back

Хроніка втрат земляків на фронтах війни: село Дніпровське

04 лютого 2011

Нещодавно в селі Дніпровське Чернігівського району старшокласникам місцевої школи та активу села представлено уточнений список земляків – жителів села, які загинули в роки Великої Вітчизняної війни. Даний список склав голова Чернігівської районної організації Всеукраїнської спілки краєзнавців, начальник управління з питань внутрішньої політики та зв`язків з громадськістю облдержадміністрації Андрій Курданов.

Варто відзначити, що раніше – у 70-х рр. – список дніпровців, які загинули в 1941–1945 рр., налічував 331 прізвище. Пізніше, після виходу в 1992 році “Книга пам`яті. Чернігівська область. Т.9” ця цифра збільшилась до 405.

І ось нещодавно завдяки матеріалам Центрального архіву Міністерства оборони Російської Федерації (м. Подольськ), які були оцифровані та відкриті для доступу через Інтернет сайт “ОБД Меморіал”, вдалося уточнити загальну кількість жителів Дніпровського, які загинули в роки війни. В даний час у списку, який має назву “Хроніка втрат земляків в роки Великої Вітчизняної війни”, нараховується 491 прізвище. В списку по роках розміщені імена та прізвища воїнів, інформація про проходження служби, обставини загибелі, місця поховання.

Також серед оцифрованих документів на вже згаданому сайті знайдено цифрові копії карток військовополонених, листків з журналів безповоротних втрат військових частин, довідок про червоноармійців (на фото), які проливають світло на долю загиблих земляків.

За домовленістю учні Дніпровської школи звернуться з листами за встановленими адресами для того, щоб дізнатися більше про обставини загибелі своїх земляків, можливо – отримати фото пам`ятників на їх честь.

Серед інших тем, що обговорювались під час зустрічі, – повідомлення про надходження листа від Центрального військово-медичного архіву Російської Федерації (м. Санкт-Петербург), в якому йдеться про перебування на території села Навози (з 1962 р. – Дніпровське) військових шпиталів у вересні-грудні 1943 року. Також краєзнавці очікують на спогади одного з учасників форсування р. Дніпро біля с. Навози в 1943 році – Героя Радянського Союзу Дмитра Олексійовича Бакурова (нині мешкає в м. Новосибірськ, Російська Федерація).

Усі ці краєзнавчі матеріали згодом увійдуть до книжки “Дніпровське – літописне містечко” – четвертого за рахунком збірника з історії сіл Чернігівського району.

За повідомленням Чернігівської районної організації Всеукраїнської Спілки краєзнавців