back

День української писемності та мови відзначено в бібліотечних та загальноосвітніх закладах району

10 листопада 2011

Працівники закладів Чернігівської районної централізованої бібліотечної системи твердо переконані, що рідна мова для кожного з нас – це неоціненне багатство, яке має наш народ, передає із покоління в покоління совою мудрість, славу, культуру і традиції. Важлива роль в утвердженні, розвитку і розкритті багатства, краси і наукової цінності рідної мови належить бібліотекам, тому й приклали чимало зусиль, щоб у день української писемності та мови ( 9 - 10 листопада ) показати тернистий шлях її історії, розвитку та вагомості в розбудові незалежної держави. Книгозбірнями району накопичено вже чималий досвід, адже працюють вони у тісній співпраці з установами освіти, громадськими організаціями, владними структурами. В арсеналі бібліотек – різноманітна палітра творчих акцій. Ось лише деякі з них:

розгорнуті книжкові виставки та їх перегляди «Святиня нашого народу – мова» (Анисів та інші бібліотеки-філіали), «Книги – мовні скарби» (ЦРБ);

філологічні мандри «Про що говорить наша мова» (Красне);

лінгвістичний дайджест «У барвінок зодягайся, українське слово» (Н.Білоус);

- конкурси, вікторини «Мова наша солов’їна» (Середиинка, Новоселівка);

- години місцевого діалекту «Наша мова з пісні і любові» (Рівнопілля);

- гра-тренінг «Якого кольору слова?» (Р.Слобода);

- години мовознавства «Щоб мова бриніла, як пісня» (Дніпровське);

«Великий Літописець – Нестор» (Хмільниця);

- свято української писемності та мови «Найкоштовніший скарб» (Киселівка).

«Українці мої! То вкраїнці ми з вами – чи як?» - під такою назвою для шанувальників українського слова в Рудці було проведено свято української мови. Матеріали яскравої книжкової виставки та їх перегляд розповіли про історію виникнення та становлення української мови. «Споконвіку було слово» - таку тему для спілкування в молодіжному колі обрала Ю.Слюсар, учениця 9 класу, та розповіла про життя і вічні труди Нестора Літописця. Тернистий шлях рідного слова оглядово представила бібліотекар В.Сапон. Прозвучала розповідь про «Книги тяжкої долі», такі як С.Плачинди «Неопалима купина», В.Симоненка «Тиша і грім», О.Гончара «Собор», П,Шелеста «Слово про мову». Про сучасну мовну ситуацію, культуру мовлення наших днів, про чистоту і красу мови, яку «як цінний скарб оберігати треба», нагадала своїм молодим друзям Н.Романенко, учениця 9 класу. Супроводжували спілкування майстерне декламування поезій та віночок українських пісень у виконанні учасників художньої самодіяльності місцевої школи.

Роїщенська сільська бібліотека за підтримки місцевих вчителів-філологів Н.О.Давиденко та С.М.Зінченко зацікавила своїх користувачів літературною вікториною «Мово моя материнська, мово моя українська». Після екскурсу дорогами становлення рідного слова мали нагоду позмагатися дві команди знавців. Прискіпливе журі визначило переможців та вручило цінні призи.


Директор ЦБС Вікторія Пирковська