back

Вода в домівках – вагомий аргумент

19 липня 2012

Розвиток соціальної інфраструктури села, яка є складовою ланкою інфраструктури аграрного комплексу в цілому, – актуальне питання життєдіяльності кожної територіальної громади Чернігівського району. Та сьогодні особливо гостро воно постало там, де житлово-комунальна сфера, зокрема тепло- і водопостачання, утримувалися у належному стані за рахунок промислових підприємств або знаходилися у державному підпорядкуванні, як, наприклад військове містечко Гончарівське. Тепер низка проблем, що накопичувалися роками, лягла на плечі територіальних громад, котрі самотужки не в змозі їх вирішити. Йдеться про централізоване водопостачання у таких селах Чернігівського району, як Смолин і Киселівка.

У першому з названих свердловина, що довго знаходилася в експлуатації, наразі не може забезпечити належного напору води. Отож, як сказала жителька цього села: «Ні попрати, ні помитися».

– Потрібен терміновий ремонт, – пояснив Смолинський сільський голова Олександр Білик. – Адже, крім побутових незручностей, ми мали турбуватися й про пожежну безпеку. Витрати можна покрити або за рахунок людей, або відшукати спонсора.

Підтримав смолинців перший заступник голови ОДА, куратор Чернігівського району Станіслав Прокопенко. І вже минулої середи громаді був представлений Григорій Каірод – директор ТОВ «Бурводбуд», яке виконує ремонт свердловини.

– До вихідних маємо усе відновити, – запевнив Григорій Олексійович.

Протягом шести днів потерпали без води й жителі Киселівки: вийшов з ладу насос, що нагнітав воду у систему, котра, за словами одного із активістів села, працює упродовж 36 років й зношена на 125%.

Селяни підвозили воду хто звідки. Згодом сільський голова знайшов ємність на чотири тонни, й завіз воду із Брусилова, якою забезпечив потреби усіх жителів Киселівки.

– Коштів на ремонт насоса у сільської ради не було. Не мав їх і громадський кооператив, який опікувався водопостачанням села. Тому ми звернулися до Станіслава Прокопенка. Назавтра ж отримали 5400 грн. на покупку насоса. Зараз водопостачання у селі повністю відновлено, – розповів Киселівський сільський голова Олександр Сербін.

За його словами, не вперше куратор району підставив плече Киселівській громаді. За сприяння першого заступника голови ОДА було виділені кошти на ремонт доріг у Киселівці й Брусилові, на виготовлення проектно-кошторисної документації для дитсадка.

Щодо інших населених пунктів Чернігівського району, варто зазначити, що завдяки програмі «Питна вода», яка діє вже другий рік поспіль, актуальне питання водопостачання вирішено у Киїнці, Радянській Слободі, Седневі й Ст. Білоусі.

– Коли є взаєморозуміння й співпраця між сільською громадою, органами місцевого самоврядування і представниками влади, можна досягти відчутних результатів, – сказав заступник голови райдержадміністрації Андрій Горбань, під час зустрічі зі смолинцями.

Селяни, погоджуючись, кивали головами. Адже оті результати, про які говорив заступник голови райдержадміністрації, не порожні слова. І вода, що доставляється водогоном у кожну домівку – переконливе тому підтвердження.


За інформацією головного редактора районної газети "Наш край" Наталії Бушай