back

Ветеринарна служба Чернігівського району звітує про роботу за 9 місяців 2011 року

26 жовтня 2011

Управління ветеринарної медицини в Чернігівському районі разом з структурними підрозділами організовують та забезпечують виконання всіх планових, вимушених протиепізоотичних та лікувально-профілактичних заходів в господарствах всіх форм власності.

Станом на 01.10.2011 року на території району знаходиться 124 населені пункти, в яких нараховується 12968 дворів. Усі населені пункти входять до складу 42 сільських та 4 селищних рад.

Ветеринарне обслуговування тваринництва району здійснюють: управління ветеринарної медицини в районі, Чернігівська районна державна лікарня ветеринарної медицини, до складу якої входять 10 дільничних лікарень ветеринарної медицини. Наявне поголів’я худоби обслуговує 29 фахівці ветеринарної медицини, в тому числі 13 лікарів та 16 фельдшери, які працюють в державних установах ветеринарної медицини району. На території району нараховується 36 господарств різної форми власності, в 27 з них утримується худоба. В цих господарствах працює 12 спеціалістів ветеринарної медицини, в тому числі 1 лікар ветеринарної медицини та 11 фельдшерів ветеринарної медицини.

У господарствах різних форм власності станом на 01.10.2011 року утримується всього великої рогатої худоби 8599 голів, свиней – 1152 голови, дрібної рогатої худоби – 167 голів, коней - 93 голів та птиці (курей) – 11170 голів. В індивідуальних підсобних господарках населення станом на 01.10.2011 року утримується: велика рогата худоба – 7508 голів, свиней – 10010 голів, дрібної рогатої худоби – 918 голів в тому числі овець – 146 голів, кіз – 772 голови, коней – 897 голів та птиці різних видів – 110755 голів.

Контроль за виконанням всього комплексу робіт по ветеринарному обслуговуванню тваринництва в районі здійснює управління ветеринарної медицини в Чернігівському районі.

На ветеринарних факультетах ВУЗів навчається 2 студенти, та 4 студенти в Козелецькому технікумі ветеринарної медицини. Усі вони є жителями населених пунктів району та міста Чернігова.

Кадрами установи ветеринарної медицини забезпечені, але на посадах лікарів ветеринарної медицини працює 8 фельдшерів ветеринарної медицини.

Епізоотична обстановка на території району контрольована. План протиепізоотичних заходів виконується в оптимальні строки та в повному обсязі. Станом на 01.10.2011 року район благополучний щодо бруцельозу, лептоспірозу, туберкульозу.


Епізоотична робота

Завдяки постійній увазі з боку фахівців державної ветеринарної медицини та ветпрацівників господарств при здійсненні організаційних, спеціальних та застережних протиепізоотичних заходів в районі підтримується стабільна контрольована епізоотична ситуація.

Проведення протиепізоотичних заходів, як одна із складових стабільності в галузі тваринництва, завжди було і залишається на першому плані роботи спеціалістів ветеринарної медицини.

За 9 місяців спеціалістами державної ветеринарної медицини спільно з ветпрацівниками господарств було проведено в районі – 248562 головообробки в т.ч. : 58781 – діагностичних досліджень, 185077 – профілактичних щеплень, 4034 – дегельмінтизацій та профілактичних обробок.

План протиепізоотичних заходів Чернігівським районом виконано по всіх показниках.

З метою профілактики та боротьби з інфекційними та інвазійними захворюваннями тварин в районі проведено профілактичну дезинфекцію 60 об’єктів загальною площею 107 ти м², вимушену дезинфекцію 5 об’єктів загальною площею 1,0 тис м², дератизацію 11 об’єктів загальною площею 16 тис м² та дезинсекцію 13 тваринницьких приміщень загальною площею 19 тис м².

Підтримується стабільне благополуччя з туберкульозу великої рогатої худоби на тваринницьких фермах району.

