back

Сто книжок для сільської бібліотеки

13 березня 2012

Життя зіштовхує людей невипадково. Столична письменниця Міла Іванцова, мабуть, навіть не підозрювала про існування бібліотеки в селищі Михайло-Коцюбинське, так само, як Олена Печорна ще рік тому не уявляла, що працюватиме у цьому храмі книги. Але сталося. Передмову до дебютного роману нашої землячки видавництво Клуб Сімейного Дозвілля запропонував написати пані Мілі, вона погодилася, а через деякий час «Грішниця» вийшла у світ.

До дня народження Міли Іванцової Олена підготувала приємний сюрприз і відправила книжку з автографом. Потім було листування електронною поштою, з якого Міла Іванцова дізналася, що молода авторка працює бібліотекарем, купує останні новинки української літератури, щоб не просто прочитати, а й поділитися з читачами. Пані Людмила у свою чергу розповіла про ідею збору книжок (остання «дозрівала» у столичних письменницьких колах давно) і запропонувала розпочати збір книжок для сільської бібліотеки.

Ідею підхопили й допомогли реалізувати працівники двох столичних книгарень («Читайка» на Петрівці та книгарні на Пушкінській 8-а), де організували спеціальні скриньки для книжкового скарбу. І люди не лишились байдужими. До акції однією з перших долучилася відома письменниця Ірен Роздобудько, яка власноруч відібрала з особистої полиці книжки, які читатимуть тепер жителі селища Чернігівського району. Принесла власні книги з автографами дитяча письменниця Леся Вороніна. Своїми книжковими скарбами поділилися звичайні люди, оскільки скриньки наповнювалися на диво швидко. Одна жіночка, наприклад, щоранку заносила кілька, оскільки одразу все принести не вистачало сил. Сюди ж потрапила неймовірна підшивка журналів «Кіно-коло», власниця якої перепрошувала, аби вони потрапили саме до бібліотеки, де зможуть служити людям. Людмила Іванцова розповіла про рух збору книжок у прямому ефірі «Книжкового базару» на радіо Ера та на спільній з Дарою Корній презентації. Активно підхопили тему журналісти інших видань, було відзняте відео.Тобто реклама створювалась потужна, але головне – вона була щирою, оскільки люди добровільно долучались до доброї справи.

І ось сталося. Скарб опинився у рідних стінах. Книги дійсно неймовірні. Стільки сучасної української художньої літератури бібліотека, мабуть, ще не знала. Чого лише варті імена Ліни Костенко, Марії Матіос, Василя Шкляра, Ірен Роздобудько, самої Міли Іванцової, Люко Дашвар, Галини Вдовиченко, Лариси Денисенко, Андрія Кокотюхи, Олеся Ульяненка, Лади Лузіної, Анни Багряної, Любка Дереша, Олександра Ірванця та багатьох інших.

Зараз надходження оформлюються і вже чекають на своїх читачів, щоб дарувати знання, враження та емоції, а ще свідчити: світ не без добрих людей. Схожі акції започаткували одразу в кількох містах України, і добра справа на тому не закінчилася. Можливо, Вам також час зазирнути до своїх книжкових поличок і подарувати ще одне життя книжкам?

Директор Чернігівської районної ЦБС Вікторія Пирковська