back

Витяг зі вступного слова Прем`єр-Міністра України Миколи Азарова на засіданні Кабінету Міністрів України від 25 травня 2011 року

27 травня 2011

Підготовка до нового навчального року

…Розпочинається підготовка до нового навчального року. Зараз на це ми можемо виділити набагато більше ресурсів, ніж минулого року… Кабінет Міністрів бере під особливий контроль те, щоб восени по всій країні діти прийшли у відремонтовані, обладнані, теплі класи.

…До 15 червня треба ретельно переглянути та конкретизувати замовлення на підручники для загальноосвітніх навчальних закладів – з огляду на реальну кількість учнів, які восени сядуть за парти. У кожного учня має бути повний набір підручників. Не пізніше 10 вересня абсолютно всі підручники мають бути в руках у учнів.

До 25 серпня необхідно заповнити штат педагогів дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів. Те, що можна зробити для зацікавлення педагогів, ми робимо. Нагадаю, що протягом поточного року зарплата, наприклад, вчителів вищої категорії збільшиться на 340 гривень і складе майже 2700 гривень.

…Зокрема, ми поставили завдання протягом максимум двох років всюди організувати навчання в одну зміну. До речі, в Києві така реформа була здійсненна ще у 2003 році. Це дало можливість краще організувати навчально-виховний процес у школах, взяти під контроль відвідування уроків, а батькам стало спокійніше за своїх дітей… Друга зміна у школі повинна залишитися пройденим етапом…

Поточного року передбачено закупити більше 250 шкільних автобусів…

Особливо хочу наголосити, що модернізація навчальних закладів – це не сезонна кампанія, а відтепер постійна робота. Економіка запрацювала і почала виходити з кризи. Податкові стимули для інвестиційної активності ми створили. Отже, бюджетні кошти будуть збільшуватись.


Щодо аналізу тарифів на послуги ЖКГ

У цілому завершено аналіз обґрунтованості тарифів на житлово-комунальні послуги у всій країні. Мало того, що це була величезна робота через обсяг паперів, які наплодили місцеві влади, комунальні організації, також треба сказати, що стан справ у цій сфері цілком можна порівняти з занедбаною хронічною хворобою. Ми з`ясували, де необхідно ліквідувати необґрунтовані накрутки, прибрати кількаразову різницю тарифів в різних регіонах і містах. Уряд повинен затвердити єдиний алгоритм розрахунку справедливих тарифів і жорстко контролювати, щоб він всюди витримувався.

Що ми врешті зробимо? Чітко і доступно скажемо людям: ось як треба розраховувати тарифи. Перевіряйте, контролюйте свої місцеві органи, вимагайте звіту за кожну копійку, яку ви заплатили комунальникам.

Громадськість уже сильно допомогла нам розібратися в ситуації. І допомога громадськості в цьому питанні нам буде потрібна і далі. Головне, що результат буде наочний і справедливий: у багатьох випадках тарифи вдасться знизити. В усякому разі, Уряд і громадяни матимуть механізм перешкоджання необґрунтованому підвищенню тарифів. На додаток до цього ми ще розробимо юридичний механізм звіту перед споживачами комунальних послуг і запровадимо його по всій країні.


Щодо пожежонебезпечного періоду

Уряд готується до нейтралізації можливих загроз життю, здоров`ю та майну громадян пов`язаних з пожежами, які виникають через спекотну погоду. Минулого року пожежним службам в окремі дні доводилось робити від 300 до 500 виїздів на пожежі, які виникають через халатність та безпечність людей. Незважаючи на фінансові проблеми, які були у минулому році, нам вдалося уникнути великих пожеж, локалізувати загрози.

Сьогодні Уряд прийме рішення, спрямовані на: покращення технічного оснащення підрозділів МНС пожежно-рятувальною технікою; вдосконалення гідрометеорологічних спостережень і прогнозування гідрометеорологічних умов. Треба зазначити, що уже зараз у нас втричі більше технічних ресурсів для боротьби з пожежами.


Джерело: http://www.kmu.gov.ua