back

Витяг зі вступного слова Прем`єр-міністра України Миколи Азарова на засіданні Кабінету Міністрів України від 18 травня 2011 року

18 травня 2011

Щодо змін до Податкового Кодексу


Уряд схвалив законопроект про зміни до Податкового кодексу, він зареєстрований у Верховній Раді України, і Уряд просить парламент розглянути цей законопроект як невідкладний, тому що це, безперечно, значний крок до того, щоб наша держава вийшла на новий рівень економічної свободи.

Ретельно обговорені з бізнесом компромісні норми дали відповідь практично на всі питання, які ставили перед владою підприємці. Тому можна стверджувати, що в цілому зміни до Податкового кодексу захищають робочі місця в малому і середньому бізнесі і будуть сприяти їх збільшенню.

Що законопроект дає малому і середньому бізнесу? Скасовує штрафні санкції за несплату єдиного соцвнеску платниками єдиного податку, нараховані з липня 2010 року. Звільняє від такої сплати «спрощенців» — пенсіонерів та інвалідів. Скасовує 50-відсоткову надбавку до фіксованих ставок податку за кожного найманого працівника. Прибирає вимогу щорічно переоформлювати свідоцтво платника єдиного податку та отримувати в податкових органах довідки про трудові відносини з найманими особами. Дає можливість «спрощенцям» реєструватися платниками податку на додану вартість, а компаніям відносити на витрати товари і послуги, придбані у таких спрощенців. Вдвічі менше буде оподаткування доходів платників єдиного податку, отриманих від продажу продукції власного виробництва. І так далі.


Щодо розвитку овочівництва


Сьогодні в Україні картоплі виробляється майже утричі, а овочів — на 50 відсотків менше, ніж за радянських часів…

…Ми не будемо миритися з такою ситуацією. Уряд розпочав фундаментальне реформування інфраструктури аграрного ринку: будівництво системи оптових ринків сільськогосподарської продукції, тепличних комплексів, овоче- та плодосховищ тощо.


Щодо заробітної плати та відпускних бюджетникам


Незабаром починається сезон відпусток. В першу чергу звертаю увагу на сферу освіти. Міністерство фінансів, Державне казначейство разом з Міністерством освіти повинні заздалегідь підготувати виплату відпускних освітянам в повному обсязі, без будь-яких затримок. Тим більше, що з 1 липня будуть підвищені посадові оклади працівників бюджетної сфери. Отже, все це ретельно треба розрахувати і кожен регіон вчасно забезпечити коштами.

А необхідні кошти у нас є. Розвиток економіки за чотири місяці забезпечив зростання надходжень до Державного бюджету України. Окремо зауважу, що підвищення прибутковості підприємств в поточному році забезпечило зростання надходжень податку на прибуток на 70% порівняно з аналогічним періодом минулого року…

…До речі нагадаю, що саме стабільне виконання бюджету дозволило Уряду наблизити термін підвищення посадових окладів та збільшення міжтарифних співвідношень для працівників бюджетної сфери уже з 1 липня. А також дозволяє день в день, копійка в копійку виконувати всі соціальні зобов`язання. Це перший рік після початку фінансової кризи, коли бюджет виконується в автоматичному режимі і більше того, у нас є підстави готувати зміни до бюджету в частині збільшення видатків – в першу чергу, соціальних Адже економічний розвиток такі підстави дає.


Щодо державної підтримки інвестиційних проектів


На засіданні Уряду буде розглянуто механізм державної підтримки інвестиційних пріоритетних проектів у реальному секторі економіки. Відбір таких проектів буде здійснюватися на конкурсних засадах. Підтримка буде надаватися за умови співфінансування проектів суб`єктами господарювання за рахунок власних або залучених коштів.

Крім того, планується затвердити порядок та умови надання субвенцій місцевим бюджетам на виконання інвестиційних програм чи проектів. Ці програми також будуть реалізовуватися на умовах співфінансування із місцевими бюджетами (від 25% - для м. Києва до 5% — для міських, районних чи селищних бюджетів).


Джерело: http://www.kmu.gov.ua