back

Витяг зі вступного слова Прем`єр-міністра України Миколи Азарова на засіданні Кабінету Міністрів України від 6 квітня 2011 року

07 квітня 2011

Щодо вирішення питання цін на пальне

Необхідно термінове рішення для стабілізації цінової ситуації вже сьогодні. Які це можуть бути рішення? Перш за все, це максимальна економія, ефективне використання власної нафти і газу. Їх небагато, тим більше важливо, щоб кожна тонна власної нафти пішла на стабілізацію цін…

…Уряд сьогодні розгляне питання зменшення акцизного податку на пальне. Це непросте рішення, тому що кошти акцизного податку на пальне формують фонд дорожнього будівництва, цими коштами в країні будуються і ремонтуються дороги. А скажіть, хіба дороги нам не потрібні? Хіба вони також не визначають якість життя? Отже, завжди знайдуться критики, які перевернуть питання так: ви що, дороги будувати і ремонтувати не хочете? Цей приклад я навів для того, щоб було зрозуміло, як важко балансувати між розвитком і споживанням, які непрості рішення доводиться приймати Уряду, а ще і відповідати за свої рішення…

Щодо відповідальності за роботу швидкої допомоги

…Ще одна проблема, яку доведеться сьогодні вирішити – це виділення додаткових коштів на пальне для машин швидкої допомоги. Зазначу, що приблизно 3 тис. 400 станцій швидкої допомоги в країні завжди фінансувалися з місцевих бюджетів. І там, де в місці, районі, області міцні господарі на чолі влади, завжди знаходилися кошти для підтримки швидкої. Рятувати людські життя потрібно за будь-яких умов. І відповідальні керівники це чудово розуміють і питання вирішують. Я і зараз наголошую, що відповідальність за стабільну роботу швидкої допомоги з місцево влади ніхто не знімав. Доручаю главам місцевих адміністрацій протягом тижня розглянути питання стабільного забезпечення роботи станцій швидкої допомоги за рахунок місцевих ресурсів.

Водночас, враховуючи достатньо різке подорожчання пального протягом останніх місяців, Уряд сьогодні розгляне питання про виділення з державного бюджету додатково 100 млн. грн. для гарантованого забезпечення пальним автомобілів швидких допомог.

Щодо попередніх підсумків І кварталу

За попередніми оцінками промислове виробництво за квартал виросло більше, ніж на 10%, а зростання ВВП очікується більше 5%. Доходи державного бюджету за перший квартал склали понад 60 млрд. грн., що на 30% приблизно більше, ніж минулого року, перевиконуються і місцеві бюджети. Бюджет наповнюється стабільно. Це, перш за все, результат відновлення росту зростання економіки. І це дає нам можливість продовжувати виважену соціальну політику.

Розмір середньої зарплати перевищив 2 тис. 300 грн., що майже на 500 грн. більше на місяць, ніж за відповідний період 2010 року. Вже в лютому розмір середньої зарплати в 2,5 рази перевищив прожитковий мінімум. З 1 квітня підвищуються пенсійні виплати ветеранам війни, жертвам нацистських переслідувань, додаткова пенсія постраждалим від Чорнобильської катастрофи, державна допомога на догляд, розмір надбавок до пенсій донорам, пенсійні виплати шахтарям. Також підвищується мінімальна допомога по безробіттю, допомога при народженні першої дитини на 350 грн., другої дитини на 750 грн. і третьої дитини на 1 тис. 440 грн.

Щодо податків

…Уряд діє вкрай ощадливо, щоб зберегти кожну копійку, яка може піти на розвиток, на утримання стабільних цін. Подолати кризу і почати жити краще ми можемо тільки покладаючись на власні сили. Стимули росту, які дали економіці Податковий кодекс та державна інвестиційна політика, державні капіталовкладення, обов`язково дадуть ефект. Позитивний поштовх буде обов’язково, але не так швидко, як хотілося б. Тут ми повинні виявити твердість, послідовність, щоб достойно пройти цей переломний етап запуску маховика економічного росту.

З 1 квітня діє норма, за якою не оподатковуються податком на прибуток кошти, спрямовані на модернізацію виробництва і енергозбереження, а модернізація – це нові, більш продуктивні робочі місця і більш високі зарплати. Значні кошти для цього залишаться в розпорядженні підприємств. На це треба постійно звертати увагу підприємців. Вся система виконавчої влади повинна працювати на механізми економічного росту. Тільки так ми можемо підправити податкову практику щодо малого бізнесу. Ви знаєте, що Уряд ініціював скасування щомісячного подання звітності, декларування спадщини та інших доходів, які не підлягають оподаткуванню, тобто нульових декларацій. Заборонено проведення будь-яких перевірок малого і середнього бізнесу на перехідний період. І це пряме завдання для Податкової служби, Міністерства внутрішніх справ та інших контролюючих органів…

Щодо літнього відпочинку та оздоровлення дітей

Завдання Мінфіну, місцевим бюджетам забезпечити фінансування оздоровчої кампанії 2011 р. Уряд взяв на себе зобов`язання коштами бюджету оздоровити не менше 50 % дітей шкільного віку, забезпечити виконання цього завдання передбачається також шляхом здешевлення вартості путівки до дитячих закладів оздоровлення та відпочинку. Цього року для оздоровлення та відпочинку дітей у дитячих центрах „Артек”, „Молода гвардія” у державному бюджеті передбачено більше 160 млн. грн. За рахунок виділених коштів планується прийняти близько 32 тис. дітей пільгових категорій, серед яких перш за все діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, діти-інваліди, діти, які постраждали внаслідок стихійного лиха, техногенних аварій, катастроф, діти з багатодітних малозабезпечених сімей, талановиті та обдаровані діти, лідери дитячих громадських організацій, дитячі творчі колективи та спортивні команди. „Артек” та „Молода гвардія” вже розпочали цю роботу. Під час першої тематичної зміни оздоровлено більше 2 тис. дітей з усіх регіонів України.

Ще до початку оздоровчої кампанії вимагаю від причетних до неї міністерств і відомств налагодити, погодити систему контролю за її перебігом. Окрім того, з метою визначення якості послуг з оздоровлення та відпочинку поточного року, буде продовжена робота з державної атестації дитячих закладів і присвоєння їм відповідних категорій.

Щодо благоустрою та чистоти довкілля

Ще одне важливе питання. 1 квітня стартував щорічний національний двомісячних за чисте довкілля, в рамках якого будуть проведені заходи з забезпечення чистоти і порядку в населених пунктах та на прилеглих до них територіях. Мета проста і зрозуміла – всім взятись до наведення ладу, ліквідувати несанкціоновані сміттєзвалища, привести в належний санітарний стан прибудинкові території, парки, сквери, дитячі та спортивні майданчики, вулиці, дороги, зупинки міського транспорту і свято не упустити, а впорядкувати кладовища. Місцева влада повинна підготувати висадку дерев, кущів, закладення газонів та квітників. Я думаю, ми всі разом продемонструємо, якою гарною і привітною може бути наша країна, яка наступного року буде приймати першість Європи з футболу.

16 квітня проводитиметься Всеукраїнський суботник з благоустрою територій. Я прошу всіх членів Уряду власним прикладом залучити до цієї благородної справи місцеві громади, трудові колективі, учнівську та студентську молодь, установи та організації, незалежно від форм власності та відомчого підпорядкування.


Джерело: http://www.kmu.gov.ua