По профілактиці туберкульозу ВРХ проводиться комплекс ветеринарно-санітарних та організаційних заходів. Досліджено на туберкульоз 14210 голів ВРХ з них 7510 голів індивідуального сектора. Тварин підозрілих у захворюванні на туберкульоз не виявлено.

За профілактикою сибірки здійснюється суворий контроль щодо своєчасного проведення щеплень з повним охопленням поголів’я, а також велика увага приділяється проведенню перед забійного огляду та проведенню ветеринарно-санітарної експертизи м’яса від забою тварин, як в громадському так і в індивідуальному секторах. Щеплено проти сибірки з початку року 4611 голів ВРХ, 221 ДРХ.

З інфекційних захворювань на території району було зареєстровано 3 неблагополучні пункти по сказу, при цьому захворіло 5 тварин. 1 неблагополучний пункт був перехідним з 2010 року.

По неблагополучним пунктах проведено комплекс заходів, спрямованих на профілактику захворювання серед людей та тварин, і недопущення нових випадків виникнення і розповсюдження даної хвороби.

З метою профілактики та боротьби зі сказом тварин в районі щеплено проти сказу 6855 голів собак та 5368 голів котів, вимушено щеплено 143 голови ВРХ, 2 голови свиней, 3 голови коней. Відбулося 205 бесід з мешканцями району.

Проведено значний обсяг роботи спрямованої на профілактику інфекційних хвороб птиці, що утримується в індивідуальних підсобних господарствах громадян. По індивідуальних підсобних господарствах населення щеплено проти хвороби Ньюкасла 135205 голів свійської птиці. Досліджено на напругу імунітету проти хвороби Ньюкасла та наявності антитіл проти грипу 135 проб та 3696 проб відповідно.

Вагомих результатів вдалося досягти у плані боротьби з лейкозом ВРХ по господарствах громадського сектору та індивідуальних підсобних господарствах громадян. Це вдалося завдяки своєчасному проведенню організаційних, профілактичних та спеціальних протиепізоотичних заходів.

Досліджено серологічно на лейкоз 12871 голова ВРХ, в тому числі 5287 голів ВРХ по 30 господарствах громадського сектору та 7584 голови ВРХ з індивідуального сектора. Всього виявлено 45 голів РІД + тварин з них 2 голови ВРХ по 2 реформованих господарствах (ТОВ ім. Тищенка, ДПДГ «Чернігівське»). По даним господарствах проведено комплекс заходів спрямованих на ліквідацію лейкозу. При послідуючих дослідженнях вдалося досягти негативні результати від досліджуваного поголів’я. На даний момент виявлені РІД+ тварини – здані на забій.

По індивідуальному сектору виявлено 43 голови хворих лейкозом тварин, 40 залишилось з минулого року, здано на забій 41 голова, залишилось 42. Хворі на лейкоз тварини виявлялись по 19 населеним пунктам. Основна маса не зданих позитивно реагуючих на лейкоз корів, 38 голів, утримуються в населених пунктах с Ладинка, с Друцьке.

Особлива увага також приділялась профілактиці паразитарних захворювань спільних для людей і тварин, зокрема таких як: ехінококоз, трихінельоз, дирофіляріоз. За 9 місяців поточного року інвазійних захворювань ВРХ, коней, свиней в гострій формі по реформованих господарствах не зареєстровано, проте потенціальні можливості їх виникнення в ряді господарств досить вірогідні. Це пов’язаноз складною економічною ситуацією, відсутністю коштів для закупівлі антгельмінтиків. В гострій формі інвазійні захворювання проявились лише по індивідуальних підсобних господарствах населення.


Стан відтворення та збереження поголів’я

За звітний період поточного року в господарствах району одержано 3314 голів телят, в тому числі від корів 2717 голів, що становить 74 телят на 100 корів, що на 7 голів більше відповідного періоду минулого року.

На звітну дату в господарствах району є 309 голів неплідних корів, в тому числі 60-90 днів 51 голова, більше 90 днів решта, при цьому з них захворювання статевих органів – 18 гол., інші причини – 20 гол., порушення правил техніки штучного осіменіння – 13 гол.

