів або до будь-якого сервісного центру ПФУ;
  • поштою, на адресу органів ПФУ;
  • онлайн – через вебпортал електронних послуг ПФУ, мобільний застосунок ПФУ або через портал «Дія».

За інформацією
Головного управління Пенсійного фонду України
в Чернігівській області


 


Перепризначення субсидій на опалювальний період 2023 – 2024 років Що змінюється?

Житлова субсидія на оплату житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком призначається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону і розраховується:

  • на неопалювальний сезон – з 1 травня по 30 вересня;
  • на опалювальний сезон – з 1 жовтня по 30 квітня.

На опалювальний період 2023 – 2024 років розрахунок житлової субсидії буде проведено в автоматичному режимі (без звернення громадян) для всіх, кому призначено житлову субсидію на неопалювальний період 2023 року, та тим, у кого розмір субсидії склав 0,00 грн.

Тобто, громадянам, які вже є отримувачами житлової субсидії або яким у літній період було призначено нульову субсидію, додатково звертатися за виплатою не потрібно.

Під час розрахунку житлової субсидії з жовтня 2023 року враховуються доходи членів домогосподарства за І та ІІ квартали 2023 року. Доходи у вигляді пенсії враховуються в розмірі нарахованої пенсії за серпень поточного року.

Для призначення житлової субсидії у 2023 році на тверде та рідке пічне побутове паливо, заява та декларація подаються до кінця календарного року. 


Електронні сервіси Пенсійного фонду України

 

В умовах сьогодення все більшої популярності набувають електронні сервіси Пенсійного фонду України.

На вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України  (https://portal.pfu.gov.ua) застраховані особи та пенсіонери мають можливість скористатись значною кількістю послуг, які надаються онлайн:

  • отримувати дані персональної електронної облікової картки застрахованої особи та інші відомості з Реєстру застрахованих осіб (інформація про заробітну плату, дохід, грошове забезпечення, сплачені страхові внески, набутий страховий стаж);

  • мати доступ до наявних відомостей своєї електронної трудової книжки;

  • мати доступ до своєї електронної пенсійної справи (пенсіонеру);

  • записатися на прийом до органів ПФУ;

  • подати заяву на призначення/перерахунок пенсії, житлової субсидії або пільги, страхових виплат;

  • отримати довідки з QR-кодом;

  • переглянути сформований е-лікарняний;

  • подати заяву на оформлення пенсійного посвідчення;

  • надіслати дані для внесення змін до пенсійної справи;

  • подати анкету для внесення змін до Реєстру застрахованих осіб;

  • подати звернення (питання, пропозицію, скаргу, клопотання) та переглянути стан їх опрацювання;

  • одержувати повідомлення від Пенсійного фонду України;

  • укласти договір добровільної сплати страхових внесків;

  • зробити благодійну пожертву.

В особистому кабінеті вебпорталу електронних послуг Пенсійного фонду України реалізовано сервіс «Пенсійний калькулятор», за допомогою якого можна порахувати орієнтовний розмір майбутньої пенсії. 

Крім того функціонують :

  • «Кабінет страхувальника», який стане у нагоді юридичним та фізичним особам-підприємцям. Через «Кабінет страхувальника» можна отримати інформацію стосовно електронних довідок про трудовий та страховий стаж працівників для розрахунку суми виплати за час тимчасової непрацездатності, переглянути листки непрацездатності та подати заяву-розрахунок щодо сплати коштів за рахунок Пенсійного фонду України за листками непрацездатності, подати відомості про трудову діяльність, подати звернення (питання, пропозицію, скаргу, клопотання) і переглядати стан їх опрацювання. 

  • «Кабінет для підприємств - управителів, об’єднань та виконавців комунальних послуг» - для подання інформації, необхідної для призначення та розрахунку житлових субсидій та пільг. 

  • «Електронний кабінет для Центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП)» - для прийому заяв на призначення житлово-комунальних субсидій та пільг.

Увійти до особистого кабінету вебпорталу можна за допомогою Дія.Підпис, кваліфікованого електронного підпису (КЕП) або засобами Інтегрованої системи електронної ідентифікації ID.GOV.UA, зокрема, з використанням технологій Bank ID.

Доступ до електронних сервісів можна отримати як зі стаціонарних комп’ютерів, так і з мобільних телефонів, завантаживши застосунок «Пенсійний фонд».

