back

Туристична інфраструктура Чернігівського району. ФОТОрепортаж

18 квітня 2011

Чи може запропонувати гостям Чернігова та області щось особливе Чернігівський район? Саме таке питання турбувало чернігівських журналістів під час прес-туру до Седнева минулої п`ятниці.

Як повідомив Володимир Буланенко, начальник відділу культури і туризму райдержадміністрації, Чернігівський район має значний потенціал у сфері розвитку туризму! Так, його історико-культурна спадщина налічує 146 пам’ятників історії, 440 – археології, 9 – монументального мистецтва. До Державного реєстру національно-культурного надбання належать: пам’ятник історії – садиба родини Лизогубів (сер. XIX ст., смт. Седнів); пам’ятники археології – городище Седнів літописного міста Сновськ (пізнє середньовіччя, також у Седневі) та городище Коровель (раннє середньовіччя, с. Шестовиця). Крім того, у Седневі розташована пам’ятка садово-паркового мистецтва – Седнівський парк, знаходиться альтанка Глібова та Будинок творчості «Седнів», куди приїздять митці з різних куточків України.

Недаремно ці мальовничі краї давно облюбували знімальні групи, а от туристів поки що негусто. Необхідна для цього інфраструктура лише починає розвиватися. Так, минулого року в Седневі відкрилася садиба зеленого туризму «Кінній двір». У дерев’яному будиночку гості можуть не лише гарно відпочити, а й скуштувати різноманітні смачні страви з печі, родзинка садиби – «селянська» кухня. На ночівлю вам запропонують розміститися у «куренях» з ароматним сіном, що розташовані над конюшнею. В одному з приміщень згодом розміститься музей народного побуту. Господар садиби Валерій Зарєцький розповів про створення кінного театру «Козацький дух», виступи якого стануть прикрасою будь-яких культурно-мистецьких заходів

Приймати гостей готові в с. Андріївка, де знаходиться садиба сільського зеленого туризму «На Андріївських озерах». Там є будинок на 2 кімнати (можуть розміститися 11 чоловік), кафе, конференц-зала, сауна, тир. В 2009 р. в садибі відпочило – 500 чол. В с. Смолин діє міні-готель «Компаніс» (на 22 особи). До послуг гостей більярд, бібліотека, дві сауни, одна з яких з контрастним душем, інша з басейном. При готелі працює кафе. Інші туристичні осередки відкрилися нещодавно в Іванівці, Количівці.

В Чернігівському районі розроблені 4 краєзнавчо-туристичні маршрути, що включають села Андріївка, Ладинка, Шестовиця, Шибиринівка. Серед цікавинок, які щороку приваблюють гостей, - Міжнародний фестиваль історичного фехтування та слов’яно-варязької культури «Коровель», а також мистецьке свято «Седнівська осінь». Колоритно та яскраво у селах району відзначають християнські свята: Різдво, Трійцю, Спаса, Пречисту, Покрову та інші.Майже в кожному населеному пункті проводяться також Дні села (в основному з березня до жовтня). Так, у Шибиринівці відвідувачі можуть побачити виставку старожитностей. В Дніпровському можна оглянути заставу прикордонників, в Смолині проводиться свято юшки.

Також журналісти мали змогу відвідати філіал Комунального позашкільного навчального закладу “Будинок школяра” студію «Седнів фантазує». Про його діяльність у Чернігівському районі розповіла директор цього закладу Олена Попок. Так, на базі “Будинку школяра” у різних селах діють 18 різноманітних гуртків художньо-естетичного, декоративно-прикладного, технічного напрямку. Заняття в них ведуть досвідчені педагоги. Навчання – безкоштовне для дітей. Упродовж навчального року ці гуртки відвідують понад 300 учнів.

За словами Олени Миколаївни, КПНЗ “Будинок школяра” був створений задля того, аби обдаровані діти в сільській місцевості мали такі ж можливості для творчого та інтелектуального розвитку, як і міські діти. На сьогодні майже будь-яка дитина в Чернігівському районі може обрати собі заняття до душі: навчитися конструювати повітряних зміїв, опанувати комп’ютерну грамотність чи старовинне японське мистецтво оригамі, танцювати, співати, малювати. Для підлітків діє школа соціальної активності “Лідер”, євроклуби “Вікторія” й “Оріон”, а для наймолодших створені гуртки раннього естетичного виховання “Малятко” і “Ліхтарик”.


Відділ внутрішньої політики, зв`язків з громадськістю та ЗМІ.


Фото: Тетяна Берізка