Ветеринарними спеціалістами району проведено лікування гінекологічно-хворих – 18 гол., з яких 15 гол. після лікування осімінено, лікувальна ефективність становить 83,3 %.

Щомісячно спеціалістами ветеринарної медицини проводяться клініко-гінекологічні дослідження корів, що не приходять в охоту, перегулюють по 2 рази і більше разів, установлені причини неплідності та проведено лікування. З метою стимуляції та синхронізації охоти оброблено 83 голови корів та телиць.

Також протягом дев’яти місяців поточного року в господарствах району загинуло 24 голови великої рогатої худоби, що на 11 гол. менше відповідного періоду минулого року і становить 0,2 % до руху поголів’я, свиней загинуло 13 гол., що становить 0,4 % до руху поголів’я, що на 8 гол. менше відповідного періоду минулого року.

Основною причиною загибелі молодняку великої рогатої худоби та свиней являється порушення умов утримання та догляду, неповноцінна годівля та несвоєчасна випойка новонародженого молодняку.

Ветеринарними спеціалістами району з профілактичною метою оброблено вітамінними препаратами 987 гол. молодняку великої рогатої худоби, 503 голови поросят та 748 голів поросят оброблено залізовмісними препаратами. Лікарські трави застосовувались на 1650 гол. телят.

При загибелі великої рогатої худоби та свиней проводились перевірки, що відповідно відображалось в актах, в які вносились пропозиції та приписи керівникам господарств по покращенню годівлі, утримання та догляду за молодняком.


Інспекторська робота

Інспекторська робота проводилась згідно місячних планів, доручень, наказів, розпоряджень Державного комітету ветеринарної медицини України, Головного управління ветеринарної медицини в Чернігівській області та головного державного інспектора ветеринарної медицини району.

За звітний період було здійснено 1816 інспекторських перевірок наявних на території району 381 ветеринарно-санітарного об’єкта і це на 2 перевірки більше в порівнянні з минулорічним показником.

При проведенні інспекторських перевірок було зареєстровано значну кількість порушень в галузі ветеринарної медицини. Основні порушення були пов’язані з недотриманням вимог Закону України “Про ветеринарну медицину”, Закону України “Про безпечність та якість харчових продуктів”, “Ветеринарних та санітарних вимог до пунктів закупівлі молока від тварин, які утримуються в особистих підсобних господарствах населення”, “Правил до боєнь, забійно-санітарних пунктів господарств та подвірного забою тварин”, Правил облаштування і утримання діючих (існуючих) худобомогильників та біотермічних ям для захоронення трупів тварин у населених пунктах України та інших нормативно-правових документів.

За порушення Законів України «Про ветеринарну медицину», «Про безпечність та якість харчових продуктів» та інших нормативно-правових актів за звітний період піддано штрафу всього 231 особа на загальну суму 13583,00 грн., при цьому стягнуто з 220 осіб на загальну суму 12852,00 грн.

При проведенні інспекторських перевірок особлива увага приділялась щодо недопущення розповсюдження інфекційних хвороб, які можуть привести до економічних збитків і тим більше до захворювання людей. Тому при перевірці господарств вживались всі необхідні заходи щодо забезпечення епізоотичного благополуччя в районі.

З цією метою 29 господарств різної форми власності, які підлягали інспекторським перевіркам, за звітний період перевірено 159 разів. Кратність перевірок господарств при цьому склала 5,5 рази. За результатами здійснених перевірок щодо не дотримання ветеринарно-санітарних вимог в господарствах одну посадову та одну фізичну особу притягнуто до адміністративної відповідальності на 153,00 грн. та 2 фізичні особи на загальну суму 102,00 грн.

36 діючих худобомогильників протягом дев’яти місяців поточного року було проінспектовано 121 раз, що складає 3,4 рази. При цьому до адміністративної відповідальності, за порушення діючих Правил утримання худобомогильників, до адміністративної відповідальності було притягнуто 2 посадові особи на загальну суму 306,00 грн.