 

 

Види страхових виплат внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання

 

Законом України від 23.09.1999 № 1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» передбачено такі види страхових виплат внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання:

  • допомога по тимчасовій непрацездатності – виплачується у розмірі 100 % середньої заробітної плати (перші 17 днів за рахунок коштів страхувальника, з 18 дня – за рахунок коштів соціального страхування);
  • одноразова допомога в разі стійкої втрати професійної працездатності – призначається на підставі висновку МСЕК, розмір визначається в залежності від ступеня втрати професійної працездатності із розрахунку 7 мінімальних заробітних плат*, встановлених законом на день настання права на страхову виплату;
  • щомісячні страхові виплати – встановлюються відповідно до ступеня втрати професійної працездатності виходячи із середньомісячної заробітної плати потерпілого перед настанням страхового випадку. Мінімальний розмір призначеної щомісячної виплати потерпілому в перерахунку на 100% втрати працездатності не може бути меншим мінімальної заробітної плати*. Максимальний розмір – не повинен перевищувати чотири мінімальні заробітні плати*;
  • виплати у разі тимчасового переведення на легшу, нижчеоплачувану роботу – за потерпілим зберігається його середньомісячна заробітна плата на строк, визначений ЛКК або МСЕК (перші 14 днів доплата здійснюється за рахунок коштів страхувальника, починаючи з 15 дня – за рахунок коштів соціального страхування);
  • щомісячні страхові виплати потерпілому, який проходить професійне навчання або перекваліфікацію (якщо з часу встановлення ступеня втрати професійної працездатності минуло не більше одного року) в розмірі середньомісячної заробітної плати протягом строку, визначеного для професійного навчання чи перекваліфікації;
  • щомісячні виплати дитині, яка народилася з інвалідністю, внаслідок травмування на виробництві або професійного захворювання  її матері під час вагітності; здійснюються до досягнення дитиною 18 років, або до закінчення навчання, але не більш як до досягнення 23 років. До 18 років виплати здійснюються у розмірі державної допомоги дітям з інвалідністю, після 18 років – у розмірі середньомісячної заробітної плати, що склалася на території області (міста) проживання таких осіб, але не менше від середньомісячної заробітної плати в країні на день набуття права на виплату;
  • компенсація потерпілому та особі, яка його супроводжує, вартості проїзду до місця лікування та/або реабілітації і у зворотному напрямку;
  • страхові виплати непрацездатним членам сім’ї у разі смерті потерпілого: 

– одноразова допомога сім’ї (у розмірі 40 розмірів мінімальної заробітної плати* на день настання права на страхову виплату); 

– одноразова виплата кожній особі, яка була на утриманні потерпілого або мала на це право (у розмірі 8 розмірів мінімальної заробітної плати*; 

– щомісячні страхові виплати (визначаються із середньомісячної заробітної плати потерпілого; сума виплат кожній особі, яка має на них право, визначається шляхом ділення частини заробітної плати  потерпілого, що припадає на цих осіб, на їх кількість, при цьому частка заробітної плати, що припадала на потерпілого, з розрахунку виключається);

– виплати на поховання та пов’язані з цим ритуальні послуги (відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 30.12.2022 № 1468).

 

Довідково:

*З 1 січня 2023 року розмір мінімальної заробітної плати – 6 700 грн. 

 

Як можна подати документи для призначення виплати?

Заява, разом із документами необхідними для призначення, перерахування, продовження та здійснення страхових виплат і соціальних послуг, подається:

– у паперовому вигляді особисто або через уповноваженого представника до територіального органу Пенсійного фонду України (сервісний центр);

– в електронній формі через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України з використанням кваліфікованого електронного підпису. 

 

Термін розгляду документів

Територіальні органи Фонду розглядають справу про страхові виплати на підставі заяви і приймають відповідні рішення протягом 10 календарних днів, не враховуючи дня надходження зазначених документів.

 

За інформацією Головного управління
Пенсійного фонду України в Чернігівській області


Українці пенсійного віку зможуть віддалено звертатись до ПФУ

 

   Міністерство соціальної політики активно працює над тим, аби всі громадяни, незалежно від місця їх знаходження (перебування на ТОТ, вимушеного переміщення в середині чи поза межі України) мали доступ до соціальної підтримки та пенсійних виплат. 

   За ініціативи Мінсоцу, Уряд  ухвалив декілька рішень, які значно розширюють можливості громадян для подання заяв на зміну способу виплат (з “Укрпошти” на банківські картки), а також для проходження фізичної ідентифікації для отримання виплат. 

   Перше рішення стосується одержувачів пенсії, які проживають на територіях активних бойових дій або тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України, і яким  АТ “Укрпошта” не мала можливості їх доставляти.

