back

Говорили про місцеве краєзнавство

18 жовтня 2012

Минулого тижня працівники бібліотечних закладів району провели бібліотечно-краєзнавчу конференцію під загальною назвою «Життя там, де книга». Краєзнавчий напрямок – один із головних у роботі сільських бібліотек, адже саме тут концентрується інформація і про давню історію населених пунктів, і про сучасний розвиток громад.

У більшості випадків бібліотекарі є відповідальними за поповнення сторінок Літописів територіальних громад, за їх активної участі видано чотири збірників статей і матеріалів «Містечко над Сновом», «Пакуль поживемо тут», «Дніпровське: минуле та сьогодення», «Село над Десною – Шестовиця», а нині закінчується робота над Старобілоуським збірником. Київські автори фундаментальної книги «Сіверські скрижалі» також консультувалися не лише з місцевою владою та вчителями-історикам, немало почерпнули і від бібліотекарів.

У ході щоденного спілкування з односельцями, як читачами, вони нерідко вислуховують довірливі розповіді, в яких не просто доля людини, але шмат історії, іноді справжні краєзнавчі відкриття. Хороший бібліотекар неодмінно збереже цю інформацію, донесе до громади у вигляді папки, альбому чи виставки. Ось так і прислуговується суспільству. Немає населеного пункту без «біографії», лише давність і характер подій різні. Тим цікавіше працювати дослідникам, тому різняться за об’ємом краєзнавчі видання та Літописи. Та найголовніше, що вони є і продовжують творитися, тож не залишається сумнівів – життя, справді там, де книга. Деякі населені пункти нашого району варті багатотомних видань, як, наприклад, Седнів, М.-Коцюбинське, Олишівка, Роїще. Та, власне, можна перерахувати всі 46 сільрад, все залежить від кількох чинників: ступеня патріотизму, бажання і можливості краєзнавця до узагальнення, технічної і фінансової підтримки.

Подібні питання і проблеми й обговорювали учасники конференції. Про надбання і перспективи краєзнавчої роботи розповіли завідуючі бібліотеками Седнева – Євдокія Фрол, Старого Білоуса – Любов Макеєнко, завідуюча відділом обслуговування ЦРБ – Інна Шовкун. Бібліограф ЦРБ Ірина Розумій ознайомила учасників з видавничими новинками ЦРБ: «Бібліотечні акценти громадського життя», «Седнівська осінь» на сторінках преси». Провідний бібліотекар методичного відділу обласної бібліотеки для юнацтва Ганна Лобода розкрила секрети створення цікавої і змістовної книжкової виставки.

Оскільки засідання відбувалося на базі відділу обслуговування ЦРБ у М.-Коцюбинському, до плану роботи конференції включили огляд експозиції місцевого історико-краєзнавчого музею.


Ганна Адруг, бібліограф-краєзнавець ЦРБ, секретар районного осередку Спілки краєзнавців