Не менша увага приділялась крім профілактики інфекційних хвороб недопущенню до вживання людьми неякісних продуктів тваринного походження. Це насамперед стосується перевірок молокоприймальних та забійно-санітарних пунктів, а також об’єктів громадського харчування та об’єктів торгівлі тваринницькою продукцією. При наявності в районі 41 молокоприймального пункту було проінспектовано їх 301 раз. Кратність цих перевірок склала 7,3 рази. За невиконання відповідних вимог щодо молокоприймальних пунктів, державними інспекторами управління ветеринарної медицини району тринадцять фізичних осіб було піддано штрафу на загальну суму 663 грн.

51 інспекторська перевірка проведена на забійно - санітарних пунктах господарств. Кратність цих перевірок склала 6,4 рази. За результатами цих перевірок одну фізичну особу притягнуто до адміністративної відповідальності на 51,00 грн.

При перевірках забійно - санітарних пунктів господарств було виявлено 1613 кг. тваринної продукції (м’яса яловичини та свинини) непридатної для вживання людям. Ця продукція була вилучена та утилізована.

Протягом звітного періоду поточного року проведено 131 інспекторська перевірка об’єктів громадського харчування та 471 перевірка об’єктів торгівлі тваринницькою продукцією. При цьому кратність перевірок склала відповідно 5,0 та 4,6 рази. Загальним порушенням була відсутність на деяких об’єктах громадського харчування та об’єктах торгівлі тваринницькою продукцією відповідних ветеринарних документів, які засвідчують якість та безпеку необроблених продуктів тваринного походження. Також були випадки реалізації продуктів тваринного походження з простроченим терміном придатності. За цей період 157 осіб було притягнуто до адміністративної відповідальності на загальну суму 9129,00 грн., в тому числі 11 посадових осіб на суму 1683,00 грн.

За звітний період проведено 112 перевірок 23 пунктів штучного осіменіння. Кратність цих перевірок склала 4,9 рази.

Протягом дев’яти місяців поточного року було проведено 10 перевірок наявних 4 рибодобувних підприємств, що в свою чергу склало 2,5 рази.

У наявних 76 бджоло пасіках в районі перевірено 283 перевірки, що склало 3,7 рази.

Піддавались перевіркам і інші об’єкти, до яких належать кладові зберігання м’яса, кладові зберігання шкірсировини та ветеринарні пункти господарств. Загальна кількість цих об’єктів 24, кількість перевірок за 9 місяців склала 139, що відповідно складає 5,8 раз. Із цих інших об’єктів особливу увагу потрібно зосередити в цьому році на ветеринарні пункти господарств і при їх перевірках відслідковувати надходження , зберігання ветеринарних препаратів, дотримання температурних , термін придатності. Крім того сюди відносяться перевірки щодо непред’явлення громадянами тварин, які утримуються в присадибних підсобних господарствах для проведення профілактичних ветеринарно-санітарних заходів, при цьому до адміністративної відповідальності було притягнуто 37 фізичних осіб на загальну суму 2006,00 грн.

Значна робота проводилась інспекторами та спеціалістами ветеринарної медицини по профілактиці та ліквідації сказу, але незважаючи на це ситуація в районі залишається складною по ряду причин: це велика кількість безпритульних собак та котів, неконтрольована щільність диких м’ясоїдних тварин та недостатнього вжиття заходів інспекторського впливу. Також слід відмітити проведену роботу щодо профілактики лейкозу великої рогатої худоби. За порушення умов утримання РІД+ тварин до адміністративної відповідальності було притягнуто 16 фізичних осіб на загальну суму 867,00 грн. та складено 36 приписів.

Було здійснено 34 перевірки наявних на території району ветеринарних кіосків та ветеринарної аптеки. При проведенні перевірок цих підконтрольних об’єктів, заборонених у використанні медикаментів, правил зберігання ветеринарних препаратів, а також таких, в яких вийшов термін використання, не виявлено.

Крім зазначеного за звітний період було складено 341 припис.


За інформацією управління ветеринарної медицини в Чернігівському районі