back

Перша окрема танкова бригада відзначила День сухопутних військ і 68 річницю створення своєї частини

13 грудня 2010

З нагоди свята 1-у окрему Гвардійську Новгородську орденів Червоного Прапора, Михайла Кутозова, Богдана Хмельницького, Олександра Невського, Червоної Зірки танкову бригаду привітали керівники району: голова районної ради Михайло Литвин та перший заступник голови райдержадміністрації Микола Ганжа.


Звертаючись до офіцерів, прапорщиків, солдатів, ветеранів 1-ої окремої танкової бригади, Микола Ганжа наголосив на тому, що сухопутні війська Збройних Сил України є головною складовою та основою оборонної могутності держави та її Збройних Сил, адже за своїм призначенням та обсягом покладених на них завдань вони відіграють вирішальну роль у виконанні Збройними Силами України своїх функцій як у мирний, так і воєнний час.


«Особливо приємно сьогодні зазначити, що в Чернігівському районі сухопутні війська з честю і достоїнством представлені Першою Окремою Гвардійською Новгородською орденів Червоного Прапора, Михайла Кутозова, Богдана Хмельницького, Олександра Невського, Червоної Зірки танковою бригадою, яка успішно виконує завдання щодо забезпечення обороноздатності держави, виховує сьогоднішнє покоління воїнів-танкістів, підтримує високий рівень бойової готовності з`єднань і військових частин, продовжуючи славні традиції мужніх захисників і визволителів Української держави», - зауважив Микола Миколайович. Він висловив сподівання на те, що військовослужбовці та працівники 1-ої окремої танкової бригади гідно служитимуть та виконуватимуть завдання на благо української держави та її Збройних Сил


.

Заступник голови райдержадміністрації побажав усім міцного здоров’я, щастя, оптимізму, миру і благополуччя, нових успіхів у ратній праці в ім’я процвітання України.


Також М.М.Ганжа та М.Б.Литвин за старанність, розумну ініціативу, сумлінне виконання службових обов’язків та з нагоди професійного свята і Дня частини вручили офіцерам і сержантам Грамоти та Подяки райдержадміністрації та районної ради.


Від імені народного депутата Михайла Чечетова офіцерів, прапорщиків, солдатів, ветеранів 1-ої окремої танкової бригади привітала його помічник Наталія Куліш і подарувала телевізор.


Для довідки:


Славетна історія 1-ої окремої танкової бригади своїм корінням сягає опалених війною сорокових. Саме у грізний час війни, 12 грудня 1942 року згідно наказу Верховного Головокомандувача на станції Лось, що під Москвою, був сформований 1433 самохідно-артилерійський полк. Виявляючи масовий героїзм, воїни частини пройшли бойовий переможний шлях від Ленінграда до Бранденбурга. Вони громили ворога, визволяючи від фашистів міста Росії, Прибалтики, Польщі, Німеччини. У січні 1943 року Сталіну були продемонстровані зразки самохідних артилерійських установок, яким він дав високу оцінку, після чого почалося комплектування частини САУ калібру 76 мм та 122 мм, яка 27 січня, отримавши назву 1433 самохідно-артилерійський полк, відбула на Волховський фронт, що під Ленінградом. Унікальність частини була в тому, що це був перший самохідно-артилерійський полк. Закінчив полк свій бойовий шлях 9 травня у Празі, де надав допомогу повсталому чехословацькому народу у визволенні від німецьких окупантів. А після Праги були Відень, Будапешт, Бухарест, а потім – Україна. У 1956 році на базі частини було сформовано танковий полк, який згодом отримав назву 292 гвардійський танковий полк, що увійшов до складу 72 стрілецької дивізії, дислокованої у м. Біла Церква. За рішенням командування танкові полки Білоцерківської, Лубенської та Конотопської дивізій були зосереджені у Гончарівському, де були найбільш сприятливі умови для бойової підготовки танкових підрозділів, з того часу частина і знаходиться у смт. Гончарівському.


За інформацією відділу з питань внутрішньої політики, зв`язків з громадськістю та ЗМІ райдержадміністрації