  Відтепер такі громадяни зможуть віддалено подати заяву до Пенсійного фонду України для того, аби виплата пенсій їм здійснювалась на банківську карту. Для цього потрібно мати кваліфікований  електронний  підпис „Дія.Підпис”.

   Також, якщо через відсутність можливостей доставляти пенсію громадянам було припинено виплату пенсії, поновити її можна буде також віддалено. Для цього потрібно подати заяву  через веб-портал Пенсійного фонду України із використанням “Дія.Підпис” або провести  відеоконференцзв’язок  з органами Пенсійного фонду України. 

   Друге рішення стосується осіб, які взяті на облік як внутрішньо переміщені особи ДО введення воєнного стану в Україні. На відміну від інших отримувачів соціальних виплат, такі громадяни з моменту початку  карантину, зумовленого  COVID-19,  не проходили  обов’язкову періодичну фізичну ідентифікацію. Для того, аби полегшити для них можливості її проходження після карантину, рішенням Уряду розширено шляхи проходження такої ідентифікації. 

   Так, відтепер фізичну ідентифікацію можна пройти, (1) авторизувавшись в особистому електронному кабінеті ПФУ із використанням “Дія.Підпис”, (2) або ж за допомогою відеоконференцзв’язку із співробітником ПФУ, або (3) для тих громадян, які знаходяться за кордоном - в консульській установі.

   Також для них продовжено період, протягом якого потрібно пройти фізичну ідентифікацію: тепер це треба зробити до 31 грудня 2023 року. 

   У цей період виплата пенсії та соціальної допомоги НЕ припинятиметься. Відтак, громадяни матимуть можливості для того, аби підтвердити, що виплати отримують саме вони, що є важливою вимогою для забезпечення ефективності управління коштами державного бюджету та Пенсійного фонду України. 

 

Прес-служба Міністерства соціальної політики,

289-35-60,

[email protected]


Легалізація зарплати: відповідальність та наслідки

 

Сьогодні в Україні гостро стоїть проблема легалізації трудових відносин та заробітної плати. На жаль, відносини між роботодавцями та найманими працівниками не завжди відповідають нормам законодавства. Користуючись тим, що зараз у нашій державі важко знайти роботу, працедавці змушують робітників працювати за «сірими», вигідними лише їм схемами, добре розуміючи, що у людей немає іншої альтернативи. Часто працівники отримують офіційну зарплату меншу за мінімальну (або на рівні мінімальної), а решту зарплати − у «конверті». Таким чином роботодавці ухиляються від сплати податку. Не рідкість і випадки, коли працівники взагалі офіційно не оформлені на роботу. . Це робиться для того, аби мiнімізувати витрати та отримати максимальний прибуток. Через те, що величезні суми коштів виводяться «в тінь» держава втрачає десятки мільярдів гривень доходів до держбюджету, Пенсійного та інших страхових фондів, а працівники залишаються позбавленими соцвиплат та соцгарантій.

Кожен, хто працює, має право на чесні стосунки з роботодавцем та гідну пенсію. Легалізація заробітної плати – це захист прав застрахованих осіб та джерело наповнення бюджету Пенсійного фонду, кошти якого витрачаються на фінансування пенсій та грошової допомоги!

Таким чином, нелегальна зарплата не лише зменшує надходження до бюджетів та державних соціальних фондів, а й тягне за собою багато неприємностей і для самих працівників. Людям треба чітко усвідомити, що згода отримувати зарплату «в конвертах» може зіграти з ними злий жарт, позбавивши їх у майбутньому всіх соціальних гарантій. Ніхто не зможе краще змусити роботодавців чесно платити зароблені гроші, як самі працівники, які повинні просто не погоджуватися на роботу за невигідними для себе умовами.

Нагадуємо, що за порушення трудового законодавства юридичні та фізичні особи-підприємці, які використовують найману працю, несуть фінансову відповідальність. Отже, роботодавці мають пам’ятати, що використання не задекларованої праці є грубим порушенням трудового законодавства, за яке доведеться нести відповідальність. Зважаючи на ці наслідки та впровадження додаткових економічних механізмів впливу, роботодавцям є сенс неухильно дотримуватися вимог  чинного законодавства про оплату праці та зайнятість населення.

Тому легалізація трудових відносин і заробітної плати, ліквідація прихованої зайнятості – є одним з ключових напрямків роботи усіх державних органів, і вирішувати цю проблему треба спільними зусиллями – як державі, так і самим працівникам.