back

Ціни на ліки для гіпертоніків знижено!

10 серпня 2012

З 1 серпня ціни на ліки для гіпертоніків вітчизняного виробництва (249 найменувань!) знижено на 10-20 відсотків, залежно від конкретного препарату. «Це стало можливим завдяки приведенню цін на ліки для хворих на гіпертонію до єдиної фіксованої ціни по всій Україні», – наголосив заступник голови облдержадміністрації Віктор Тканко.

На Чернігівщині успішно реалізується перший етап пілотного проекту із запровадження державного регулювання цін на ліки для гіпертоніків. «Нині в області для цього проводиться значна робота, – повідомив Віктор Тканко. – Ліки для гіпертоніків із частковим відшкодуванням можна отримати в аптеці – за рецептом, виписаним лікарем за місцем проживання хворого. Тепер основне – широкомасштабне інформування жителів (зокрема людей, хворих на гіпертонію) про умови отримання знижок на необхідні медпрепарати, а також дотримання контролю за випискою рецептів. Питання регулювання цін на популярні ліки для гіпертоніків перебуває на постійному контролі обласної виконавчої влади».

Досягнення вагоме, якщо врахувати, що на Придесенні мешкає найбільше людей похилого віку. Тобто у нас – найскладніша демографічна ситуація. І, звичайно, її покращення значною мірою залежить від якісних медичних послуг. Влада робить для цього все можливе: будуються і ремонтуються лікарні та ФАПи, знижуються ціни на ліки, водночас покращується їх якість і доступність населенню. У 2010-2012 роках в області відкрито десять аптек комунальної власності. У 2013-му мають запрацювати ще три.

Важливим є і Меморандум про співпрацю в галузі надання високопрофесійної медичної допомоги мешканцям Чернігівщини, який у цьому році підписали голова облдержадміністрації Володимир Хоменко та президент Національної академії медичних наук України Андрій Сердюк. Як відзначив нещодавно Володимир Хоменко, це суттєво сприяє поліпшенню здоров’я жителів області і є визначальним кроком до ефективнішої співпраці провідних українських вчених із медиками Чернігівщини. Адже Національна академія медичних наук України виділила квоти для надання високоспеціалізованої медичної допомоги населенню області в 28 наукових медичних установах НАМН України. За цими квотами медична допомога надається за рахунок коштів Державного бюджету. Тобто йдеться про безкоштовне лікування мешканців Чернігівщини у найкращих медичних закладах України. Меморандум підписано в рамках реалізації Програми економічних реформ Президента України Віктора Януковича на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава».

Влада рішуче налаштована покращити ситуацію у сфері охорони здоров’я, отож і маємо вже позитивні результати. «Не розмови, а справи! – наголошує голова облдержадміністрації Володимир Хоменко. – Потрібно робити добро і служити людям». Тому все більше наших громадян довіряють владі і саме з нею пов’язують своє майбутнє.