back

Новий Кримінально-процесуальний кодекс потрібен Україні

16 лютого 2012

На початку лютого Верховна Рада України прийняла у першому читанні новий Кримінально-процесуальний кодекс України (КПК). Важливість цієї події справді важко переоцінити. Причому, одразу із двох причин.

По-перше, цим Україна реально запровадила пріоритет прав і свобод людини над правами держави в особі її слідчих, контролюючих, регулюючих та каральних органів. Простіше кажучи, гуманізовано слідчі, досудові та судові процедури, всю державну систему повернуто обличчям до громадянина.

По-друге, Україна нарешті виконала свої зобов`язання перед Європою, які є важливою складовою шляху до практичної євроінтеграції нашої держави. Адже проект нового КПК пройшов ретельну міжнародну експертизу і отримав схвальну оцінку ПАРЄ. Він офіційно й на міжнародному рівні визнаний таким, що відповідає очікуванням Європи.

У зв`язку із цим викликає щонайменше подив поведінка так званої «демократичної опозиції». Не голосуючи за новий КПК, вона фактично продемонструвала бажання зберегти сталінсько-хрущовську модель судочинства зразка 1961 року і виступила проти впровадження європейських стандартів для наших громадян.

Звідси витікає, що представники опозиції готові боротися лише за долю своїх вождів, а права усіх українських громадян їх, очевидно, хвилюють мало. Оскільки самі «опозиціонери» завжди сховаються за депутатською недоторканістю, на відміну від мільйонів простих українців, у яких немає такої можливості.


За інформацією управління у справах преси та інформації облдержадміністрації