Виплати особам з інвалідністю грошової компенсації на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування

 

Відповідно до Порядку виплати грошових компенсацій на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14.02.2007 № 228 компенсації виплачуються особам з інвалідністю, законним представникам недієздатних осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, які відповідно до законодавства мають право на забезпечення автомобілями.

Грошова компенсація на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів призначаються:

- особам з інвалідністю та дітям з інвалідністю, які в установленому порядку забезпечені автомобілем;

 - особам з інвалідністю та дітям з інвалідністю, які мають право на забезпечення автомобілем, але не одержали його і користуються автомобілем, придбаним за власні кошти осіб з інвалідністю, законних представників недієздатних осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю.

Для одержання компенсацій на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів подаються:

 - заява;

- технічний паспорт про реєстрацію автомобіля на ім'я особи з інвалідністю, законного представника дитини з інвалідністю;

 - копія посвідчення водія, завірена в установленому законодавством порядку;

 - висновок медико-соціальної експертної комісії (далі – МСЕК) про наявність медичних показань для забезпечення автомобілем.

Грошова компенсація на транспортне обслуговування призначається особам з інвалідністю та дітям з інвалідністю, які:

- перебувають на обліку для безоплатного забезпечення автомобілями;

 - перебувають на обліку для пільгового забезпечення автомобілями;

 - мають право на забезпечення автомобілем, але за власним бажанням відмовилися від нього і бажають одержувати компенсацію;

 - мають право на безоплатне забезпечення автомобілем, але не одержали його у зв'язку з протипоказаннями до керування ним, або мають право на пільгове забезпечення автомобілем (за 7 відсотків вартості), але не одержали його у зв'язку з відсутністю можливості передати члену сім'ї право на керування автомобілем;

 - мають право на забезпечення автомобілем (за 30 відсотків вартості), але не одержали його у зв'язку з протипоказаннями до керування ним.

Підставою для призначення особам з інвалідністю та дітям з інвалідністю компенсації на транспортне обслуговування є висновок обласної МСЕК про наявність у осіб з інвалідністю медичних показань для забезпечення їх автомобілем і заява особи з інвалідністю, законного представника дитини з інвалідністю.

Підставою для виплати компенсації на транспортне обслуговування особам з інвалідністю І та ІІ групи з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та потерпілих від Чорнобильської катастрофи, щодо яких встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, а також громадян, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій та випробувань, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї (категорія І), особам з інвалідністю внаслідок війни І групи по зору або без обох рук, особам з інвалідністю, які мають куксу обох ніг і рук, є заява та копія висновку МСЕК про встановлення відповідної групи інвалідності.

Грошові компенсації на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів виплачуються особам з інвалідністю, законним представникам дітей з інвалідністю – у розмірі 22 відсотки прожиткового мінімуму на одну особу, яка втратила працездатність, на транспортне обслуговування – у розмірі 29 відсотків прожиткового мінімуму на одну особу, яка втратила працездатність.

Компенсації виплачуються рівними частинами двічі на рік – у березні за перше та у вересні за друге півріччя поточного року з дня їх призначення. У разі зміни протягом року прожиткового мінімуму на одну особу, яка втратила працездатність, у розрахунку на місяць, щоразу буде здійснюватися перерахунок розміру виплати.

 

Бажаючим стати на облік для отримання грошової компенсації необхідно звернутись до управління соціального захисту населення за адресою: м. Чернігів, просп. Миру, 116-А, каб. 4, тел.: (04622) 5-99-45.