back

Витяг зі вступного слова Прем`єр-Міністра України Миколи Азарова на засіданні Кабінету Міністрів України від 17 березня 2011 року

17 березня 2011

Уряд робить все необхідне для повноцінного забезпечення весняно-польових робіт фінансово-кредитними та матеріально-технічними ресурсами.

Так, на програми підтримки сільгоспвиробників з державного бюджету вже виділено понад 33 млн. гривень, що в 2,2 рази більше ніж за аналогічний період минулого року.

Крім того через Аграрний фонд в цьому році виділено 1,5 млрд. грн., які будуть направлені на форвардні закупівлі, що по суті є безвідсотковим кредитуванням сільгоспвиробників.

Для оперативного забезпечення кредитними ресурсами аграріїв на моє дорученням в центрі і на місцях були створені комісії, які повинні допомогти сільгоспвиробникам в отриманні кредитів. Вже є позитивні результати. Так, з початку їх роботи (14 лютого 2011 року) обсяги залучених сільгоспвиробниками кредитних коштів зросли з 531 млн. гривень до 1,5 млрд. гривень (станом на 15.03.2011).

Хочу звернути увагу, що на відміну від попередніх років збільшилися власні обігові кошти аграріїв. За даними Держкомстату, прибуток сільгосппідприємств за 2010 рік зріс майже в 2 рази порівняно з 2009 роком (із 6,2 млрд. грн. до 11,4 млрд. грн.).

Для повного задоволення потреби в міндобривах Уряд домовився з хімічними підприємствами про постачання 200 тис. тонн азотних добрив за пільговими цінами.

Все це дає підстави для успішного проведення весняно-польової компанії 2011 року…

Отже, надважливе завдання Уряду – компенсувати людям всі витрати.

У зв`язку з цим Міністерству аграрної політики та продовольства і місцевим адміністраціям доручено продовжити проведення ярмарків сільгосппродукції у великих містах, а Мінекономрозвитку – забезпечити моніторинг цін і оперативне реагування на аномальне відхилення цін на продукти харчування.

Міністерству енергетики і вугільної промисловості доручено забезпечити збільшення поставок сировини на вітчизняні нафтопереробні заводи, щоб бензин і дизпаливо власного виробництва, які випускаються в прийнятному ціновому коридорі, погодженому Урядом і учасниками ринку, витісняли імпортне пальне, з яким в Україну імпортується інфляція. Водночас нагадаю, що Антимонопольний комітет розслідує дії трьох мереж заправних станцій, які мають ознаки картельної змови. Я вимагаю, щоб санкції до тих, хто пробує нажитися на громадянах, були максимальні і невідворотні.

Міністерству інфраструктури і Фонду державного майна я доручаю під час реалізації угоди про продаж «Укртелекому» гарантувати, щоб протягом певного часу тарифи на послуги зв`язку для населення не змінювались, а надалі будь-які зміни тарифів відбувались під контролем держави, через об`єктивне економічне обгрунтування.

Також Мінінфраструктури повинно забезпечити стабільність тарифів на пасажирські перевезення…


Джерело: http://www.kmu.gov.ua