back

Звернення міністрів охорони здоров`я України, екології та природоохоронних ресурсів України та аграрної політики та продовольства України до голів обласних, міських, селищних та сільських рад

02 серпня 2011

Шановні голови місцевих органів самоврядування!

Серед найважливіших завдань, що постійно постають перед сільським господарством щодо підвищення врожайності в Україні, є боротьба з шкідливими організмами, а особливо з карантинними.

При середній забур`яненості карантинними бур`янами урожай сільськогосподарських культур знижується відповідно: соняшника – на 40%, кукурудзи – до 35%, зернових та овочевих – до 20%, а в результаті високої забур`яненості та внаслідок надмірного висушування й виснаження ґрунту урожай сільськогосподарських культур з таких полів навіть не збирають.

Враховуючи особливості карантинних бур`янів, зокрема амброзії полинолистої, загальна сума збитків у посівах соняшнику, кукурудзи, зернових та овочевих культур від її засмічення згідно з попередніми розрахунками становить близько 3,7 млрд. грн.. в рік. Амброзія полинолиста – небезпечний для людини і довкілля бур`ян, який засмічує подвір`я та вулиці, присадибні ділянки, сади, парки, пустирі, узбіччя доріг, залізничні насипи, береги річок та ставків, полезахисні смуги. На полях засмічує практично всі культури і угіддя, в тому числі просапні – соняшник, кукурудзу, сою, овочеві; багаторічні та однорічні кормові трави, озимі та ярі зернові, технічні; луки та пасовища, а також великі кількість необроблюваних земель.

Станом на 01.01.2011 року площа під карантинним режимом стосовно виявлення амброзії полинолистої становить 3,7 млн. га.

Негативний вплив на довкілля значно посилюється при її проникненні на необроблювані землі з порушеним трав`янистим покривом. За відсутності, у більшості випадків, на таких землях рослин, конкурентноздатних щодо амброзії полинолистої, виникають найкращі умови росту та розвитку карантинного бур`яну, кількість сходів якого може дорівнювати декілька тисяч на квадратний метр.

Рослини амброзії виробляють велику кількість пилку та насіння. Квітковий пилок є дуже небезпечним і шкідливим для людини і при вдиханні з повітрям викликає алергійне захворювання – амброзій ний поліноз. Хвороба протікає у вигляді різко вираженого риніту, кон`юктивіту, бронхіальної астми, мігрені, кропивниці та супроводжується значним знесиленням організму. Лікування алергії, спричиненої пилком амброзії, тривале і важке.

Тому одним із основних завдань державного регулювання на даний час є виявлення та локалізація карантинних бур`янів, а також визначення основних напрямів для ліквідації амброзії полинолистої на території України.

Для забезпечення ефективного контролювання чисельності амброзії полинолистої пріоритетне значення має комплексне застосування методів боротьби, а саме: механічний, агротехнічний, хімічний та біологічний.

Поряд з цим для розв`язання проблеми щодо боротьби з амброзією полинолистою необхідною є підтримка держави та цільове виділення коштів для проведення боротьби за рахунок державного бюджету.

З метою проведення боротьби з амброзією полинолистою на території Автономної Республіки Крим та областей України, запобіганню її проникнення з карантинних зон в регіони України, де вона відсутня, а також забезпечення проведення карантинних заходів на території, де запроваджено карантинний режим, просимо підтримати пропозиції місцевих органів виконавчої влади щодо виділення коштів для проведення фітосанітарних заходів проти карантинних бур`янів та дотримання вимог законодавства з карантину рослин при розгляді та корегуванні бюджеті на 2011-2013 рр.


З повагою,

Міністр аграрної політики та продовольства України

М.В.Присяжнюк

Міністр охорони здоров`я України

О.В.Аніщенко

Міністр екології та природних ресурсів України

М.В.Злочевський