back

Єдиний день інформування населення району на тему: Державна політика щодо співпраці з громадськістю. Громадська рада при райдержадміністрації

27 липня 2011

Діалог між державою і суспільством сьогодні як ніколи актуальний для здійснення реформ Президента України Віктора Януковича.

«Дуже важливо тримати весь час зв`язок з громадянським суспільством. Ми будемо все більше звертатися до людей, до громадських організацій. Ми будемо роз`яснювати людям, що ми робимо, заради чого, як це буде працювати. Ця робота вкрай необхідна» (Віктор Янукович, прес-конференція в Українському домі, 8 липня 2011 року).

Ст. 38 Конституції України гарантує громадянам України право на участь в управлінні державними справами. На виконання цієї статті 3 листопада 2010 року Кабінетом Міністрів України прийнято постанову № 996 «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики», якою передбачається встановлення демократичного порядку формування громадських рад при органах виконавчої влади (ОВВ) з інститутів громадянського суспільства (громадські організації, професійні спілки, творчі спілки, організації роботодавців, благодійні організації, релігійні організації, недержавні засоби масової інформації та інші непідприємницькі товариства і установи).

З прийняттям Постанови № 996 можливості громадських рад було суттєво розширено. Крім подання до ОВВ пропозицій щодо підготовки проектів нормативно-правових актів з питань формування та реалізації державної політики у відповідній сфері, рада має можливість проводити громадську експертизу — у тому числі антикорупційну — проектів актів ОВВ, організовувати публічні заходи для обговорення актуальних питань розвитку галузі чи адміністративно-територіальної одиниці; здійснювати громадський контроль за врахуванням органом пропозицій та зауважень громадськості, а також за дотриманням ним нормативно-правових актів, спрямованих на запобігання та протидію корупції. Рада інформує громадськість про свою діяльність шляхом розміщення інформації у спеціально створеній рубриці «Громадська рада» на офіційному веб-сайті райдержадміністрації.

Загалом на виконання постанови Кабінету Міністрів України № 996 у першому кварталі 2011 року в Україні було утворено 578 громадських рад різного рівня як виборних консультативно-дорадчих органів.

Установчі збори Громадської ради при Чернігівській райдержадміністрації відбулися 9 лютого 2011 року. В них узяли участь 12 представники інститутів громадянського суспільства. На зборах була сформована Громадська рада при райдержадміністрації у складі 12 чол., який 16 лютого п. р. затвердив голова райдержадміністрації відповідним розпорядженням. 11 березня відбулося її перше засідання.

Громадську раду при Чернігівській райдержадміністрації очолює Володимир Чаус – програмний директор громадської організації «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини», депутат районної ради. При громадській раді створено три комісії: з питань захисту прав людини та юридичної допомоги населенню; з питань культури, туризму, екології та духовності; з питань освіти, сім`ї та молодіжної політики.

Загалом протягом 2011 року відбулося три засідання Громадської ради при райдержадміністрації, на яких було обрано керівний склад, прийнято Положення, Регламент та план роботи ради, визначено шляхи і форми співпраці між райдержадміністрацією та інститутами громадянського суспільства, розглянуті питання ремонту доріг у населених пунктах району, проведення роботи з дітьми та молоддю району по пропаганді здорового способу життя, оздоровлення дітей і т.п.

Таким чином, громадські ради при органах виконавчої влади на практиці забезпечують право громадян брати участь в управлінні державними справами, виконують контрольну функцію шляхом надання інститутам громадянського суспільства можливості впливати на значне коло питань, починаючи від контролю за використанням бюджетних коштів і закінчуючи процесом формування кадрового корпусу органів виконавчої влади. Нарешті, найголовнішою функцією громадських рад є аналітична робота, спрямована на забезпечення врахування думки громадськості на етапі підготовки проектів нормативно-правових документів (розпоряджень, районних програм тощо), пошук компромісів у випадку незгоди сторін з будь-яких питань соціально-економічного розвитку району, адже відкритість влади — не просто гучні слова, а постійна практика в діяльності Президента України В. Януковича та Кабінету Міністрів України.

За інформацією відділу з питань внутрішньої політики, зв`язків з громадськістю та ЗМІ райдержадміністрації