back

Про Державну цільову програму підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації фахівців у сфері європейської та євроатлантичної інтеграції

11 грудня 2011

7 грудня 2011 року на засіданні Кабінету Міністрів України схвалено проект постанови КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 5 листопада 2008 р. № 974 (щодо підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації фахівців у сфері європейської інтеграції України)».

Проектом акта передбачається продовження виконання Програми до 2015 року та з внесенням до неї змін, необхідних для забезпечення європейського курсу України. А також удосконалення і розвитку системи підготовки та підвищення кваліфікації фахівців відповідно до нових умов у взаємовідносинах між Україною та ЄС.

Завершення переговорного процесу між Україною та ЄС щодо укладення Угоди про асоціацію, включаючи створення зони вільної торгівлі, зумовлює необхідність підготовки фахівців, здатних забезпечити належне виконання зобов`язань, які візьме на себе Україна відповідно до зазначеної Угоди. Зокрема це стосується подальшого удосконалення відповідно до стандартів ЄС системи підготовки та підвищення кваліфікації фахівців, оновлення механізму вивчення потреби органів державної влади та органів місцевого самоврядування у фахівцях з європейської інтеграції; забезпечення секторального підходу до їх навчання та впровадження системи мотивації до підвищення кваліфікації тощо.

Програмою економічних реформ на 2010 - 2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава» поставлено завдання щодо забезпечення проведення секторальних реформ й адаптації законодавства та регуляторної практики до норм ЄС у рамках створення зони вільної торгівлі з ЄС.

Реалізація стратегічного курсу на інтеграцію до ЄС потребує подальшого удосконалення інституту державної служби України в рамках її адаптації до стандартів ЄС. Прийняття проекту акта сприятиме подальшому забезпеченню органів державної влади та органів місцевого самоврядування фахівцями, спроможними забезпечувати реалізацію Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Для ефективного виконання заходів Програми необхідно забезпечити їх належне фінансування. Згідно проекту акта прогнозні обсяги фінансування Програми на 2012-2015 роки складають 26,34 млн.грн, у тому числі: видатки за рахунок державного бюджету - 5,2 млн.грн, місцевих бюджетів -9,22 млн.грн, інших не заборонених законодавством джерел - 11,92 млн.грн.

Окрім того, до реалізації Програми також планується залучити міжнародні організації та проекти міжнародної технічної допомоги, які працюють у галузі підвищення кваліфікації фахівців у т.ч. з євроінтеграційних питань.


За повідомленням Управління державної служби Головдержслужби України в Чернігівській області